Κόνιτσα

30 Οκτ 2008

Παγκόσμια πρωτοτυπία

Ως παγκόσμια πρωτοτυπία χαρακτηρίστηκε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει με 28 δισεκατομμύρια ευρώ τις Τράπεζες, δηλ. τους τραπεζίτες για να σωθούν. Θα τα πάρει δηλαδή από μας τους φορολογούμενους, θα τα δώσει στις τράπεζες για να μπορούν, λέει, να μας δανείζουν. Στην ουσία θα πληρώσουμε εμείς τα λάθη των τραπεζιτών, που επένδυσαν σε «τοξικά» οικονομικά πακέτα για να κερδοσκοπήσουν και έχασαν. Αν έχουμε και μεις μια επιχείρηση και την κακοδιαχειριστούμε, θα έρθει το κράτος να μας σώσει;
Από ότι φαίνεται, και αν δεν αντιδράσουμε ως κοινωνία, θα σώσουμε εμείς τα golden boys. Μη τυχόν και πέσουν στο επίπεδο των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μικροεπιχειρηματιών που αγωνιούν πώς θα τα βγάλουν πέρα ή στο επίπεδο των αγροτών που πουλούν πάμφθηνα τα προϊόντα, γιατί οι μεγάλες εταιρίες αγοράς αγροτικών προϊόντων, τα γνωστά καρτέλ, ελέγχουν τις τιμές, αγοράζουν αυτοί φτηνά και πουλούν ακριβά.
Αμ, εκείνο το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά; Ενδέχεται, λέει, οι συνταξιούχοι να πάρουν μία σύνταξη παραπάνω, δηλ. λιγότερο από ένα ευρώ την ημέρα.
Αυτά αλήθεια είναι μέτρα σοβαρής κυβέρνησης «φτηνής στο αλεύρι και ακριβής στα πίτουρα» αν το συνδυάσουμε και με το Βατοπέδι.

5 σχόλια:

ti-le-fakos είπε...

Υποτίθεται ότι το κράτος θα πάρει ποσοστό επί των μετοχών των τραπεζών για να τις ενισχύσει οικονομικά. Επίσης υποτίθεται ότι το κράτος δανείζει στις τράπεζες με υψηλό για αυτές κόστος, και όταν θα ανέβει η αξία των μετοχών αυτών, το κράτος θα τις πουλήσει και θα βγάλει και κέρδος.
Στην πράξη δε μου φαίνεται ότι ιδρώνει και πολύ το αυτάκι των μεγαλοτραπεζιτών. Επειδή η κρίση δεν άγγιξε τις ελληνικές τράπεζες στο βαθμό που άγγιξε τις ξένες, θέτουν τους όρους τους και φυσικά αξιώνουν τις ίδιες αποζημειώσεις, οσαν να μην έχουν στον ήλιο μοίρα. Το αποτέλεσμα για τον απλό πολίτη είναι ότι για άλλη μια φορά τον αγνόησαν επιδεικτικά:
θα συνεχίσει να είναι το θύμα που χρυσοπληρώνει για συναλλαγές που στο εξωτερικό είναι είτε δωρεάν είτε με πολύ χαμηλότερο κόστος, αλλά και για κρυφά δανειακά χρέη. Αλλά ποιός θα ελέγξει τις τράπεζες, και ποιος θα περιορίσει τα υπερκέρδη τους; ο μέτοχος;

Ανώνυμος είπε...

Αφού οι ελληνικές τράπεζες δε βρίσκονται σε πολύ μεγάλη ανάγκη γιατί ο Αλογοσκούφης τρέχει να τις χρηματοδοτήσει; Αν θέλει ρευστότητα γιατί δεν βοηθά τους ασθενέστερους οικονομικά να αποπληρώσουν τα δάνειά τους;

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΜΕΣΩΣ ΑΝΕΒΑΣΑΝΕ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ.....

ti-le-fakos είπε...

τι γίνετε ρε παιδιά; επιχειρήσεις κλείνουν λες και είναι κακόφημα στέκια, ευυπόληπτοι πολίτες δεν μπορούν να πάρουν δάνειο πρώτης κατοικίας... Πόσο πιο κάτω θα πάει αυτή η μπανανία;

piri-kai-to-xan είπε...

Δεν ξέρω ti-le-fake μεχρι που θα φτάσει η μπανανία τους! Ελπίζω όμως στη δύναμη της αγανάκτησης του απλού πολίτη!!! Να ξεσπαθώσει και με τα χέρια του και σύνθημα το πασίγνωστο γιούργια να ξηλώσει από τις χρυσές τους πολυθρόνες όλους εκείνους που ακόμη και σήμερα μεθοδεύουν τις αυξήσεις των μισθών τους ακουσον ακουσον!!!!Δεν ξέρω που θα διοχετευτεί αυτή η απόγνωση που συσσωρεύεται σε όλους μικρούς και μεγάλους από χρέη, ανεργία και χαμένα ονείρα! Όποιος νέος ονειρεύεται πια, δεν τολμάει να πεί τα μελλοντικά του ονειρά ούτε στον ίδιο του τον εαυτό για να μη γελάσει!Που θα πάει αυτή η κατάσταση? Σκέφτομαι....μήπως προς το παρόν να εστιάσουμε ο ένας στον άλλο? να γνωριστούμε περισσότερο μεταξύ μας, να ανοίξουμε τις πόρτες στους γείτονες και να φουντώσουν οι συζητήσεις, να κλείσουμε τις τηλεοράσεις και να αποκρυσταλλώσουμε δικές μας απόψεις!!!! Και γιατί οχι, να πιούμε και ένα ποτηράκι στην υγειά μας, για να πανε λιγάκι παρακατω ντέρτια και καημοί!!Σάμπως μέχρι τώρα που κυνηγάγαμε περισσότερα λεφτά ή περισσότερες ευκαιρίες για να έχουμε μελλοντικά πιο πολλά λεφτά, κερδίσαμε τελικά ή χάσαμε?