Κόνιτσα

14 Ιαν 2010

Μονή Ζέρμας-Το χρονικό της ντροπής



Στο πολύ αξιόλογο περιοδικό «Τα Καντσιώτικα», διαβάσαμε το άρθρο του Βασίλη Παπαγεωργίου για τη λεηλασία της Μονής Ζέρμας. Ένα απόσπασμα του άρθρου παραθέτω εδώ:
«Καλοκαίρι του 2009. Η είδηση ότι έκλεψαν την κεντρική πύλη της Μονής Ζέρμας συγκλονίζει τα Μαστοροχώρια, την επαρχία Κόνιτσας και όλη την Ήπειρο. Σήκωσαν και πήραν ολόκληρο το λιθανάγλυφο τόξο της, που οι πέτρες του πρέπει να ζύγιζαν πάνω από ένα τόνο. Ένα τόξο με σπάνιας ομορφιάς και τέχνης λιθανάγλυφα, έργο σπουδαίων μαστόρων πελεκάνων από τη Βούρμπιανη… Είναι αδιανόητο να εγκαταλείπεται και να καταρρέει ένα μνημείο μεγάλης πολιτισμικής αξίας, να θρυμματίζονται και να αφαιρούνται μοναδικής αισθητικής λιθανάγλυφα κοσμήματα της λαϊκής μας τέχνης και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης να αγνοούν και να στέκουν αδιάφοροι σε βαθμό πρωτοφανή»…

Μετά την κλοπή στη Μονή Παναγίας Καβασίλων το καλοκαίρι του 2006, τις συνεχείς κλοπές στα Ζαγοροχώρια, την κλοπή στην Παναγία της Ζέρμας και την πολύ πρόσφατη στην κεντρική εκκλησία του Διστράτου, τι να πει κανείς για την αδράνεια της πολιτείας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, της Εφορείας Βυζαντινών και Νεοτέρων Μνημείων; Δε θα μείνει εικόνα, κειμήλιο και πέτρα επί πέτρας.
Εμείς οι πολίτες πρέπει τελικά να ξεσηκωθούμε, να πιέσουμε για να θωρακιστούν τα μνημεία του πολιτισμού μας.

2 σχόλια:

Νίκος είπε...

άσταναπάν κουλουβάχατα. Όχι βέβαια οτι είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, να φυλάξεις τόσα πολλά μνημεία σε όλη την Ελλάδα.

kuluvahata είπε...

Αυτή τη δικαιολογία βρίσκουν και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων. Τι να πουν τότε οι ιταλοί και πολλές άλλες χώρες, που έχουν σώσει και διατηρήσει όλο το παρελθόν τους από την Αρχαιότητα, το Μεσαίωνα, την Αναγέννηση, τον Νεοκλασικισμό ως τα μνημεία του πρόσφατου παρελθόντος;