Κόνιτσα

30 Δεκ 2009

καλή χρονιά

Κάθε φορά που αρχίζει κάτι καινούριο ελπίζουμε. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι ο καινούριος χρόνος θα φέρει υγεία, ειρήνη,χαρά, ποιότητα ζωής για όλο τον κόσμο.

Τα παιδιά διεκδικούν το μέλλον τους!

Τα παιδιά διεκδικούν το μέλλον τους!
Πολύχρωμα σχέδια, ευφάνταστα μηνύματα κατά της κλιματικής αλλαγής και μία ισχυρή απαίτηση για ένα υγιές αύριο, περιλαμβάνει η έκθεση των καρτών των παιδιών προς τον Πρωθυπουργό, που ξεκίνησε την Πέμπτη 17/12 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Περισσότερες από 3.500 κάρτες. 200 σχολεία σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων κάποιων της Κύπρου και ενός σχολείου της Στοκχόλμης. Αποστομωτική φαντασία και ωριμότητα που οφείλουν να μιμηθούν κι οι ενήλικες αυτού του κόσμου.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η αποστολή καρτών από τα παιδιά προς τον Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της εκστρατείας Μαζί για το Κλίμα του WWF Ελλάς και της Greenpeace, η οποία κορυφώθηκε με την έκθεση των χιλιάδων αυτών μικρών έργων τέχνης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, 1ος όροφος, Αίθουσα Ιακωβίδη), από την Πέμπτη 17/12 μέχρι και τη Δευτέρα 21/12.

18 Δεκ 2009

Εκδήλωση φιλίας και αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες

Διαβάσαμε και παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου του ΚΠΕ
«Η έννοια της αειφορίας περιλαμβάνει όχι μόνο το περιβάλλον αλλά επίσης τα προβλήματα της φτώχειας, του πληθυσμού, της υγείας, της εξασφάλισης τροφής, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης». Διεθνής Διάσκεψη της Unesco, Θεσ/νικη 1997.
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Κόνιτσας κινούμενο στα πλαίσια αυτά, οργάνωσε στις 17 Δεκεμβρίου 2009 εκδήλωση φιλίας, αλληλεγγύης και ενημέρωσης για τους φιλοξενούμενους στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας (ΚΠΜ). Συμμετείχαν 45 Αφγανοί, 8 Αλβανοί και ένας Έλληνας. Τα παιδιά συνόδευαν η κ. Γιάννα Νίκου, η οποία τους διδάσκει την Ελληνική γλώσσα, καθώς και οι υπάλληλοι του Κέντρου Παιδικής Μέριμνας κ. Θανάσης Παπαχρήστος και κ. Απόστολος Μπουργάνης.
Η εκδήλωση στο ΚΠΕ περιελάμβανε παρουσίαση του Ελλαδικού χώρου και του τοπικού περιβάλλοντος της επαρχίας Κόνιτσας από την Υπεύθυνη Κατερίνα Τσούβαλη και τους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ. Κινήθηκε στα πλαίσια των ενδιαφερόντων των παιδιών, τα οποία έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουν όσο γίνεται περισσότερα για τον τόπο που τους φιλοξενεί.
Ακολούθησε δεξίωση και στη συνέχεια οι Αφγανοί, με το διερμηνέα τους κ.Habib Casimi, παρουσίασαν μέσω διαδικτύου και με πολλή συγκίνηση, το δικό τους τόπο. Μίλησαν για τα δικά τους αδιέξοδα, τον πόλεμο, τη φτώχεια, τη μεγάλη ανομβρία στο Αφγανιστάν (η τελευταία κράτησε 5 χρόνια), και για όλα αυτά που τους ανάγκασαν να φύγουν από την πατρίδα τους, ζητώντας καλύτερη τύχη.
Οι μετανάστες εκδήλωσαν τη συγκίνησή τους ευχαριστώντας με θέρμη και εκτιμώντας την κίνηση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας.

1 Δεκ 2009

Η Κοινότητα Ανάβρας Μαγνησίας

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας (ΚΠΕ) υλοποιεί από 11 ως 13 Δεκεμβρίου σεμινάριο με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση». Απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς των νομών εμβέλειας του ΚΠΕ αλλά και στην τοπική κοινωνία.
Εισηγητές είναι μεταξύ των άλλων ο κ. Απ. Κατσίκης, καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών, εκπρόσωπος του WWF Ελλάς, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του ΙΓΜΕ, του ΟΣΚ κ.α.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρουσία του κ. Τσουκαλά, Προέδρου της Κοινότητας Ανάβρας Μαγνησίας. Ως γνωστό η κοινότητα αυτή είναι πρότυπο ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον. Έχει αιολικό πάρκο, κατασκευάζει μικρό υδροηλεκτρικό, και εκπονεί πρόγραμμα τηλεθέρμανσης αξιοποιώντας τη βιομάζα από τις κοπριές των ζώων, τα ξερά φύλλα και τα άχυρα. Το χωριό τα τελευταία 15 χρόνια διπλασίασε τον πληθυσμό του. Δεν υπάρχει κανείς άνεργος. Απολαμβανουν υψηλό επίπεδο ζωής. Το πώς το κατάφεραν θα μας το πει ο κ. Τσουκαλάς.
Ας μη χάσουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε. Καλό θα ήταν να ενημερωθούν και οι τοπικοί μας άρχοντες.Πολλά μπορούν να γίνουν με καλές προτάσεις, αξιοποίηση των φυσικών πόρων, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και σεβασμό στο περιβάλλον.