Κόνιτσα

11 Νοε 2009

Ο δρόμος της απελπισίας

Η απελπισία και η απόγνωση οδήγησαν τους Αφγανούς που φιλοξενούνται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας να πάνε με τα πόδια στα Γιάννενα και από εκεί στην Αθήνα. Ως γνωστό, εν μέσω βροχής την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, έφτασαν ως την Κλειδωνιά τουρτουρίζοντας.
Λεωφορείο της Αστυνομίας πήγε να τους περισυλλέξει. Εκείνοι αρνήθηκαν διαμαρτυρώμενοι για το ημερήσιο επίδομα που δικαιούνται και δεν τους αποδίδεται.Γραφειοκρατία και ίσως αμέλεια υπευθύνων κρατάει τα χρήματα αυτά, που προέρχονται από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στην Τράπεζα και όχι στους δικαιούχους που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Με τα χρήματα αυτά, 3 ευρώ την ημέρα, επικοινωνούν με τις οικογένειές τους.

Στην εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγώνας διαβάζουμε:
"Γιατί καθυστέρησαν;
Στα «τεράστια προβλήματα» του κράτους πρόνοιας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γιάννης Παπαδημητρίου, δικηγόρος, που μετέβη στην Κόνιτσα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισκεφτεί το Κέντρο Μέριμνας και τον Ιούλιο, είχε επισημάνει τα προβλήματα υποχρηματοδότησης, την απουσία επιστημονικού προσωπικού –όπως ψυχολόγου- και είχε επιμείνει στο σεβασμό των δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων, μεταξύ των οποίων ήταν και η ημερήσια αποζημίωση που προβλέπεται από το νόμο και καλύπτεται από ευρωπαϊκές οικονομικές ενισχύσεις», δήλωσε στον «Η.Α.». Πρόσθεσε, δε, πως αυτό το στοιχειώδες δικαίωμα «αντιπροσωπεύει το μόνο τρόπο να τηλεφωνήσουν στους δικούς τους αυτά τα παιδιά» και διερωτήθηκε «για ποιο λόγο φαλκιδεύτηκε τόσους μήνες και γιατί χρειάστηκε η σημερινή απελπισμένη διαμαρτυρία για να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις».
Τελικά δόθηκε κάποια λύση, λύθηκε δηλαδή ο γόρδιος δεσμός της γραφειοκρατίας με την παρέμβαση του βουλευτή Β. Αργύρη.

Και μεις τι κάνουμε; Αγνοούμε το πρόβλημα; δε μας νοιάζει;
Παρόλο που ακούγονται πολλά παράπονα από τους Κονιτσιώτες για τα άτομα αυτά, νομίζω πως πρέπει ως κοινωνία να τα συνδράμουμε, γιατί βρίσκονται στην έσχατη απελπισία.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πω πω πονοψυχιές κουλουβαχατα

Νίκος είπε...

Όποιος είδε το θέαμα των ανθρώπων, να περπατούν μέσα στην φοβερή καταιγίδα με τα πράγματά τους στο χέρι, δεν μπορεί παρά να έπαθε σοκ.
Η στάση απέναντι στης γης τους κολασμένους, ανώνυμε, είναι ένα απο τα στοιχεία που διαφοροποιεί τους ανθρώπους απο τα λοιπά ζώα.

τσοπανησ είπε...

ΕΣΥ ΑΝΩΝΥΜΕ ΓΕΜΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΜΗΠΩΣ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙΣ ΤΟΥΣ...ΔΗΘΕΝ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ?
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΛΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΝΙΚΟ,ΑΠΛΩΣ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΥΧΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΟ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΑΤΡΙΔΑ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΞΑΝΕ ....

Ανώνυμος είπε...

και καλά οι άρχοντες που κυβερνούν τον τόπο ειναι νεοφιλελευθροι και δεν ενδιαφέρονται για τον συνανθρωπο παρά μόνο για το χρήμα.Οι "προοδευτικοί" Γαργάλας κ σια ή ο Χατζηεφραιμίδης που τώρα νιάζεται μόνο για τα χωρια των ιωαννίνων που βρίσκονταν?

τσοπανησ είπε...

Αυτοί είναι ΠΑΣΟΚ απ' ότι ξέρω αλλά
αυτό πού δέν ήξερα ,είναι ότι ο προοδευτικός Χώρος περιορίζεται στό
ΠΑΣΟΚ καί μόνο.

Ανώνυμος είπε...

εγώ πάντως τον Γαργάλα τον είδα στο σημείο που ήταν σταθμευμένοι οι Αφγανοί, στο βοιδομάτη, με την αστυνομία όπου γίνονταν οι διαβουλεύσεις. Αλλά και το Πασόκ έκανε το χρέος του.

kuluvahata είπε...

Εγώ λέω όλοι να κάνουμμε το χρέος μας και μην το αφήνουμε για τους άλλους. Ως κοινωνία οφείλουμε να τους επισκεφτούμε, να τους πλησιάσουμε,να τους στηρίξουμε ηθικά τουλάχιστον και όχι μόνο.

Σπουργογέρακας είπε...

Εγώ προτείνω να καταγράψει κάποιος τις άμεσες ανάγκες τους και να υπάρξει ένα υπεύθυνο άτομο που θα μαζεύει τις προσφορές του κόσμου και θα τις προωθεί,. μπορεί να είναι ο Δήμος μπορεί και κανένας σύλλογος .Τέτοιου είδους βοήθεια δεν μπορεί να δοθεί χωρίς συντονισμό, οι περισσότεροι μπορούν να προσφέρουν νομίζω άλλος μια τηλεκάρτα άλλος χρόνο ομιλίας άλλος ένα φάρμακο ή ένα ρούχο έρχονται Χριστούγεννα

Ανώνυμος είπε...

σωστα

ΑΚΡΙΤΑΣ είπε...

Γιατι ρε παιδιά δε μαζευουμε και παλια ρουχα να τους δωσουμε

ΑΚΡΙΤΑΣ είπε...

Γιατι ρε παιδιά δε μαζευουμε και παλια ρουχα να τους δωσουμε