Κόνιτσα

11 Απρ 2009

Έντονη ρύπανση στο Βοϊδομάτη


Η φωτογραφία που βλέπετε δε είναι από τον Ασωπό ποταμό, αλλά από το Βοϊδομάτη. Παλιότερα λέγαμε ότι είναι ο καθαρότερος ποταμός της Ευρώπης. Μετά βάλαμε νερό στο κρασί μας και λέγαμε από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης.
Τι θα λέμε από δω και πέρα όταν μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην πιο ορεινή διαδρομή του ποταμού, παρατηρούνται φαινόμενα ρύπανσης με πηχτό αφρό και έντονο ευτροφισμό;
Τι φταίει; Μήπως η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη με τα μεγάλα ξενοδοχεία, τις πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είναι ανεξέλεγκτη; Πού πάνε τόσα λύματα. Μη μου πείτε πως υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας.
Ανάπτυξη χωρίς διαφύλαξη της φύσης και της παράδοσης δε νοείται στο χώρο μας, διαφορετικά θα αυτοκαταργηθούμε.
Μια προτροπή. Ας επισκεφτούμε το ποτάμι και ας κοινοποιήσουμε το πρόβλημα.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας έχει κάνει ήδη δειγματοληψίες και προσπαθεί να βρει άκρη. Δε γίνεται όμως τίποτε από ένα φορέα μόνο. Κινητοποίηση όλων. Τι κάνετε κ. Νομάρχη, Δήμαρχε Κόνιτσας, Ζαγορίου και οι άλλοι. Τι κάνουμε όλοι;

5 σχόλια:

Νίκος είπε...

Είναι αλήθεια οτι σε πιάνει η καρδιά σου με το θέαμα του βρώμικου Βοϊδομάτη. Πρέπει να βρεθεί άμεσα τις πταίει. Κτατώ κάποιες επιφυλλάξεις για το αν οφείλεται στα ξενοδοχεία που δεν έχουν βιολογικό. Όχι βέβαια οτι δεν πρέπει να βάλουν. Αλλά και πέριση τα ίδια ξενοδοχεία υπήρχαν περιξ του δρυμού και το ποτάμι δεν βρώμισε.
Ο Βοϊδομάτης είναι απο τα λίγα πράγματα που μπορούμε να καυχιόμαστε οτι είναι κάτι μοναδικό. Πρέπει να βρούμε τρόπο να αντιδράσουμε.

ΤΡΙΤΩΝΑΣ είπε...

Οι καγιακερς και οι ραφτερ ειναι ρε Νικο,ξεχνας γρηγορα ,δεν περασαν και πολλα χρονια οταν ηθελαν να μας γραψουν οι υπαλληλοι του δασαρχειου Κονιτσας.Ευτυχως το καταλαβαν και δεν ειχε γινει τιποτε ,αλλα απο οτι ξερω χρειαζεται αδεια για να κανεις καγιακ στον Βοιδοματη ετσι δεν ειναι?Κριμα ομως πονεσε η καρδια μου με τη φωτογραφια πρεπει να γινει κατι.Δεν ξερω ,το Παπιγκο ας πουμε , τα σκουπιδια του ακομη στη χαραδρα τα ριχνει?

Ανώνυμος είπε...

Με αφορμή δημοσιεύματα η Ν.Α.Ι. απαντά
Διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στον ποταμό Βοϊδομάτη



Διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στον ποταμό Βοϊδομάτη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν πρόκειται περί ρύπανσης που προέρχεται από ανθρώπινες δραστηριότητες ή για φυσικό φαινόμενο, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες με την ολοκλήρωση των ενεργειών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό απαντά η Ν.Α.Ι. με αφορμή δημοσιεύματα και σχόλια στον τοπικό Τύπο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωσή της «Το Σάββατο 11 Απριλίου 2009, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος της Ν.Α.Ι., ύστερα από επισημάνσεις πολιτών, επισκέφτηκε τον ποταμό Βοϊδομάτη, προκειμένου να εξετάσει την κατάστασή του. Ταυτόχρονα από τη Ν.Α.Ι. ζητήθηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους, να στείλει συνεργείο, προκειμένου να λάβει δείγματα νερού για να ελεγχθούν μικροβιολογικά, πράγμα που έγινε και τα αποτελέσματα αναμένονται. Παράλληλα από το Νομάρχη, δόθηκε εντολή στην Πολεοδομία της Ν.Α.Ι. για ελέγχους στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή Παπίγκου – Aρίστης, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο παράνομων συνδέσεων και ακόμη να εξεταστούν τυχόν πρόσφατες περιπτώσεις εκκένωσης βόθρων με βυτιοφόρα οχήματα. Ταυτόχρονα προωθείται η διαδικασία καθιέρωσης ειδικού βιβλίου εκκένωσης των βόθρων, προκειμένου να παρακολουθείται η τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών, ενώ συνεχίζονται και οι αυτοψίες στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού».

apo mia efhmerida:-)

Ανώνυμος είπε...

Την κατασταση στο Βοϊδομάτη, που τον βλέπεις και πονάει η ψυχή σου,οι υπηρεσίες τη βγάζουν ...φυσικό φαινόμενο.
Από πότε η φύση ρυπαίνει;

Ανώνυμος είπε...

http://epirusgate.blogspot.com/2009/04/blog-post_9278.html