Κόνιτσα

20 Φεβ 2009

To tuboflo, οι χαρτοπετσέτες και τα μπουζούκια

Τα ευτράπελα του Συμβουλίου της Τετάρτης, 18 Φεβρουαρίου, είναι ό,τι πρέπει για να μπούμε στο κλίμα της Αποκριάς.
-Σύμφωνα με το γνωστό φωνακλά σύμβουλο της αντιπολίτευσης "ο Δήμος Κόνιτσας έχει το …tuboflo του, είναι ένας κύριος λογιστής, κάτοικος Ιωαννίνων, οποίος …καθαρίζει τα πάντα"
Τώρα μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι.
-Σύμφωνα με άλλο σύμβουλο της αντιπολίτευσης το ποσό των 500 ευρώ, με το οποίο ο Δήμος προτίθεται να ενισχύσει τους συλλόγους, δε φτάνει ούτε για χαρτοπετσέτες. Ο Δήμαρχος λοιπόν που το έχει μελετήσει το πράμα δήλωσε: «Με 500 ευρώ περνάς μια χαρά στα μπουζούκια με παρέα 10 άτομα»…
Αυτό είναι καλή πρόταση, λέω εγώ.
25 σύλλογοιΧ500=12.500 Ευρώ
25 σύλλογοιΧ10 άτομα=250
Άρα με 12.500 ευρώ θα περάσουν μια χαρά 250 άτομα στα μπουζούκια.
-Το πιο ισχυρό επιχείρημα για να χρηματοδοτηθούν οι αθλητικοί σύλλογοι με περισσότερα από 500, ήταν πάλι από τον ευτραφή και φωνακλά κύριο της αντιπολίτευσης: « Οι αθλητικοί Σύλλογοι μας φέρνουν τα μετάλλια και φωτογραφιζόμαστε με καμάρι μαζί τους όλοι χοντροί, λιανοί, ψηλοί, κοντοί»…
Τους συμπεριέλαβε όλους και έτσι τους έπεισε.

Α! μη ξεχάσω. Μακαρόνια δεν είχε αυτή τη φορά

14 Φεβ 2009

Μήπως έφτασε η ώρα να εκσυγχρονιστούμε;

Στο επόμενο Δημ. Συμβούλιο Κόνιτσας που θα γίνει την Τετάρτη, στις 18 του Φεβρ. θα συζητηθεί το θέμα της Ανακύκλωσης των απορριμμάτων. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής έχει καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση καθώς έχει έρθει σε επαφή με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης (Ε.Ε.Α.Α.). Κατέθεσε στο Δήμαρχο το έντυπο της Σύμβασης μεταξύ Δήμου και Ε.Ε.Α.Α. Η Σύμβαση είναι για 6 χρόνια και οι όροι συνεργασίας είναι πολύ ευνοϊκοί. Η Ε.Ε.Α.Α. προσφέρει σε Δήμους των 10.000 κατοίκων 130 κάδους και αυτoκίνητο 8m3 για τη συλλογή και μεταφορά των στερεών αποβλήτων στη ΒΙ.ΠΕ.( Βιομηχανική περιοχή Ιωαννίνων), αρκεί ο Δήμος να διαθέτει οδηγό για τη μεταφορά και να θέσει σε λειτουργία το σύστημα. Επιδοτείται ακόμη ο Δήμος και με ποσό 1000 ευρώ το χρόνο. Τώρα θα μου πείτε ότι δεν είμαστε 10.000 κάτοικοι. Ο Δήμος πρέπει να συμπράξει με το Δήμο Μαστοροχωρίων και τις κοινότητες . Δεν είναι δύσκολα πράγματα αυτά αρκεί να το θέλουν οι δημοτικοί άρχοντες και αρκεί οι πολίτες να θέλουν να συμμετέχουν, γιατί ανακύκλωση χωρίς συμμετοχή δε γίνεται.

Παράλληλα ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Κόνιτσας, σε συνεργασία με τα Μαθητικά Συμβούλια των Σχολείων, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και φοιτητές του εξωτερικού που κατάγονται από την Κόνιτσα, κατέθεσαν πρόταση στο Δημ. Συμβούλιο για τοποθέτηση ξύλινης κατασκευής που θα λειτουργεί ως Κέντρο Ανακύκλωσης και θα προβάλλει την αναγκαιότητα της σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων. Οι φοιτητές προσφέρουν συμβολικά χρηματικό ποσό για το σκοπό αυτό και επιπλέον θα κατασκευάσουν μόνοι τους το κιόσκι. Ελπίζουμε ο Δήμος να είναι θετικός στην ανεύρεση του χώρου και να μην απογοητεύσει τους νέους αυτούς που θέλουν να ευεργετήσουν τον τόπο τους με ένα σύγχρονο τρόπο.

Όλα αυτά δείχνουν πως αρκετοί από τους πολίτες της Κόνιτσας προχωρούν σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών. Ελπίζουμε και οι Δήμοι.Είναι παρήγορο ότι και τα Μαθ. Συμβούλια συμμετέχουν σε μια τέτοια πρωτοβουλία.

8 Φεβ 2009

Όσα ξέρει ο Νοικοκύρης...




Τώρα που νοικοκυρεύτηκε ο Δήμος ως προς τους αριθμούς, τα ταμειακά υπόλοιπα κτλ,. καιρός είναι να νοικοκυρευτεί και ο τόπος. Δε μπορεί να διεκδικούμε μερίδιο στον ποιοτικό τουρισμό με την εικόνα μιας υπανάπτυκτης περιοχής. Έχει πολλά να κάνει ο νέος αντιδήμαρχος επί της καθαριότητας και της ύδρευσης. Φιλότιμες ήταν οι προσπάθειες του προηγούμενου αντιδημάρχου, αλλά δεν είχε ούτε την απαιτούμενη τεχνική και οικονομικη υποστήριξη ούτε τη στήριξη των πολιτών.

Και ας αρχίσουμε από τις Χ.Α.Δ.Α.(Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) Κάθε πόλη και ΧΑΔΑ, κάθε χωριό και το σκουπιδαριό του, θα λέγαμε κατά το γνωστό σλόγκαν. Όμως τα απορρίμματα δεν είναι πρόβλημα που μπορεί να το λύσει ένας άνθρωπος με δυο ή τρεις εργάτες καθαριότητας. Απαιτείται ενημέρωση και συμμετοχή των πολιτών.
Οι χώρες που είναι πραγματικά ανεπτυγμένες και έχουν παιδεία εφαρμόζουν τον χρυσό κανόνα των τριών R :
Reduce: Μείωση των απορριμμάτων
Reuse: Επαναχρησιμοποίηση
Recycle : Ανακύκλωση
Όπως βλέπουμε η Ανακύκλωση είναι το τρίτο βήμα. Μόνο ό,τι είναι πράγματι άχρηστο καταλήγει στους Χ.Υ.Τ.Υ.(Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων).
Εμείς ακόμη παλεύουμε με τις ανεξέλεγκτες χωματερές, γιατί δεν έχουμε ενημερωμένους τοπικούς άρχοντες. Τι λέτε τώρα, οι μεγάλοι άνδρες του Δήμου θα ασχολούνται με τα σκουπίδια;
Δεν έχουμε σχεδιασμό επί της καθαριότητας, ούτε την πολιτική βούληση για διάθεση των απαιτούμενων κονδυλίων.
Δεν έχουμε ενημερωμένους και ευαισθητοποιημένους πολίτες με διάθεση για συνεργασία.

Έχουμε όμως ένα Πανεπιστήμιο κοντά, που μπορεί να μας βοηθήσει αρκεί να το ζητήσουμε.
Έχουμε ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που μας δίνει τη δυνατότητα της επιμόρφωσης στο θέμα αυτό και σε πολλά άλλα, αρκεί να μη θεωρήσουμε πως εμείς τα ξέρουμε όλα αυτά. ( Από το 2001 το ΚΠΕ εφαρμόζει πρόγραμμα ανακύκλωσης και συμμετέχουν αρκετοί).
Έχουμε ανθρώπους που και θέλουν και μπορούν να επεξεργαστούν πρόταση διαχείρισης απορριμμάτων. Αρκεί να μη μείνουμε στα λόγια.

2 Φεβ 2009

Χαμός στο Δ. Σ. των Σχολών Εκπαίδευσης Κόνιτσας

Εδώ και λίγες εβδομάδες λειτουργεί και πάλι η Σχολή Δημοτικής Αστυνομίας Κόνιτσας με 130 περίπου Δημοτικούς Αστυνόμους. Και ενώ η σχολή βρίσκεται στη φάση συγκρότησης του εκπαιδευτικού της προγράμματος, στο Διοικητικό Συμβούλιο των Σχολών Εκπαίδευσης Κόνιτσας γίνεται χαμός.
Ακούγεται ότι στο παλιό Δ.Σ. θα πέσουν πρόστιμα και θα αρχίσουν δίκες. Στο δε νέο γίνονται ομηρικοί καυγάδες μεταξύ Δημάρχου και μελών του Δ.Σ. με αφορμή τον τρόπο προμήθειας των στολών και τη ρύθμιση των φιλοξενιών με ανάθεση ή με δημοπρασία. Όπως πληροφορηθήκαμε, ο Δήμαρχος για το θέμα των στολών ήταν υπέρ της δημοπρασίας, πράγμα που εγκυμονεί τον κίνδυνο να ανατεθεί η προμήθεια σε ξένους εμπόρους. Για τα θέματα φιλοξενίας ήταν υπέρ της ανάθεσης. Εδώ τίθεται ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ. Επειδή δε θέλω να είμαι καχύποπτος, μήπως ξέρει κανείς κάτι περισσότερο;