Κόνιτσα

16 Φεβ 2010

Βρέθηκαν τα κλαπέντα από τη Μονή Ζέρμας

'Οπως διαβάσαμε στο Γιαννιώτικο τύπο συνελήφθησαν δύο άτομα και αναζητείται άλλο ένα για τις κλοπές που συνέβησαν σε μοναστήρια της Ηπείρου. Μεταξύ των συληφθέντων και ο ηγούμενος της Μονής Τζώρας Βασιλικής στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν εικόνες, τέμπλα, ευαγγέλια, καμπάνες, λιθανάγλυφα ακόμη και όλπα. Άγιο το ράσο του, όπως βλέπετε.
Στην κατοχή του ηγούμενου βρέθηκαν και 12 λιθανάγλυφα από την αυλόθυρα της μονής Ζέρμας, που εκλάπησαν το καλοκαίρι του 2009. Για το γεγονός αυτό γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση.
Παρά το αίσιο τέλος, το πάθημα πρέπει να μας γίνει μάθημα και να πάρουμε μέτρα προστασίας για τα μνημεία μας. Αυτά και το φυσικό μας περιβάλλον αποτελούν την ταυτότητά μας και τον πλούτο μας.

9 Φεβ 2010

Πάρκο Ανακύκλωσης στην Κόνιτσα


Αν περάσετε απ΄την πλατεία Φριζή, δίπλα από το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας θα δείτε έτοιμο το Πάρκο Ανακύκλωσης. Έγινε με πρωτοβουλία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και τη συνεργασία του Δήμου Κόνιτσας, που παραχώρησε 4 από τα ξύλινα σπιτάκια, που βρίσκονται εκεί.
Στο ένα θα συλλέγεται γυαλί και πλαστικό, στο δεύτερο χαρτί, στο τρίτο ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και στο τέταρτο αλουμίνιο. Το ΚΠΕ έχει καθαρίσει το χώρο, τοποθετήθηκαν πινακίδες και αφίσες και έγινε η προεργασία για τον τρόπο συλλογής και αποστολής των ανακυκλώσιμων υλικών.
Αναλαμβάνει επίσης την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Συνεργάζεται ήδη με τον Εξωραίστικό Σύλλογο, ενώ άμεσα θα συζητήσει με τον Εμπορικό Σύλλογο και άλλους φορείς για τη σωστή λειτουργία της Ανακύκλωσης.
Το Πάρκο θα ανοίγει υπάλληλος του Δήμου τρεις ημέρες την εβδομάδα από τις 10 έως 13.00.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο τ. Αντιδήμαρχος κ. Σπανός και οι νυν κ. Κ. Λάκκας και κ. Παρασκευάς, βοήθησαν την προσπάθεια του ΚΠΕ.
Τώρα μένει ως κοινωνία να βοηθήσουμε στη σωστή λειτουργία του Πάρκου που αποτελεί πρωτοπορία για τον τόπο μας και αν υπάρχουν προτάσεις και ιδέες καλό είναι να τις καταθέσουμε.
Εγκαίνια του Πάρκου θα γίνουν στις 23 Φεβρουαρίου 2010.

6 Φεβ 2010

Κάτι μοναδικό για την Επαρχία Κόνιτσας

Το 1997 άρχισε το έργο « Ανάδειξη, Διάδοση και Προβολή του Φυσικού Κάλλους και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Επαρχίας Κόνιτσας», το οποίο ανέλαβε η Εταιρεία ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε., για λογαριασμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων. Το έργο που εντάχθηκε στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Επαρχίας Κόνιτσας (ΕΑΠΕΚ) σχεδόν ολοκληρώθηκε και αυτές τις μέρες κυκλοφόρησαν τα εξής:
Α. Βιβλία:
1. Κόνιτσα Μεθόριο Κάλλος
2. Ζωγραφική και Ξυλογλυπτική στα Μαστοροχώρια
3. Η Κόνιτσα και τα Χωριά της
4. Οι Μαστόροι (Α΄ τόμος)
5. Οικο-Τουριστικός Οδηγός Κόνιτσας και Μαστοροχωρίων

Β. Μουσικό CD, Κόνιτσα, Μουσικές και Μουσικοί
Γ. Φυλλάδια:1.Τα Σημάδια του Χρόνου ΚΟΝΙΤΣΑ
2.Ένα Μοναδικό Ταξίδι στη Φύση… ΚΟΝΙΤΣΑ

Απομένουν να εκδοθούν ο Β΄ τόμος που αφορά στους Μαστόρους, καθώς και τα DVD προβολής της πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς της Κόνιτσας, για να ολοκληρωθεί το πολύ αξιόλογο και μοναδικό αυτό έργο, για το οποίο εργάστηκαν πολλοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, ειδικοί, φωτογράφοι κ.α. Υπεύθυνοι του έργου είναι ο Χαριτάκης Παπϊωάννου και ο Γεράσιμος Παπαηλίας.
Ήδη οι δύο δήμοι και οι 3 κοινότητες της επαρχίας Κόνιτσας έχουν πάρει από τη Νομαρχία πολλά αντίτυπα από το έργο αυτό. Ελπίζουμε να μην κατασπαταληθούν σε «ημετέρους».