Κόνιτσα

13 Οκτ 2010

Ίδρυση του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου

Η Ήπειρος απέκτησε το δικό της Γεωπάρκο, το οποίο περιλαμβάνει την οροσειρά της Τύμφης, τη χαράδρα του Αώου και του Βοϊδομάτη, το φαράγγι του Βίκου, το όρος Τραπεζίτσα, την περιοχή όπου συμβάλλουν οι τρεις ποταμοί Αώος, Βοϊδομάτης,και Σαραντάπορος, τα όρη Σμόλικας και Κλέφτης, καθώς και τις Ιαματικές Πηγές Καβασίλων και Αμαράντου.

Η ανακοίνωση έγινε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γεωπάρκων, που υλοποιήθηκε στη Μυτιλήνη από 1 έως 5 Οκτωβρίου 2010.
Το Γεωπάρκο στην περιοχή μας είναι το 4ο στην Ελλάδα. Τα υπόλοιπα τρία είναι: το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, ο Ψειλορίτης, ο Χελμός- Βουραϊκός. Στην Ευρώπη υπάρχουν 42 αναγνωρισμένα Γεωπάρκα.

Την πρόταση για την αναγνώριση της περιοχής ως Γεωπάρκου υπέβαλε στην UNESCO η «Ήπειρος Α.Ε.» και το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), πριν από ένα έτος περίπου.
Επιστήμονες της UNESCO και κλιμάκιο του ΙΓΜΕ από την Περιφερειακή Μονάδα Ηπείρου επισκέφτηκαν την περιοχή τον Ιούνιο του 2010 και έκαναν επιτόπιο έλεγχο.

Στα πλαίσια αυτά, οι ξένοι και Έλληνες επιστήμονες, καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας. Εκεί οι ξένοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρακολούθησαν προβολή με τις δράσεις του ΚΠΕ και διαπίστωσαν τη γεωλογική διάσταση στα προγράμματά του.
Η ικανοποίηση φάνηκε στα λόγια και στα συγχαρητήρια που έδωσαν οι ξένοι επιστήμονες στους εκπαιδευτικούς του ΚΠΕ, καθώς η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση αποτελεί σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας των Γεωπάρκων.

5 σχόλια:

Νίκος Κυρίτσης είπε...

Μακάρι να δούλευαν όλοι σαν εσάς.
Θα είμασταν πολύ καλύτεροι.

Ανώνυμος είπε...

Αρκεί η φιλοδοξία κάποιου να μην διώχνει συνέχεια όλους τους αξιόλογους εκπαιδευτικούς από το ΚΠΕ. Αλήθεια πόσοι μείνανε φέτος;

kuluvahata είπε...

Ανώνυμε, σαν να μην τα ξέρεις καλά τα πράγματα. Μάθε τα καλά και μετά κρίνε.

KONITSA-EPIRUS BLOG είπε...

Δείτε εδώ:
Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι "Ο Τόπος Μπροστά" (Παπασπύρου Ανδρέας)
Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι "Ανασυγκρότηση - Αναγγένηση" (Εξάρχου Νικόλαος)
Αναμένουμε τους Υποψηφίους του κου Παναγιώτη Γαργάλα. Σας ευχαριστούμε!

KONITSA-EPIRUS BLOG είπε...

On line αποτελέσματα εκλογών Δήμου Κόνιτσας (περίπου ανά μισή ώρα). Δείτε εδώ: ON LINE ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΚΛΟΓΩΝ (7/11/2010).