Κόνιτσα

27 Νοε 2008

Κοίτα πώς ταιριάζει!

Στις "Επιφυλλίδες" του Χρήστου Γιανναρά βρήκα το πιο κάτω κείμενο. Το παραθέτω εδώ, γιατί μου θύμισε τη στάση των Δημοτικών Συμβούλων της συμπολίτευσης που δε βγάζουν μιλιά.
Γράφει λοιπόν ο Γιανναράς*:
"Στα ελλαδικά «κόμματα εξουσίας» σήμερα οι βουλευτές δεν βουλεύονται, μόνο πειθαρχούν. Επιδίωξη και έγνοια τους δεν είναι να «μετέχουν κρίσεως και αρχής», να έχουν κριτική συμμετοχή στη διακυβέρνηση της χώρας, ενεργό συμβολή στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Εγνοια και επιδίωξη του βουλευτή είναι να αποδείχνεται καθημερινά ένα άβουλο πιόνι στη σκακιέρα του αρχηγού, να αναμηρυκάζει πειθήνια την κομματική «γραμμή», να ψηφίζει κατά την αρχηγική επιταγή, να λιβανίζει σαν υπόχρεως λακές τον αρχηγό του έστω και παταγωδώς αποτυχημένον ή ανίκανον."

*Ο Χρ. Γιανναράς είναι συγγραφέας και ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας και πολιτιστικής διπλωματίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Kοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

25 Νοε 2008

Η ανάπτυξη της Κόνιτσας και τα Πεπραγμένα της Δημοτικής Αρχής

Έτσι ονομάζει το άρθρο του ο κ. Δήμαρχος, στο Περιοδικό Κόνιτσα ( τ. 142 Σεπτ. Οκτωβρ. 2008).
Το ότι ο Δήμαρχος γνωστοποιεί το αναπτυξιακό του όραμα, είναι θετικό:
1.για τον ίδιο, του δίνει τη δυνατότητα να αυτοπροβληθεί
2. για μας, γιατί καταλαβαίνουμε με τι άνθρωπο έχουμε να κάνουμε, και πώς αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου. Προσωπικά με φοβίζει η καθαρά τεχνοκρατική αντίληψη και η εμμονή στην "αξιοποίηση" των πάντων: της χαράδρας Αώου, της Δρακόλιμνης του Σμόλικα, (που λέει πως έγινε προσβάσιμη προς όλα τα οχήματα), της κορφής του Λάζαρου, στην οποία θα φτάνει το τελεφερίκ και θα γίνουμε Ελβετία. Με φοβίζει η αντίληψη του τουρισμού ως "ατμομηχανής" που σέρνει πίσω της τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Με φοβίζει το πρόγραμμά του, που έχει μόνο εργολαβίες και σχεδόν τίποτε για τον πολιτισμό, παρά μόνο αποσπασματικές και μεμονωμένες εκδηλώσεις. Με φοβίζει η νοοτροπία "έχουμε το 62% και κάνουμε ό,τι θέλουμε". Με φοβίζει το γεγονός ότι οι επιλογές είναι μόνο δικές του και ενός ή δύο ακόμη ατόμων και όχι αντικείμενο διαλόγου και συνολικού σχεδιασμού.

23 Νοε 2008

Γεωργία-Διατροφή και Ποιότητα Ζωής

Αυτό ήταν το θέμα του τριήμερου σεμιναρίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κόνιτσας που έληξε σήμερα. Είναι αλήθεια πως τα τελευταία 12 χρόνια που λειτουργεί το ΚΠΕ οι Κονιτσιώτες έχουμε τη δυνατότητα να ενημερωνόμαστε από κορυφαίους Πανεπιστημιακούς, άλλους επιστήμονες και ειδικούς για θέματα υγείας, περιβάλλοντος, ανάπτυξης, πολιτισμού, νεολαίας, θέματα παιδαγωγικά κ.α. Γιατί δεν το κάνουμε δε γνωρίζω από αδιαφορία, από τεμπελιά, από αντίδραση ;
Τα σεμινάρια αυτά έρχονται και τα παρακολουθούν εκπαιδευτικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αλλά είναι ανοιχτά σε όλους.
Τα θέματα του πρόσφατου σεμ. που σημείωσα ήταν:
Παραδοσιακή γεωργία και ποιότητα ζωής
Μεσογειακή Διατροφή
Μοριακή Γενετική τροποποίηση
Διατροφικόι Μύθοι
Τα snaks των σχολικών κυλικείων
Τα καρκινογόνα συστατικά των τροφίμων
Τράπεζα γενετικού υλικού για την προστασία των παλιών σπόρων
Διατροφή των ζώων και γαλακτοκομικά προϊόντα κ.α.
Όσοι συμμετείχαν είχαν τη δυνατότητα να εργαστούν κατά ομάδες, να συζητήσουν να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και τέλος να σχεδιάσουν το ιδανικό γεύμα.
Ας μην ξεχνάμε πως εκτός από τα σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία, το ΚΠΕ εκπαιδεύει περίπου 4000 μαθητές από όλη την Ελλάδα, το χρόνο.

16 Νοε 2008

Η γενιά του Πολυτεχνείου

Τη νεαρότερη επέτειο της ιστορίας μας γιορτάζουμε κάθε 17 Νοέμβρη κι ας έχουν περάσει πλέον τα πενήντα οι τότε νέοι με τα μακριά μαλλιά " που τους έλεγαν αλήτες".
Εκείνη η γενιά έγραψε τη δική της ιστορία, προετοίμασε την πτώση της δικτατορίας και η Ελλάδα πέρασε στην πιο δημοκρατική της φάση.
Κάθε χρόνο μαζί με τις γιορτές μνήμης, τίθενται θέματα όπως τι απέγινε η γενιά του Πολυτεχνείου, κουράστηκε η γενιά του Π., κυβέρνησε και τα έκανε θάλασσα η γενιά του Π. κ.α.
Πολλά χρεώνουν στη γενιά αυτή. Η αλήθεια όμως, εμφανίζεται σε πρόσφατη έρευνα του Παντείου Πανεπιστημίου που επικεντρώνεται στην κοινωνική και κυρίως πολιτική εξέλιξη της γενιάς αυτής . "Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο, στη πλειοψηφία τους όσοι ανήκουν στη "γενιά του Πολυτεχνείου" δεν επιδίωξαν εμπλοκή σε κομματικούς μηχανισμούς. Πάντως, κυβερνητική θέση έχει καταλάβει το 4,51%, κορυφαίο στέλεχος δημόσιου οργανισμού έχει διατελέσει το 4,16%, στα έδρανα της Βουλής βρέθηκε μόλις το 2,26%, σε κορυφαίες θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης το 2,5% νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι σε ποσοστό 11,46%, κομματικά στελέχη σε ποσοστό 21,26 %". ( τα στοιχεία της έρευνας τα βρήκα στο ΣΚΑΙ)

13 Νοε 2008

Η κολώνα


Η φωγραφία έχει αντιγραφεί από το nikoskyritsis.blogspot.com. Εμφανίζει πολύ καλύτερα το πρόβλημα

11 Νοε 2008

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


Μαραθώνια ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Κόνιτσας, κράτησε, λέει, εφτά ώρες. Μπράβο κουράγιο οι τοπικοί μας άρχοντες!!! Ε, αφού συνεδριάζουν κάθε δύο μήνες...Έμαθα λοιπόν για τα μεγαλεπίβολα έργα που θα γίνουν στο μέλλον.Προς το παρόν μελέτες. Μελέτη για την αξιοποίηση της χαράδρας Αώου, μελέτη για το νερό από τον Αμάραντο που θα ποτίσει και μας και όλο το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, μελέτη για την ανάπλαση του χώρου στη θέση Πλατανάκια, μελέτη για το αποχετευτικό (χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωρίς βιολογικό καθαρισμό-πάλι ο Αώος θα πληρώσει τη νύφη), μελέτη, μελέτη, μελέτη... Δε θέλω να είμαι κακόπιστος, μακάρι να υλοποιηθούν όλα αυτά. Αλλά εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι πολλοί υπάλληλοι των Δημοτ. Επιχειρήσεων. Ακόμη δεν είδα κάτι για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τους νέους, τους ανέργους κ.α. Δεν είδα φροντίδα για την καθημερινότητα .

Εντυπωσιάστηκα όμως από τα εγώ, εγώ, εγώ του Δημάρχου και το εξής που είπε: " Τώρα έχει έρθει η ελπίδα και το χαμόγελο στην Κόνιτσα. Το 80% είναι ευχαριστημένο" 'Οπα, Δήμαρχε, μπερδέφτηκες. Αυτά τα λένε για τον Ομπάμα. Είναι δημοκρατικός αυτός.
Η φωτογραφία επάνω δείχνει τη φροντιδα για την καθημερινότητα

5 Νοε 2008

Επίκαιρα 2

Η νίκη του Ομπάμα στις ΗΠΑ έφερε την ελπίδα σε όλο τον κόσμο πως κάτι θα αλλάξει, κάτι καλύτερο θα προκύψει. Χαρακτηριστική η φράση του Μαντέλα "όλοι μπορούν να ονειρεύονται οτι θα αλλάξουν τον κόσμο". Παρόλο που πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στην αμερικανική πολιτική, δε μπορούμε παρά να χαρούμε που ένας νέος άνθρωπος , με καθαρά μάτια, αφροαμερικανός και δημοκράτης, γιος ανύπαντρης μητέρας γίνεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.
Πιστεύω πως ποτέ η ανθρωπότητα δε δέχτηκε με τόση συγκίνηση και προσδοκία εκλογή προέδρου τής Αμερικής. Όμως, όπως όλοι, έτσι και κείνος θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

4 Νοε 2008

Μελέτες-Μελέτες

Όλο για μελέτες που γίνονται ακούμε και έργα δε βλέπουμε.
Ας απαντήσει κάποιος τι έγινε με τη«Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου σε Τμήμα Έκτασης του Διευρυμένου Δήμου Κόνιτσας» που εκπονείται από το 2004;
Τι έγινε με τη μελέτη "Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τοπικής Δράσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κόνιτσας"; Αυτή νομίζω αφορούσε στην ανάδειξη του ιστορικού κέντρου.
Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες και από όσο γνωρίζω όλες εκπονούνταν με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Όσον αφορά τη μελέτη για την αξιοποίηση της Χαράδρας, λέω αξιοποίηση γιατί έτσι την αποκαλεί ο Δήμαρχος και όχι οικοτουριστική διαχείριση, πρέπει να λάβει υπόψη οπωσδήποτε τη φέρουσα ικανότητα του χώρου. Το φαράγγι της Σαμαριάς δέχεται μεγάλη πίεση από τους 2000 επισκέπτεςτην ημέρα. Ας μη μας πιάσει τέτοια απληστία και ας μη σκεφτόμαστε μόνο με οικονομικούς όρους. Ας έχουμε υπόψη πως η Χαράδρα του Αώου είναι προστατευόμενη περιοχή και πρωτα απ όλα ανήκει στα φυτά και τα ζώα της.

3 Νοε 2008

Επίκαιρα

-Με την τελευταία δυνατή βροχή το Δημαρχείο Κόνιτσας μετετράπει σε κανάλι. Το νερό πέρασε μέσα από την αίθουσα συνεδριάσεων. Πολύ φυσικό, αφού το χτίσανε πάνω σε ρέμα.
Το νερό αναζητά πάντα το φυσικό του δρόμο.Το αφύσικο είναι εμείς οι άνθρωποι να χτίζουμε πάνω στην πορεία του.
Λέτε το νερό να έδωσε μια καλή δικαιολογία για να καθυστερήσει και άλλο η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου;