Κόνιτσα

4 Αυγ 2009

«Αύγουστε καλέ μου μήνα νά 'σουν δυό φορές το χρόνο»

Για την περιοχή μας ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνας. Ζούμε σε άλλους ρυθμούς. Γεμίζει η Κόνιτσα και τα χωριά με κόσμο. Είναι οι ετεροδημότες που έρχονται με νοσταλγία στον τόπο τους, μαυρισμένοι μετά τα θαλασσινά μπάνια. Παλιοί φίλοι συναντιώνται, παλιοί συμμαθητές. Οι νέοι κάνουν καινούργιες γνωριμίες. Καφέδες στις πλατείες, τσίπουρα και μπύρες κάτω από τον πλάτανο, συζητήσεις. Πολλή κίνηση στην αγορά της Κόνιτσας. «Ο μήνας που τρέφει τους 11», όπως λέει η παροιμία.
Προμήθειες για τα πανηγύρια. Και είναι πολλά:
5 και 6 Αυγούστου, του Σωτήρος, στην Κλειδωνιά και το Ελεύθερο.
7 Αυγούστου, του Νικάνορος, το πρωί προσκύνημα στο εκκλησάκι του Αγίου, στο βράχο.
Αποκορύφωμα στις 14 και 15 Αυγούστου με πανηγύρια στην Πυρσόγιαννη, την Πουρνιά, το Κάντσικο, την Αετόπετρα, το Γαναδιό, τον Αμάραντο, τις Πάδες, το Παλιοσέλι, το Δίστρατο, τα Άρματα, Αετομηλίτσα κ.α. Το πρωί της Παναγίας πολύς κόσμος μαζεύεται στην Παναγία της Πάνω Κόνιτσας με τα πλατάνια και το κρύο νερό.
Στα ορεινά χωριά κρατάει καλά η μουσική παράδοση με τις ζυγιές του Μιχάλη Πανουσάκου, του Κώστα Χαλκιά, του Νίκου Φιλιππίδη. Κρατάνε το μουσικό ιδίωμα της περιοχής. Στα άλλα χωριά συνήθως ξενομερίτικες κομπανίες.
Το παρήγορο είναι πως νέοι μουσικοί, όπως ο Σπύρος Δερδέκης και ο Δημήτρης Χαλκιάς, ο γιος του Κώστα, συνεχίζουν την παράδοση.
Παραμονές Δεκαπενταύγουστου έχουμε τον περισσότερο κόσμο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου. Από τις 16 αρχίζει και πάλι η φυγή.
Πολύ κόσμο περιμένουμε στη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στις 17 Αυγούστου, στο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας.
Στις 24 του Αγίου Κοσμά, λιτανεία, λειτουργία κτλ.
Καλά θα περάσει ο μήνας.Μήνας για όλα τα γούστα.

Και μην ξεχνάμε την Πανσέληνο στις 6 Αυγούστου και τη συναυλία του Ρασούλη και του Οδ. Περίδη στις 7 την Παρασκευή στα Άνω Πεδινά.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ετσι ρε κουλουβαχατα να λεμε και κανα ευχάριστο

kuluvahata είπε...

Συγχαρητήρια στο αθλητικό σωματείο της Κόνιτσας "Τύμφη" για όσα προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια στα παιδιά της Κόνιτσας. Συγχαρητήρια για τη συμμετοχή τους στους αγώνες της Σλοβακίας.
Τους ευχόμαστε πολλές πρωτιές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα
Κανοε -Καγιάκ Σλάλομ, που θα γίνει στις 29 Αυγούστου 2009 στην Ολυμπιακή πίστα του Ελληνικού.

Πολύ καλό αυτό που διάβασα στο γιαννιώτικο τύπο για τη δημιουργία πίστας ολυμπιακών προδιαγραφών κανόε καγιάκ στην Κόνιτσα.
θα πω συγχαρητήρια στη δημοτική αρχή.
Βλέπετε δεν είμαι τόσο κακός όσο πιστεύουν κάποιοι!

Ακριτας είπε...

κουλουβάχατα ξέχασες τη βραδιά αφιέρωμα στο Μανο Λοίζο στα Δολιανά στις 8 του μηνός.Από τις σπάνιες εκδηλώσεις στην ευρυτερη περιοχή μας.Συγνώμη για την παρατήρηση.

kuluvahata είπε...

Ευχαριστώ για τη συμπλήρωση, Ακρίτα

Σπουργογέρακας είπε...

Καλό Αύγουστο σε όλους

ΤΣΟΠΑΝΗΣ είπε...

άμα δέν ξαναγράψεις άμμεσα δέν έχει μόνωση......