Κόνιτσα

29 Μαρ 2009

Ας προσέξουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κόνιτσας

Την Παρασκευή, 27-3-2009, στο Δημαρχείο έγινε σύσκεψη φορέων με θέμα τη δημιουργία Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) για την προστασία των δασών.
Ήταν παρόντες ο Μητροπολίτης, οι Αντιδήμαρχοι Σπανός και Κίτσιος, οι Δημοτ. Σύμβουλοι Γαργάλας και Τσαρούχης, ο Πρόεδρος Διαστράτου, εκπρόσωποι στρατιωτικών αρχών, Πάρεδροι και άλλοι.
Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας έκανε μια πολύ καλή εισήγηση στο θέμα και στα μέτρα για πρόληψη και καταστολή των πυρκαγιών εν όψη της αντιπυρικής περιόδου που αρχίζει την 1η Μαΐου και διαρκεί ως 31 Οκτωβρίου. Κάλεσε το Δήμο, τα Τοπικά Συμβούλια, την Αγροφυλακή, το Τάγμα, το Δασαρχείο και τους φορείς να δραστηριοποιηθούν και να πάρουν μέτρα, γιατί η προστασία των δασών απαιτεί συντονισμένη και συλλογική δράση.
Ακολούθησε συζήτηση, ακούστηκαν καλές προτάσεις, αρκεί να μη μείνουν στα λόγια.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όμως έγινε γνωστό το πρόβλημα υποβάθμισης της Πυροσβεστικής της Κόνιτσας. Αυτή θα προκύψει από τη στιγμή που θα περιοριστεί ο χώρος της, καθώς το Δημοτ. Συμβούλιο με πρόταση του Δημάρχου, αποφάσισε να μεταφερθεί εκεί και το Αστυνομικό Τμήμα Κόνιτσας.
Από το 2003 η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κόνιτσας έχει αναβαθμιστεί στην κατηγορία της Γ΄τάξης. Αυτό σημαίνει περισσότερα Πυροσβεστικά οχήματα άρα και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε περίπτωση κινδύνου. Τα αυτοκίνητα όμως απαιτούν χώρο για γκαράζ και στέγαστρα. Σήμερα η Πυροσβεστική διαθέτει χώρο 900 m2 , ενώ απαιτείται χώρος 6 στρεμμ. Αν στον ίδιο χώρο χτιστεί κτίριο για το Αστυν. Τμήμα το πρόβλημα επιδεινώνεται και η Πυροσβεστική υποβαθμίζεται αυτεπάγγελτα από τις Υπηρεσίες Αξιολόγησης.

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στο Δήμαρχο, ήρθε δύο φορές από τα Γιάννενα στην Κόνιτσα για να τον συναντήσει, αλλά εκείνος δεν παρουσιάστηκε στη συνάντηση.
Για μια ακόμη φορά, πολύ του κεφαλιού του κάνει ο Δήμαρχος. Δεν έχει αντιληφθεί ότι στη θέση αυτή έχει ταχθεί για να υπηρετεί και όχι για να παριστάνει το σατράπη.
Ο Δήμος δεν είναι ούτε «ενός ανδρός αρχή» ούτε δύο.
Ας έχουμε λοιπόν το νου μας, γιατί πολλά γίνονται για μας, χωρίς εμάς.
Μια καλή πρόταση είναι να μεταφερθεί η Αστυνομία στο κτίριο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών.
Να δημιουργούμε, Δήμαρχε, χωρίς να θίγουμε τα κεκτημένα.

22 Μαρ 2009

Στοίχειωσε η Νέα Δημοτική Aγορά Κόνιτσας


Πόσα χρόνια έχει που ολοκληρώθηκε το έργο της Δημοτικής Αγοράς Κόνιτσας; Τέσσερα, πέντε; Χάσαμε το μέτρο. Βγήκαν κάποιες δημοπρασίες και λειτουργούν κάποια καταστήματα. Ήρθε και η Δημόσια Βιβλιοθήκη και εγκαταστάθηκε στον κάτω χώρο, για να ελευθερώσει το Δημαρχείο. Άδειοι ωστόσο παραμένουν στο Δημαρχιακό Μέγαρο οι χώροι της πρώην βιβλιοθήκης. Άσχετο. Δε θα ασχοληθούμε με αυτό.

Το θέμα είναι πως η Δημοτική αγορά υπολειτουργεί και οι επιχειρηματίες που μίσθωσαν καταστήματα έχουν εγκλωβιστεί σε ένα χώρο χωρίς φωτισμό, καθαριότητα, θέρμανση, ασφάλεια και χωρίς καλή παροχέτευση των ομβρίων. Μια θλιβερή εικόνα ενός χώρου που θα μπορούσε, αφού ολοκληρωθεί η λειτουργία του και μισθωθούν όλα τα καταστήματα, να γίνει πώλος προσέλκυσης ντόπιων και επισκεπτών και να αναβαθμίσει όλο το κέντρο της Κόνιτσας.
Όσοι την έχουμε προσέξει παρατηρήσαμε ότι είναι ένας πολύ όμορφος χώρος με θαυμάσια θέα προς την Τύμφη, την Τραπεζίτσα, τη Νεμέρτσικα, τον Αώο και τον κάμπο. Επισκεφθείτε τη και θα δείτε.
Τώρα τίθενται τα ερωτήματα:
Γιατί δεν αξιοποιείται; Γιατί δε δημοπρατούνται τα υπόλοιπα καταστήματα;
Γιατί δε διαμορφώνεται η είσοδος που είναι διαρκώς παγιδευμένη από σταθμευμένα αυτοκίνητα;
Γιατί δεν εκδηλώνει η δημοτική αρχή την πολιτική βούληση για τη λειτουργία της;
Τι τρέχει τέλος πάντων με τη Δημοτική Αγορά; Γιατί τo καλό αργεί τόσο πολύ στον τόπο μας;

19 Μαρ 2009

Η Ώρα της Γης


Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα, την «Ώρα της Γης», στέλνοντας έτσι ένα συμβολικό αλλά ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη άμεσης πολιτικής και προσωπικής δράσης κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής. Η παγκόσμια πρωτοβουλία ανήκει στο WWF. Οι πόλεις σε όλο τον κόσμο που έχουν δηλώσει συμμετοχή ξεπερνούν τις 2000.
Παγκόσμια η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε ποσοστό συμμετοχής, με 279 συμμετέχοντες Δήμους, κάτι που δείχνει το βαθμό συνειδητοποίησης των Ελλήνων.

Γνωρίζουμε πως στην Ήπειρο συμμετέχουν 7 Δήμοι: Άρτας, Πρέβεζας, Πάργας, Φιλιππιάδας, Κομποτίου, Τετραφυλλίας και η Κοινότητα Παπίγκου.
Ηχηρή απουσία του Δήμου Ιωαννιτών που ή αγνοεί ή περιφρονεί μια τέτοια εκδήλωση.
Για το δικό μας Δήμο αναρωτιόμαστε αν το πήραν χαμπάρι οι δημοτικοί άρχοντες ή αν έχουν αντιληφθεί την αξία ενός τέτοιου συμβολισμού.
Ελπίζω στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου Κόνιτσας, που θα γίνει τη Δευτέρα, 23 Μαρτίου, να τους το σφυρίξει κάποιος.
Ανεξάρτητα όμως από το τι θα κάνει ο Δήμος, εμείς ως πολίτες μπορούμε να συμμετέχουμε στην Ώρα της Γης σβήνοντας τα φώτα και αποσυνδέοντας τις συσκευές του σπιτιού ή της επιχείρησής μας.
Με τον τρόπο αυτό κάνουμε πράξη κάτι από τα πολλά που λέμε για την ανάγκη προστασίας της γης και της ζωής.
Περισσότερα στο www.earthhour.org/greece

15 Μαρ 2009

ΧΥΤΑ Τρικάλων


Είναι γνωστό πως τα τελευταία 15 περίπου χρόνια η πόλη των Τρικάλων έχει αναμορφωθεί και έχει εξελιχθεί σε μια όμορφη και λειτουργική πόλη. Είχε την τύχη να εκλέξει μια σειρά από Δημάρχους δημιουργικούς, με όραμα και ανοιχτό μυαλό, που ο ένας συνέχιζε το έργο του προηγούμενου.
Αξιοποίησαν ευρωπαϊκά προγράμματα και σήμερα πλέον η πόλη των Τρικάλων είναι γνωστή ως η Πρώτη Ηλεκρονική Πόλη της Ελλάδας.
Ο Δήμος Τρικκαίων ανακηρύχθηκε ο πρώτος Δήμος στην Ελλάδα, όπου υλοποιείται Η Ηλεκτρονική Πολιτεία (e-trikala) (www.e-trikala.gr).
Η Ηλεκτρονική Πολιτεία είναι ένα ολοκληρωμένο σύνολο εφαρμογών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ), οι οποίες στοχεύουν στο να διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών, απλοποιώντας τις διαδικασίες, μειώνοντας τους χρόνους και το κόστος των συναλλαγών. Επιπλέον, οι εν λόγω εφαρμογές προσφέρουν νέα εργαλεία και νέες μεθόδους που αναδεικνύουν τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, αλλά συγχρόνως αναδεικνύουν το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών Δημοσίων Αρχών ως εγγυητές της ομαλής λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας.

Ένα από τα μεγάλα έργα που υλοποιούνται στο Νομό Τρικάλων είναι ο ΧΥΤΑ έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. και το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 14 Μαρτίου 2009.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στον κοντινό μας νομό, στο νομό Ιωαννίνων ακόμη θεωρούμε τον ΧΥΤΑ ως κάτι που θα μας υποβαθμίσει, που θα απαξιώσει τις περιουσίες μας και άλλα τέτοια. Εδώ ήρωες θεωρούνται όσοι αγωνίζονται κατά του εκσυγχρονισμού. Βρισκόμαστε δηλ στην εποχή των ανεξέλεγκτων χωματερών και των ανεξέλεγκτων σκουπιδότοπων.
Όσο και αν χαίρεται κανείς για την πρόοδο κάποιων περιοχών της Ελλάδας, δε μπορεί να μη θλίβεται από το γεγονός ότι εμείς μένουμε πολύ πίσω.

9 Μαρ 2009

Ο δυτικός κόσμος και οι άλλοι

Σημειώνω εδώ κάποια σημεία από τα πολύ ενδιαφέροντα που ακούστηκαν στο σεμινάριο του ΚΠΕ Κόνιτσας με θέμα "Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και αειφόρος ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών" (6-8/3/2009).
-ΗΠΑ(300 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλ. το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει το 25% του πετρελαίου.
-Ο δυτικός κόσμος συνολικά (25% του παγκόσμιου πληθυσμού) καταναλώνει το 75% των πόρων
Ενώ το φτωχότερο 20% του πληθυσμού καταναλώνει το 3% των πόρων

-Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Πάνω από το 1,7 δισεκατομ. Άνθρωποι δεν έχουν επαρκή τροφή.

-Περίπου 1 δις άνθρωποι ζουν σε τρώγλες, ενώ περίπου 2,5 δις στερούνται των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής

-Αντίθετα οι απαιτήσεις των ανθρώπων του δυτικού κόσμου από το φυσικό περιβάλλον έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που η γη δεν μπορεί πλέον να κερδίσει τον αγώνα αναπλήρωσης των πόρων της.

-Θα χρειάζονταν 9 πλανήτες Γη για να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα, αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη υιοθετούσαν το lifestyle των κατοίκων των αναπτυγμένων χωρών της Δύσης

Και μεις ζητάμε κι άλλη ανάπτυξη
ενώ αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι να τεθούν όρια στη συνεχή και απρογραμμάτιστη οικονομική μεγέθυνση.
Από ένα σημείο και πέρα η οικονομική ανάπτυξη δεν βελτιώνει ουσιαστικά το επίπεδο της ζωής, απλώς δημιουργεί γενιές ανθρώπων εθισμένες στην αέναη κατανάλωση και στις πλαστές ανάγκες,
και μάλιστα σε βάρος των περισσοτέρων ανθρώπων του κόσμου και σε βάρος των επόμενων γενεών

5 Μαρ 2009

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» φωνάζει βοήθεια

Στο γιαννιώτικο Τύπο διαβάζουμε: «Σε καθεστώς εργασιακής αβεβαιότητας εξακολουθούν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθόσον η τελευταία σύμβαση τελειώνει στις 30 Απριλίου και εξ όσων φαίνεται, δυστυχώς τίποτε δεν προβλέπεται για το θεσμικό πλαίσιο που να αφορά στο πρόγραμμα».
«Οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για διακοπή λειτουργίας του προγράμματος, καθώς οι Δήμοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στη χρηματοδότηση με ίδιους πόρους ενώ οι συμβάσεις ισχύουν μέχρι και την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ».
Όπως γνωρίζουμε το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται και στο Δήμο Κόνιτσας και Μαστοροχωρίων. Τη σπουδαιότητα του προγράμματος ίσως εμείς δε μπορούμε να την αντιληφθούμε, τη γνωρίζουν καλά όσοι δέχονται τη βοήθεια. Υπάρχουν γέροντες, στα χωριά μας προπάντων, που η πόρτα τους ανοίγει μια φορά την εβδομάδα από τους εργαζόμενους στο «βοήθεια στο σπίτι».
Αν θέλουμε κοινωνικό κράτος, τέτοια προγράμματα πρέπει να χρηματοδοτούνται και από εθνικούς πόρους και όχι να εξαρτώνται από τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση έτρεξε να σώσει τους τραπεζίτες με 28 δις €, αλλά όταν πρόκειται να ενισχύσει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, έχει στα συρτάρια της καβούρια.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις στις 16,17 και 18 Μαρτίου.

1 Μαρ 2009

Οι πολίτες της Κόνιτσας τραβούν κουπί και ο Δήμος ακολουθεί


Όποιος πει ότι οι πολίτες της Κόνιτσας αδρανούν, αδιαφορούν ή κοιμούνται κάνει μεγάλο λάθος. Οι πολίτες τραβούν μπροστά και οι δημοτικοί άρχοντες ακολουθούν.
Μια σειρά από πρωτοβουλίες των Κονιτσιωτών δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητες.
-Ας αρχίσουμε από το πιο πρόσφατο και πιο επίκαιρο, την αναβίωση του παλιού καρναβαλιού στην Κόνιτσα. Όσοι εργάστηκαν και πίστεψαν στην επιτυχία του, δικαιώθηκαν. Εμπνευσμένα άρματα με χιούμορ και φαντασία. Σατίρισαν την απόδραση του Παλαιοκώστα, το μετεωρολογικό δελτίο με το …κρύο της Κόνιτσας, τη βουλή των μακάκων, τα παιδιά των λουλουδιών, τον Παπανδρέου με το ποδήλατο κ.α.
Χρώμα και μνήμες από το παλιό καρναβάλι έφεραν οι γύφτοι, τα άλογα,ο παπάς, ο χότζας, η νύφη, ο γαμπρός, η αρκούδα,οι διάβολοι…
Πολύ καλή η προσπάθεια και συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν, κουράστηκαν και σε όσους συμμετείχαν. Ο Δήμος ασθμαίνων θα ενισχύσει την προσπάθεια με 4000€.
-Το καρναβάλι στο Πεκλάρι καλά κρατεί με πρωτοβουλία του εκεί συλλόγου.

- Με πρωτοβουλίες των φορέων της Κόνιτσας λειτουργούν τμήματα αγιογραφίας και ζωγραφικής.
-Λειτουργεί χορευτικό τμήμα με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών.
-Η χορωδία τραβάει μπροστά, γιατί το θέλουν οι συμμετέχοντες.
-Το Κέντρο Περ/κής Εκπ/σης οργανώνει σεμινάρια και ημερίδες στην Κόνιτσα αξιοποιώντας και επεκτείνοντας το πλαίσιο λειτουργίας του προς χάριν των πολιτών της περιοχής.
- Η «Τύμφη», η « Πίνδος» και οι άλλοι σύλλογοι της Κόνιτσας και των χωριών τραβούν κουπί μόνοι τους.

Θα βρεθούν κάποτε κάποιοι δημοτικοί άρχοντες να τραβήξουν μπροστά, να στηρίξουν και να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό της Κόνιτσας;