Κόνιτσα

8 Νοε 2009

Κίνδυνος εκτροπής του Αώου. Το νου μας...


Πόσοι Κονιτσιώτες γνωρίζουν ότι από τον Ιούλιο και με τη συναίνεση του κ. Καλογιάννη, σχεδιαζόταν εκτροπή του ποταμού Αώου στην περιοχή της Βάλια Κάλντα, εκεί που είναι οι πηγές του;
Ευτυχώς προς το παρόν, μετά τον αγώνα που έκαναν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, φαίνεται να απομακρύνεται ο κίνδυνος. Στον τύπο διαβάσαμε τα εξής:
"Την πλήρη αντίθεσή της στο σχέδιο, που είχε προτείνει η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. τον περασμένο Ιούλιο, και το οποίο προβλέπει την άντληση υδάτων από τον ποταμό Αώο, για την κατασκευή δυο υδροηλεκτρικών σταθμών, και τη διοχέτευσή τους στη Λίμνη Παμβώτιδα εξέφρασε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη".

Ο Αώος ποταμός γνώρισε ήδη εκτροπή μέρους των νερών των πηγών του προς τον Άραχθο, με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης Αώου στο Μέτσοβο και του φράγματος Πουρναρίου.
Ένα τέτοιο νέο πλήγμα θα σήμαινε καταστροφή στο οικοσύστημα της Β. Πίνδου και στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Για την Κόνιτσα δε, που κατά βάση η οικονομία της στηρίζεται στον κάμπο, και τον τουρισμό, ενδεχόμενο εκτροπής του Αώου ούτε να το σκέφτομαι δεν αντέχω.Είναι εφιάλτης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο δήμος Κονιτσας μαλλον δεν έχει πάρει χαμπαρι τίποτε φαινεται.Αλλά και η αντιπολιτευση κοιμαται τον υπνο του δικαιου.Αντε καλα κρασια.Κι αν η Κονιτσα δει προκοπη με αυτούς να με φτυσετε.

Νίκος είπε...

Δεν νομίζω κουκουβάχατα, οτι υπάρχει τέτοια περίπτωση. Κάτι τέτοια είχε αποτραπει πολλά χρόνια πριν, που κανένας δεν υπολόγισε το περιβάλλον. Τώρα αυτοί που θα αντιδράσουν σε μια τέτοια περίπτωση, θα τους πνίξουν πραγματικά

kuluvahata είπε...

Τα τελευταία φύλλα της εφημερίδας Ηπειρωτικός Αγών γράφουν αρκετά για το θέμα