Κόνιτσα

14 Μαρ 2010

Η κρίση γιορτάζει

Να πληρώσουν αυτοί που φταίνε λέει ο λαός. Απεργίες, πορείες, διαμαρτυρίες των εργαζομένων κατά των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

Έξω πάμε καλά αλλά μέσα χάλια. Περικοπή 14ου μισθού. Αύξηση των καυσίμων. Αύξηση του ΦΠΑ. Ασφυξία φέρνει η οικονομική ύφεση. Στην κατάψυξη η αγορά, πάνω ο πληθωρισμός. Βουτιά στα έσοδα και πτώση 19% σε επενδύσεις.

Άδικα τα μέτρα, αλλά με αυτά η Ελλάδα θα βγει από την κρίση είναι το συμπέρασμα της δημοσκόπησης που διεξήγαγε η εταιρεία Marc για το Έθνος.

Μέσα σ΄αυτό το αλλαλούμ που ζουμε, ας ξαναθυμηθούμε πώς ξεκίνησε η κρίση ένα χρόνο πριν από τώρα, έτσι για να μη ξεχνάμε. Ο Γιώργος Γιαννουλόπουλος στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου γράφει: « Ως γνωστό η οικονομική κρίση προκλήθηκε από την απληστία των τραπεζών, οι οποίες επινόησαν ένα δαιδαλώδες σύστημα, όπου χαρτιά με αυξανόμενη τιμή και μειούμενο αντίκρισμα άλλαζαν συνεχώς χέρια προς όφελος των golden boys, που έτσι τσέπωσαν μυθικά ποσά.

Ώσπου μια μέρα οι φούσκες έσκασαν και τα σκάγια μάς πήραν όλους. Όταν δε οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να διασώσουν τις τράπεζες με τα λεφτά των φορολογουμένων, οι τραπεζίτες, οι οποίοι επέζησαν χάρη στο δημόσιο χρήμα, άρχισαν ξανά να εισπράττουν τα μπόνους και να ανθίστανται στις μάλλον χλιαρές προσπάθειες να επιβληθούν κανόνες στην ασύδοτη αγορά. Και όχι μόνο. Επειδή η διάσωσή τους έγινε με δανεικά, οι κυβερνήσεις προσπαθούν τώρα να μαζέψουν τα ελλείμματα, με αποτέλεσμα επιπλέον απολύσεις. Κατόπιν τούτου, γιατί εκείνοι που μόνο έχασαν να μην κραυγάζουν στους δρόμους «να πληρώσουν για την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν;».

5 σχόλια:

παπαρήγας είπε...

Kάτσε να τα πάρουμε από την αρχή.
Αν κλείσουν οι τράπεζες (που φταιν και αυτές για την κρίση) ποιος θα χάσει τις καταθέσεις του?Ο απλός κοσμάκης μάλλον.Άρα μια πρώτη σκέψη είναι να είναι "ζωντανές" με τα καλά και τα κακά τους.
Τώρα όσον αφορά τα επιδόματα συμφωνώ να μην περικοπούν και μάλιστα να αυξηθουν μαζί με τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΟΜΩΣ.Όχι του συρφετού που πληρώνεται χωρίς να πατά στο γραφείο ή παίζει πασιέντζα όλη μέρα.Από όλους τουε Δημόσιους υπάλληλους της Κόνιτσας π.χ ρίξε μια ματιά γύρω σου και δες ποιο ποσοστο ανήκει σε κάθε κατηγορία.
Ωραία τα αριστεριστικα που λες αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνουμε ρεαλιστές.

τσοπανησ είπε...

Ωραίες απόψεις μάς ανέπτυξες "παπαρήγα".Μήπως είσαι υπάλληλος τράπεζας καί θεωρείς ότι σκοτώνεσαι στήν δουλειά ενώ οι υπάλληλοι τού Δημοσίου παίζουν πασιέντζα όλη μέρα?
Αυτές οι Μίζερες απόψεις ότι μόνο εμείς δουλεύουμε καί γιά όλα φταίνε οι άλλοι, μάς οδήγησαν ένα βήμα πρίν τόν γκρεμό.
Άμα στηριχτούν καί περισσότερο οι τράπεζες τότε θά μπορούμε νά πούμε περήφανα ότι κάναμε ένα βήμα μπροστά...

kuluvahata είπε...

θα ακούσατε βέβαια χτες, στις ειδήσεις, πως η Alfa Bank παρουσίασε μεγάλη αύξηση των κερδών της εν μέσω κρίσης και δε θα είναι η μόνη.

Σπουργογέρακας είπε...

Δεν μπορώ να φανταστώ ότι μας κυβερνούν βλάκες και ότι αυτό που έχω σκεφτεί εγώ δεν το έχει σκεφτεί κανένας πρωθυπουργός , υπουργός ,σύμβουλος , υπηρεσιακός παράγων. Έχουν μπει τεράστια κεφάλαια και θα μπουν και άλλα με τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης με τρεις λέξεις θα μπορούσαν να μετατρέψουν τη χώρα σε παράδεισο ευημερίας . οι τρείς λέξεις είναι ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Με αυτήν την προϋπόθεση για χρηματοδότηση και με τον αποκλεισμό των αεριτζήδων θα είχαμε και τοπική παραγωγή και μεταποίηση και εμπόριο και ανάπτυξη και θα ήμασταν και άρχοντες και όχι ζητιάνοι στην Ευρώπη.
Μήπως εγώ δεν σκέπτομαι σωστά , μήπως αυτοί δεν θέλουν , μήπως και αυτοί και οι άλλοι δεν θέλουν. Και λέω πιθανόν οι άλλοι να μην θέλουν αλλά αυτοί;;;;;;;;

kuluvahata είπε...

Τσοπάνη, σου εύχομαι υγεία και... σιδεροκέφαλος. Μας κατατρόμαξες.Μας λείπεις.