Κόνιτσα

16 Νοε 2008

Η γενιά του Πολυτεχνείου

Τη νεαρότερη επέτειο της ιστορίας μας γιορτάζουμε κάθε 17 Νοέμβρη κι ας έχουν περάσει πλέον τα πενήντα οι τότε νέοι με τα μακριά μαλλιά " που τους έλεγαν αλήτες".
Εκείνη η γενιά έγραψε τη δική της ιστορία, προετοίμασε την πτώση της δικτατορίας και η Ελλάδα πέρασε στην πιο δημοκρατική της φάση.
Κάθε χρόνο μαζί με τις γιορτές μνήμης, τίθενται θέματα όπως τι απέγινε η γενιά του Πολυτεχνείου, κουράστηκε η γενιά του Π., κυβέρνησε και τα έκανε θάλασσα η γενιά του Π. κ.α.
Πολλά χρεώνουν στη γενιά αυτή. Η αλήθεια όμως, εμφανίζεται σε πρόσφατη έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου που επικεντρώνεται στην κοινωνική και κυρίως πολιτική εξέλιξη της γενιάς αυτής . "Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, στη πλειοψηφία τους όσοι ανήκουν στη "γενιά του Πολυτεχνείου" δεν επιδίωξαν εμπλοκή σε κομματικούς μηχανισμούς. Πάντως, κυβερνητική θέση έχει καταλάβει το 4,51%, κορυφαίο στέλεχος δημόσιου οργανισμού έχει διατελέσει το 4,16%, στα έδρανα της Βουλής βρέθηκε μόλις το 2,26%, σε κορυφαίες θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2,5% νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι σε ποσοστό 11,46%, κομματικά στελέχη σε ποσοστό 21,26 %". ( τα στοιχεία της έρευνας τα βρήκα στο ΣΚΑΙ)

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εμένα εξακολουθεί να με συγκινεί η 17 Νοέμβρη και ο αγώνας μιας πολιτικοποιημένης και προβληματισμένης νεολαίας

ti-le-fakos είπε...

Πιστεύω πως δεν υπάρχει καλύτερο τραγούδι που να περιγράφει τους αγώνες ενάντια σε όσα και όσους μας πνίγουν από αυτό:

της αγάπης αίματα

Ανώνυμος είπε...

Πλημμυρισμένη από μηνύματα η σημερινή μέρα
Ψωμί - παιδεία –Ελευθερία έλεγε σήμερα ένας μικρός μαθητής στην πλατεία επηρεασμένος από το πνεύμα της ημέρας, και Υγεία πρόσθεσε ένας ηλικιωμένος που καθόταν εκεί κοντά.
Ο αγώνας συνεχίζεται όλοι μαζί

Ανώνυμος είπε...

4,51 + 4,16 + 2,26 + 2,50 + 11,46 + 21,26 = 46,15
Χωρίς σχόλια

kuluvahata είπε...

Φίλε σπουργογέρακα, η ιστορία δεν είναι ποτέ άθροισμα αριθμών. Και να σου πω και αυτό. Άλλο είναι να είσαι μεγάλο στέλεχος και να κυβερνάς από την κεντρική πολιτική σκηνή και άλλο να μάχεσαι στην τοπική αυτοδιοίκηση

Ανώνυμος είπε...

Διαφωνώ αυτοί οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους το 45% περίπου κατέχουν θέσεις από όπου μπορούν να συντονίσουν ή να δώσουν με αποτελεσματικότητα πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες και μπορούμε πιστεύω να πούμε ότι έχουν και το υπόλοιπο 55% υποστηρικτές . Εάν οι κοινωνίες (Τοπικές , επίπεδο Νομαρχίας, κόμματα ) κατορθώσουν να ανεβάσουν το επίπεδο της δημοκρατικής και κοινωνικής τους ευαισθησίας οι κυβερνώντες δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να ακολουθήσουν, γιατί η Δημοκρατία δεν χαρίζεται από τους κυβερνώντες, αλλά τα επιβάλλεται με αγώνες από τους πολίτες.

ti-le-fakos είπε...

αυτή η πρόσθεση οδηγεί σε λάθος συμπέρασμα γιατί λαμβάνει υπόψιν τους ίδιους ανθρώπους 2 και 3 φορές. π.χ. υποθέτω ότι αυτοί που διατέλεσαν βουλευτές (2.26%) περιλαμβάνονται στο 21.26% που ήταν κομματικά στελέχη, κ.ο.κ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΑ ΧΕΡΑΚΙ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΙ ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΝΑ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Στην ευημερία των αριθμών είναι εξπερ η ιερά τριάδα: Δήμαρχος, Τσιαλιαμάνης και Κοντογιάννης.Βοήθειά μας. Παναγία βόηθα, μια και γιορτάζεις αύριο