Κόνιτσα

2 Ιουλ 2009

To Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας λειτουργεί από το 1925 στην Κόνιτσα, παρέχοντας περίθαλψη και επαγγελματική κατάρτιση (επιπλοποιοί, ξυλογλύπτες, μεταλλοπλάστες και ράπτες) σε παιδιά απροστάτευτα που έχουν ανάγκη φροντίδας.
Είναι αποδεδειγμένη η προσφορά του και αποτελεί μέρος της ιστορίας του τόπου μας.
Γνωρίζουμε όλοι πως η προηγούμενη Δημοτική αρχή, συρρίκνωσε τη λειτουργία του ΚΠΜ, βγάζοντας τροφίμους και προσωπικό από το κτίριο, που αποτελούσε ιδιοκτησία του Κέντρου.
Τώρα που επέστρεψαν έστω και μερικώς στο χώρο τους, και είπαν να ηρεμήσουν, δέχονται επίθεση ρατσιστικής συμπεριφοράς αυτή τη φορά.
Από το Δεκέμβρη του 2008 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, φιλοξενούνται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας ανήλικοι αλλοδαποί πρόσφυγες, που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.
Αντί λοιπόν να συνδράμουμε και ως πολίτες και ως Δημοτική αρχή το ίδρυμα και τα παιδιά που έφτασαν στην πόλη μας για να έχουν μερίδιο στη μόρφωση και τη ζωή, κάποιοι αντέδρασαν σαν να έγινε η Κόνιτσα άντρο κακοποιών.
Διαβάσαμε: «Μούδιασε η Κόνιτσα από την παρουσία στην περιοχή Αφγανών Μεταναστών», «Έντονη αντίδραση της Δημοτικής Αρχής» !!!
Είναι δυνατόν; Πού είναι η αλληλεγγύη, το αγαπάτε αλλήλους, η ανθρωπιά μας;
Πού είναι το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Κόνιτσας;

Η Κόνιτσα έχει παράδοση στη φιλοξενία. Εξάλλου μεγάλο μέρος της αποτελείται από πρόσφυγες, θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής και Βορειοηπειρώτες πρόσφυγες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι πριν λίγα χρόνια φιλοξενούσε τα καλοκαίρια παιδιά Παλαιστινίων θυμάτων πολέμου. Τι άλλαξε τώρα;

22 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΚΩΣ ΤΑ ΕΦΕΡΑΝ ΕΔΩ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΠΑΝΕ ΜΥΚΟΝΟ,ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΦΙΛΟΞΕΝΟΙ ΟΙ ΜΥΚΟΝΙΑΤΕΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ. ΤΙ ΛΕΣ;ΤΩΡΑ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥ Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΔΕΝ ΠΟΛΥΚΑΤΑΛΑΒΑ, ΑΣΤΟΧΟ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΟΥ.
Υ.Γ.
ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΔΕΝ ΤΑ ΠΗΓΑΝ ΣΕ ΑΛΛΑ ΟΡΕΙΝΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΡΗ;

kuluvahata είπε...

Όταν κάποιος είναι μακριά από τον τόπο του, χωρίς να το έχει επιλέξει, είναι πρόσφυγας. Το βίωμα είναι ίδιο

ΤΣΟΠΑΝΗΣ είπε...

Προφανώς δέν ανήκεις στήν προσφυγική μειονότητα "ανώνυμε"ούτε
στούς πρόσφυγες τού Β΄παγκοσμίου πολέμου γιά νά μπορείς νά χαρακτηρίσεις άστοχο τό παράδειγμα
τού κουλοβάχατα.
Γιά τουρισμό δέν είναι πάντως εδώ στήν Κόνιτσα αλλά ούτε καί γιά νά βιώσουν ρατσιστικές επιθέσεις από
επώνυμους καί ανώνυμους.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΣΥΜΑΙΝΕΙ Η ΛΕΞΗ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ;
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ. ΚΙ ΟΤΑΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΠΙΑΣΕ ΤΗ ΛΕΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΑΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΗ ΑΝΑΛΥΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ.

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΝΙΤΣΑ...ΜΗ ΣΤΕΚΕΣΤΕ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ. ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ KULUVAHATA ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟ ΟΡΙΣΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΣ) ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ!!! ΑΝΤΕΧΕΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ??? ΥΣΤΕΡΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ??? ΘΑ ΠΑΝΤΡΕΥΤΟΥΝ ΚΑΙ. . . . . . ΥΣΤΕΡΑ ΚΛΑΦΤΑ KULUVAHATA.....

Ανώνυμος είπε...

Ευχομαι τα παιδια η τα εγγονια αυτων που κατηγορουν αυτα τα παιδια να μη βιωσουν παρομια κατασταση,γιατι μη γελατε τον γειτονα σας ερχονται στην αφεντια σας,και στο κατω κατω της γραφης στο χερι μας ειναι να κανουμε αυτα τα παιδια να γινουν Κονιτσιωτες και πανω απο αλα να αγαπησουν την Ελλαδα ,καπιοι ξερουν κατι παραπανω ,καπιοι τα περασανε οι ιδιοι και εχουν βιωση η και βιωνουν αυτον τον κοινωνικο ρατσισμο ελε-ιναρες του κωλου αι σιχτιρ πια.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΕΥΧΕΣΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΒΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΟΜΟΙΟ,ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΑΡΕΙ Η ΜΠΟΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΒΡΙΣΙΕΣ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ. ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ; Η ΗΘΕΛΕΣ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΒΡΙΣΕΙΣ;
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ;
ΜΑΛΛΟΝ ΑΒΕΒΑΙΟ.
(ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ)
ΥΓ
ΑΝΤΕ ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΕ Ι ΝΑΡΕΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΟΝΤΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΞΕΧΑΣΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ, ΟΤΙ ΑΥΡΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΞΥΠΝΗΣΕΙΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ.
ΠΑΡΕ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

ΤΣΟΠΑΝΗΣ είπε...

Γιά νά σού αναλύσω τήν λέξη Ρατσισμός δέν χρειάζεται παρά νά διαβάσεις προσεκτικά τά κείμενά σου.
Γιά νά κατανοήσεις τήν λέξη Ελευθερία δέν χρειάζεται παρά νά τοποθετηθείς γιά λίγο άν μπορείς,
στήν θέση αυτών των παιδιών.
Τέλος γιά νά καταλάβεις τί δέν σημαίνει Δημοκρατία αρκεί νά παρακολουθήσεις τά πολιτικά τεκτενόμενα σέ τούτον τόν τόπο,
τόσο σάν Κόνιτσα όσο καί κατ' επέκταση σάν Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΣΥ ΦΙΛΤΑΤΕ ΤΣΟΠΑΝΗ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.
ΣΥΓΝΩΜΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΕ ΚΑΛΥΨΕΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΜΩΣ.

kuluvahata είπε...

Η όλη ιστορία μου θυμίζει τις αντιδράσεις αρκετών για τους τρόφιμους του "Νόστος". Τελικά αποδείχτηκε ότι είχαν πέρα για πέρα άδικο. Τώρα όλη η Κόνιτσα τους έχει αγκαλιάσει με στοργή.

Ανώνυμος είπε...

re kukuvahata pws sygrineis toso anomoia pragmata?

Ανώνυμος είπε...

Θα ήθελα να προσθέσω στη συζήτηση κάποια στοιχεία που θα πρεπε να γνωρίζουμε οι Κονιτσιώτες για να μην βγάζουμε λάθος συμπεράσματα. Δυστυχώς αυτά τα παιδιά που φιλοξενούνται στο κέντρο παιδικής μέριμνας ταξιδεύουν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, μπαίνουν στα σαπιοκάραβα 14 χρονών να γλιτώσουν από τον πόλεμο ή την κακή τους μοίρα, όσα δεν πνίγονται εγκαταλείπονται στα νησιά του Αιγαίου, η χώρα τους δεν τα δέχεται ξανά πίσω, φεύγουν από την πατρίδα τους, από τις οικογένειές τους, χωρίς καμία ελπίδα να τους ξαναδούν. Είτε τους πούμε λαθρομετανάστες, είτε τους πούμε πρόσφυγες, σημασία έχει να σταθούμε δίπλα τους σαν άνθρωποι, να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε, και αν δεν μπορούμε να βοηθήσουμε, να αφήσουμε το κράτος ή τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι παιδιά που έφυγαν απο την πατρίδα τους για να σωθούν, και όχι γιατί ζήλεψαν τον δυτικό κόσμο και είπαν να το ρίξουν λίγο έξω. Είναι παιδιά που έτυχε να γεννηθούν στο Αφγανιστάν και είμαστε παιδιά που έτυχε να γεννηθούμε στην Κόνιτσα. 15 ή 300 λαθρομετανάστες που ζητούν ασυλία θα ρίξουν έξω την οικονομία του κράτους? Θα αυξήσουν την ανεργεία? την εγκληματικότητα? τους 300 που έχουν βουλευτική ασυλία έχουν ριμάξει τα ταμεία και έχουν διαπράξει ηθικά εγκλήματα, γιατί δεν τους φοβόμαστε?

Ανώνυμος είπε...

ξεχασα να συστηθώ... η ανώνυμη

kuluvahata είπε...

Ανώνυμη, το κείμενό σου δείχνει ανθρωπιά και ευαισθησία.
Μόνο που ο Ανώνυμος με τα ...ελληνοαγγλικά θα σου πει πως το εύστοχο παράδειγμά σου είναι "άσχετο".

Ανώνυμος είπε...

http://www.aegeantimes.gr/lathrometanastes.htm

Ας ριξει μια ματια και εδώ...
η ανώνυμη

re είπε...

ρε συ ανωνυμε το διαβασαμε και μεις το site που μας εστειλες. τι θέλεις να πεις πως τα παιδια που φιλοξενει η Κονιτσα προωθούν το διεθνες δουλεμπόριο και την τρομοκρατια;
που το πας ρε αδερφε; Εισαι απιστευτος!

ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΑΔΑ............. ΑΡΕ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΕ Η ΚΟΝΙΤΣΑ.

ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ είπε...

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΟΜΩΣ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΑΛΒΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ, ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΟΣ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΩ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΝ ΝΑ ΖΟΥΣΑΝ ΗΡΕΜΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ Η ΠΕΙΝΑ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΑΝΑΝ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ.

χρυσοδύτης είπε...

η πλάκα είναι οτι αυτοί οι χρυσαυγιτες, ειτε ειναι δηλωμενοι ειτε οχι, κανουν κατι σταυρους ναααα στην εκκλησια καθε κυριακη.
ποιούς ελεγε οτι πρεπει να αγαπαμε και να βοηθαμε ο Χριστός μωρε ορνια; τους βολεμενους που δεν εχουν αναγκη; τουλαχιστον παψτε να νομιζετε οτι ειστε καλοι χριστιανοι

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΟΥΧΤΙΣΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΤΙ;

Σπουργογέρακας είπε...

Να μην ξεχνούμε φίλοι ότι τα παιδιά είναι παιδιά και πάντα είναι τα θύματα των επιλογών των μεγάλων χωρίς να φταίνε, στην παρούσα περίπτωση δίνεται μια ευκαιρία να προστατευτούν τα παιδιά αλλά και ο τόπος καλό είναι να ωφεληθεί από τα χέρια τους γιατί το έχει ανάγκη .Πόσα είναι τα παιδιά που κάθονται να μάθουν αυτές τις τέχνες: και αν πάρουν αγάπη μπορεί στο τέλος να αγαπήσουν τον τόπο περισσότερο από πολλούς που λεν ότι αγαπούν την Κόνιτσα και καθημερινά την υποβαθμίζουν .