Κόνιτσα

24 Ιουλ 2009

Πανδημία κέρδους;

Κάποιος φίλος μου έστειλε με email το πιο κάτω κείμενο. Το παραθέτω για προβληματισμό, χωρίς βέβαια να σημαίνει πως δεν πρέπει να προσέχουμε.

"Θέμα: πανδημία κέρδους

Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια άνθρωποι από μαλάρια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια κουνουπιέρα.
Οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’αυτό.

Κάθε χρόνο παγκοσμίως πεθαίνουν δύο εκατομμύρια παιδιά από διάρροια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να αποφευχθεί με ένα σιρόπι των 25 σέντς.

Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα γι’ αυτό.

Ιλαρά, πνευμονία, ασθένειες θεραπεύσιμες με φτηνά εμβόλια είναι υπεύθυνες για το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως κάθε χρόνο.
Και οι δημοσιογράφοι δεν λένε τίποτα.

Είναι κάποια χρόνια που εμφανίστηκε η γνωστή πια γρίπη των πουλερικών.

Παγκοσμίως οι δημοσιογράφοι μας πλημμύρισαν με πληροφορίες, πανικό, σήματα κινδύνου.

Επιδημία, η πιο επικίνδυνη απ’ όλες, μια πανδημία!!!
Μιλάγανε μόνο για την τρομακτική αυτή ασθένεια των πουλερικών.
Και βέβαια, η γρίπη των πουλερικών προκάλεσε το θάνατο μόλις 250 ατόμων παγκοσμίως. 250 θάνατοι σε 10 χρόνια, δηλαδή αναλογικά 25 θάνατοι το χρόνο.

Η κοινή γρίπη σκοτώνει μισό εκατομμύριο ανθρώπων το χρόνο παγκοσμίως.

Μισό εκατομμύριο έναντι 25.

Για ένα λεπτό. Τότε γιατί τόση φασαρία με τη γρίπη των πουλερικών;

Γιατί πίσω από αυτά τα κοτόπουλα υπήρχε ένας «κόκορας», ένας κόκορας με μεγάλο λειρί.

Η διεθνής φαρμακευτική Roche με το πασίγνωστο Tamiflú της πούλησε εκατομμύρια δόσεων στις Ασιατικές χώρες.


Ακόμα και αν το Tamiflú έχει αμφίβολη αποτελεσματικότητα, η Βρετανική Κυβέρνηση αγόρασε 14 εκατομμύρια δόσεις για την πρόληψη του πληθυσμού της.


Με την γρίπη των πτηνών, η Roche και η Relenza, οι δύο μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες που προμηθεύουν την αγορά με αντιγριππικά, κέρδισαν χιλιάδες εκατομμύρια δολάρια.


Πρώτα με τα πουλερικά και τώρα με τα χοιρινά.

Ναι, τώρα ξεκίνησε η ψύχωση της γρίπης των χοίρων. Και όλοι οι δημοσιογράφοι του κόσμου μιλάνε μόνο γι’αυτό.

Πια δεν λένε τίποτα για την οικονομική κρίση ούτε τους βασανισμένους στο Guantánamo.


Μόνο για τη γρίπη των χοίρων.


Και διερωτώμαι: αν πίσω από τα πτηνά υπήρχε ένας «κόκορας», πίσω από τα γουρουνάκια να μην υπάρχει ένα «μεγάλο γουρούνι»;


Ας δούμε τι λέει ένας υπεύθυνος των εργαστηρίων της Roche.
ROCHE: Εμάς μας απασχολεί πολύ αυτή η πανδημία, τόσος πόνος, γι’ αυτό δίνουμε στην αγορά το θαυματουργό Tamiflú.


- Και πόσο πωλείται το «θαυματουργό» Tamiflú;

- Λοιπόν, είναι 50 δολάρια το κουτί.

- 50 δολάρια το κουτί με τις κάψουλες;

- Πρέπει να καταλάβετε κυρία ότι τα θαύματα πληρώνονται ακριβά.

- Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι αυτές οι εταιρείες βγάζουν μεγάλα κέρδη από τον δικό μας πόνο.

Η εταιρεία Gilead Sciences της Β. Αμερικής έχει την πατέντα του Tamiflú.
Ο κύριος μέτοχος αυτής της εταιρείας δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία προσωπικότητα της αριστερής πολιτικής, τον Donald Rumsfeld, γραμματέα αμύνης του George Bush, υπεύθυνο για τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Οι μέτοχοι των φαρμακευτικών Roche και Relenza τρίβουν τα χέρια τους, είναι ευτυχείς με τις πωλήσεις τους, που για άλλη μια φορά φέρουν εκατομμύρια, του αμφίβολου Tamiflú. Η πραγματική πανδημία είναι η απληστία, τα τεράστια κέρδη αυτών των ιδιοτελών της υγείας.

Δεν αρνούμαστε τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης που λαμβάνει η κάθε χώρα.

Αλλά αν η γρίπη των χοιρινών είναι μια φοβερή πανδημία απ’ ό,τι λένε τα μέσα ενημέρωσης, εάν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον απασχολεί τόσο πολύ αυτή η ασθένεια, γιατί δεν τη δηλώνει ως παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας και να δώσει εντολή να παρασκευασθούν γενικά φάρμακα για την αντιμετώπισή της; Να απορρίψει τις πατέντες της Roche και της Relenza και να κάνει διανομή δωρεάν γενικών φαρμάκων σε όλες τις χώρες και ειδικά στις πιο φτωχές. Αυτή θα ήταν η καλύτερη λύση".

20 Ιουλ 2009

Βοηθητικό γήπεδο ή 5Χ5;

Κανονικά εμείς τώρα έπρεπε ξένοιαστα να κάνουμε τα μπάνια του λαού ή να τρέχουμε στα πανηγύρια του Αϊ Λιά στη Βούρμπιανη, της Αγίας Παρασκευής στο Κεράσοβο, στο Πεκλάρι, στη Μελισσόπετρα, στην Καστάνιανη κτλ.
Εν μέσω καλοκαιριού όμως έρχονται να μας ταράξουν πρώτα οι διαμαρτυρίες του αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Π. Γαργάλα και η απάντηση του κ. Δημάρχου.
Μπερδεμένα πράγματα.

Για να βγάλουμε άκρη, παραθέτω κάποια γεγονότα:
1ο Αίτημα του αθλητικού σωματείου «Πίνδος» ήταν και είναι η κατασκευή βοηθητικού γηπέδου ποδοσφαίρου σε κανονικές διαστάσεις για τις προπονήσεις της ομάδας, δίπλα από το στάδιο της Κόνιτσας. Το Δημ.Συμβ. Κόνιτσας είχε αποφασίσει την κατασκευή του βοηθητικού γηπέδου ή έτσι τουλάχιστον νόμιζε!

2ο Ο κ. Νομάρχης είχε υποσχεθεί στην Πίνδο, ανεπίσημα βέβαια, την κατασκευή του.

3ο Ο αντιδήμαρχος Δ. Κόνιτσας κ. Χαρ. Παρασκευάς σε Δελτίο Τύπου αναφέρει
«Δημοπρατήθηκε από τη Ν.Α.Ι.(Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων) πριν μερικές μέρες κλειστό γήπεδο 5Χ5, 80.000 ευρώ και θα κατασκευαστεί στη θέση Αγ. Αθανάσιος».

4ο Ο κ. Γαργάλας διαμαρτυρήθηκε αρχικά στη Ν.Α.Ι. και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι με έκπληξη πληροφορήθηκαν οι Δημ. Σύμβουλοι τη δημοπράτηση από τη ΝΑΙ κατασκευής γηπέδου 5Χ5 και μάλιστα στη θέση Αγ. Αθανάσιος, ενώ η απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Κόνιτσας προέβλεπε την κατασκευή βοηθητικού γηπέδου δίπλα από το δημοτικό στάδιο. Έθεσε επίσης ζήτημα ηθικής και πολιτικής τάξης.

5ο Ο Δήμαρχος Κόνιτσας υπεραμύνεται της απόφασης για γήπεδο 5Χ5 λέγοντας « Το Δ.Σ. Κόνιτσας με την υπ.αρ.13/2009 απόφασή του εγκρίνει τη σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης του Δήμου Κόνιτσας με τη Ν.Α.Ι. για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή χώρου Γηπέδου Κόνιτσας» προϋπολογισμού 80.000 ευρώ»…
Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφερθεί στο γεγονός ότι ο ίδιος έχει επενδύσει με το ξενοδοχείο του στην Κόνιτσα 2.000.000 ευρώ, ενώ ο κ. Γαργάλας δεν έβαλε ούτε κεραμίδι…

Εγώ θα κάνω μόνο λίγες ερωτήσεις:
Μήπως ο Δήμαρχος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι η απόφαση του Δ.Σ. έλεγε αόριστα «Κατασκευή χώρου Γηπέδου Κόνιτσας» και μετέτρεψε το βοηθητικό στα Γραβίτσια, σε 5Χ5 στον Αγ. Αθανάσιο;
Μήπως η αντιπολίτευση όταν συναποφασίζει πρέπει να είναι πιο προσεκτική;

Επιπλέον από τα λεγόμενα του κ. Δημάρχου βγαίνει το συμπέρασμα ότι ένας εκπαιδευτικός, όπως ο κ. Γαργάλας, δε έχει τη δυνατότητα να κάνει επενδύσεις και μάλιστα τέτοιου ύψους, σε αντίθεση με τους μηχανικούς.

Αυτά. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο Δημ. Συμβούλιο της Τετάρτης, 22/7/2009, όπου το θέμα θα έρθει για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης, αν και η απόφαση έχει παρθεί πλέον.

8 Ιουλ 2009

Σκόρπια

Κατά την παράδοση του τμήματος της Εγνατίας οδού στη θέση μεταξύ Δωδώνης και Τύριας, που έγινε στις 6 Ιουλίου 2009, ο Γεν. Γραμμ. Περιφέρειας Ηπείρου κ. Πανοζάχος στην ομιλία του αναφέρθηκε και στην Ιόνια οδό λέγοντας «Είναι πλέον δικό μας θέμα να φέρουμε την Ιόνια οδό μέχρι την Κακαβιά»
Άρα η Ιόνια, που ξεκινά από την Καλαμάτα, καταλήγει στην Κακαβιά.
Αυτό για να μη τρέφουμε αυταπάτες.

Στο πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων του 2009 εντάχθηκαν οι μελέτες βελτίωσης του τμήματος του οδικού άξονα Καλπάκι- Κόνιτσα με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρω.
Πάλι καλά!

Ο Δήμος Δωδώνης ανακοίνωσε το πρόγραμμα των «Δωδωναίων 2009.
Τα Πνευματικά Κέντρα Πρέβεζας και Λευκάδας διοργανώνουν το 1ο Artenders Rock Festival στις 10 και 11 Ιουλίου, ένα μουσικό διήμερο με τη συμμμετοχή των Rock σχημάτων από τις δύο πόλεις.
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών διοργανώνει και φέτος τα Ήπειρωτικά 2009» από 2 Ιουλίου ως 21 Αυγούστου.
Οι Δήμοι και οι κοινότητες των Ζαγοροχωρίων, των Τζουμέρκων και αλλού διοργάνωσαν ή διοργανώνουν εκδηλώσεις μνήμης, πολιτισμού, αθλητισμού κτλ.
Στην Κόνιτσα οι νέοι προσπαθούν να οργανώσουν μουσικές εκδηλώσεις. Κάτι ακούγεται και για το Σωκράτη Μάλαμα.
Σύλλογοι και αδελφότητες των χωριών πασχίζουν από μόνοι τους, όπως π.χ. στην Πουρνιά, το Κεράσοβο, τους Πάδες, το Μολυβδοσκέπαστο κ.α.
Υπάρχει περίπτωση να βοηθήσει ο Δήμος; Σχεδιασμένες και οργανωμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις θα γίνουν εδώ;

2 Ιουλ 2009

To Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας

Το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας λειτουργεί από το 1925 στην Κόνιτσα, παρέχοντας περίθαλψη και επαγγελματική κατάρτιση (επιπλοποιοί, ξυλογλύπτες, μεταλλοπλάστες και ράπτες) σε παιδιά απροστάτευτα που έχουν ανάγκη φροντίδας.
Είναι αποδεδειγμένη η προσφορά του και αποτελεί μέρος της ιστορίας του τόπου μας.
Γνωρίζουμε όλοι πως η προηγούμενη Δημοτική αρχή, συρρίκνωσε τη λειτουργία του ΚΠΜ, βγάζοντας τροφίμους και προσωπικό από το κτίριο, που αποτελούσε ιδιοκτησία του Κέντρου.
Τώρα που επέστρεψαν έστω και μερικώς στο χώρο τους, και είπαν να ηρεμήσουν, δέχονται επίθεση ρατσιστικής συμπεριφοράς αυτή τη φορά.
Από το Δεκέμβρη του 2008 στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, φιλοξενούνται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας ανήλικοι αλλοδαποί πρόσφυγες, που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας.
Αντί λοιπόν να συνδράμουμε και ως πολίτες και ως Δημοτική αρχή το ίδρυμα και τα παιδιά που έφτασαν στην πόλη μας για να έχουν μερίδιο στη μόρφωση και τη ζωή, κάποιοι αντέδρασαν σαν να έγινε η Κόνιτσα άντρο κακοποιών.
Διαβάσαμε: «Μούδιασε η Κόνιτσα από την παρουσία στην περιοχή Αφγανών Μεταναστών», «Έντονη αντίδραση της Δημοτικής Αρχής» !!!
Είναι δυνατόν; Πού είναι η αλληλεγγύη, το αγαπάτε αλλήλους, η ανθρωπιά μας;
Πού είναι το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου Κόνιτσας;

Η Κόνιτσα έχει παράδοση στη φιλοξενία. Εξάλλου μεγάλο μέρος της αποτελείται από πρόσφυγες, θύματα της Μικρασιατικής καταστροφής και Βορειοηπειρώτες πρόσφυγες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι πριν λίγα χρόνια φιλοξενούσε τα καλοκαίρια παιδιά Παλαιστινίων θυμάτων πολέμου. Τι άλλαξε τώρα;