Κόνιτσα

26 Απρ 2009

Η έκθεση για το κιτς και μεις


Tο κιτς, η κακογουστιά, έγινε αντικείμενο έκθεσης με τίτλο «Greatest Kitsch 2009", σε χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Θα διαρκέσει ως τις 10 Μαΐου 2009 και τη διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το δωρεάν διανεμόμενο περιοδικό «Παράλλαξη».
Η έκθεση, είναι το αποτέλεσμα έρευνας πάνω στην κακογουστιά, που προέκυψε έπειτα από ένα φωτογραφικό διαγωνισμό του περιοδικού «Παράλλαξη», που καλούσε τους αναγνώστες του να φωτογραφίσουν ό,τι πληγώνει την αισθητική τους.
Περισσότεροι από 250 «ερασιτέχνες» φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Εκτίθενται οι 110 καλύτερες εικόνες μαζί με 100 και πλέον αντικείμενα από τις συλλογές κιτς των Χρήστου Καλού και Κλειούς Τανταλίδου.
Τα έργα αυτά αποτελούν έναν "εξωφρενικό και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικό καθρέφτη της ελληνικής πραγματικότητας".
Τα έργα φέρουν αριθμούς, ώστε το κοινό να ψηφίσει τις πέντε πιο εξωφρενικές εικόνες.
Μπορεί να θυμούνται κάποιοι ότι τη δεκαετία του ΄80 είχε κυκλοφορήσει ένας ογκώδης τόμος με τίτλο "Κάτι το ωραίον", με φωτογραφικό υλικό της νεοελληνικής κακογουστιάς.

Ας επανέλθουμε όμως στην έκθεση. Σ΄ αυτήν έχει την τιμητική της και η Κόνιτσα. Παρουσιάζεται φωτογραφία του μπαλκονιού του μπαρ "Τσουνάμι", με το γνωστό πανώ.
Πώς καταφέρνουμε και την εκθέτουμε έτσι την Κόνιτσα! (Δυστυχώς δεν είναι το μόνο κακόγουστο σημείο).

Τελικά σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλό να φωτογραφίσουμε και να καταγράψουμε ό,τι κακόγουστο υπάρχει στον τόπο μας με στόχο να το διορθώσουμε;

11 Απρ 2009

Έντονη ρύπανση στο Βοϊδομάτη


Η φωτογραφία που βλέπετε δε είναι από τον Ασωπό ποταμό, αλλά από το Βοϊδομάτη. Παλιότερα λέγαμε ότι είναι ο καθαρότερος ποταμός της Ευρώπης. Μετά βάλαμε νερό στο κρασί μας και λέγαμε από τους καθαρότερους ποταμούς της Ευρώπης.
Τι θα λέμε από δω και πέρα όταν μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην πιο ορεινή διαδρομή του ποταμού, παρατηρούνται φαινόμενα ρύπανσης με πηχτό αφρό και έντονο ευτροφισμό;
Τι φταίει; Μήπως η πολυαναμενόμενη ανάπτυξη με τα μεγάλα ξενοδοχεία, τις πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είναι ανεξέλεγκτη; Πού πάνε τόσα λύματα. Μη μου πείτε πως υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας.
Ανάπτυξη χωρίς διαφύλαξη της φύσης και της παράδοσης δε νοείται στο χώρο μας, διαφορετικά θα αυτοκαταργηθούμε.
Μια προτροπή. Ας επισκεφτούμε το ποτάμι και ας κοινοποιήσουμε το πρόβλημα.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας έχει κάνει ήδη δειγματοληψίες και προσπαθεί να βρει άκρη. Δε γίνεται όμως τίποτε από ένα φορέα μόνο. Κινητοποίηση όλων. Τι κάνετε κ. Νομάρχη, Δήμαρχε Κόνιτσας, Ζαγορίου και οι άλλοι. Τι κάνουμε όλοι;