Κόνιτσα

30 Αυγ 2010

Οι σύλλογοι και οι αδελφότητες ενόψει του Καλλικράτη


Πάδες Κόνιτσας

Ο Αύγουστος είναι ο καλύτερος μήνας ειδικά για την περιφέρεια. Ζωντανεύουμε, επικοινωνούμε. Βλέπουμε ανθρώπους που είχαμε χρόνια να δούμε. Τα χωριά γεμίζουν με κόσμο. Ακούγονται παιδικές φωνές. Στα πλακόστρωτα κυκλοφορούν νέοι. Τα βράδια συναντιούνται και διασκεδάζουν. Οι σύλλογοι και οι αδελφότητες δραστηριοποιούνται. Οργανώνουν πανηγύρια, εκθέσεις, εκδηλώσεις πολιτισμού, ορεινές πεζοπορίες κ.α.

Αυτό το καλοκαίρι είδαμε στα χωριά μας να δίνονται θεατρικές παραστάσεις (Πύργος), να οργανώνονται ανταμώματα (Δίστρατο), βραδιές πολιτισμού( Καστάνιανη, Κεράσοβο), εκθέσεις φωτογραφίας (Κεφαλοχώρι), θρησκευτικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης (Πάδες), εκθέση χειροτεχνίας (Πάδες), έκθεση αγιογραφίας (Δίστρατο), συνεστιάσεις στις πλαγιές του Σμόλικα (Παλιοσέλι), βραδιές με παραδοσιακή μουσική και χορευτικά (Πουρνιά, Μάζι, Μόλιστα, Μοναστήρι κ.α.)
Τα πανηγύρια όπως πάντα γιορτάστηκαν σε όλα τα χωριά και στην Κόνιτσα, με αποκορύφωμα το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου.

Το αισιόδοξο είναι πως οι σύλλογοι και οι αδελφότητες προσπαθούν πολύ. Με προσωπική εργασία καθαρίζουν τις εκκλησίες, τον περιβάλλοντα χώρο, τις πλατείες. Τρέχουν, οργανώνουν, μοχθούν, αντιστέκονται. Δημιουργούν ευκαιρίες για να μη χαθούν εντελώς τα χωριά και να διατηρήσουν ό,τι απόμεινε από τις παραδόσεις και την πολιτισμική κληρονομιά. Όλα αυτά χωρίς τη βοήθεια ούτε της πολιτείας και πολλές φορές ούτε της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ενόψει του Καλλλικράτη η δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών και των φορέων είναι πολύτιμη. Και θέλουν και μπορούν, αρκεί να στηριχθούν και από την πολιτεία και το Δήμο.