Κόνιτσα

9 Μαρ 2009

Ο δυτικός κόσμος και οι άλλοι

Σημειώνω εδώ κάποια σημεία από τα πολύ ενδιαφέροντα που ακούστηκαν στο σεμινάριο του ΚΠΕ Κόνιτσας με θέμα "Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και αειφόρος ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών" (6-8/3/2009).
-ΗΠΑ(300 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλ. το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει το 25% του πετρελαίου.
-Ο δυτικός κόσμος συνολικά (25% του παγκόσμιου πληθυσμού) καταναλώνει το 75% των πόρων
Ενώ το φτωχότερο 20% του πληθυσμού καταναλώνει το 3% των πόρων

-Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό.
Πάνω από το 1,7 δισεκατομ. Άνθρωποι δεν έχουν επαρκή τροφή.

-Περίπου 1 δις άνθρωποι ζουν σε τρώγλες, ενώ περίπου 2,5 δις στερούνται των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής

-Αντίθετα οι απαιτήσεις των ανθρώπων του δυτικού κόσμου από το φυσικό περιβάλλον έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, που η γη δεν μπορεί πλέον να κερδίσει τον αγώνα αναπλήρωσης των πόρων της.

-Θα χρειάζονταν 9 πλανήτες Γη για να απορροφήσουν το διοξείδιο του άνθρακα, αν όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη υιοθετούσαν το lifestyle των κατοίκων των αναπτυγμένων χωρών της Δύσης

Και μεις ζητάμε κι άλλη ανάπτυξη
ενώ αυτό που τώρα χρειαζόμαστε είναι να τεθούν όρια στη συνεχή και απρογραμμάτιστη οικονομική μεγέθυνση.
Από ένα σημείο και πέρα η οικονομική ανάπτυξη δεν βελτιώνει ουσιαστικά το επίπεδο της ζωής, απλώς δημιουργεί γενιές ανθρώπων εθισμένες στην αέναη κατανάλωση και στις πλαστές ανάγκες,
και μάλιστα σε βάρος των περισσοτέρων ανθρώπων του κόσμου και σε βάρος των επόμενων γενεών

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάνε και καμιά ανακοίνωση ρε κουλουβάχατα πριν τα σεμινάρια για να ξέρουμε.

Ανώνυμος είπε...

Γι'αυτο δεν ειχε ουτε αυτη τη φορα αξιολογη συμμετοχη η τοπικη κοινωνια στο τελευταιο σεμιναριο του ΚΠΕ γι'αυτη τη χρονια?
οντως καμια ανακοινωση δεν εγινε αυτη τη φορα στα blogs αλλα κ παρολο που στα σχολεια δινονται προσκλησεις η συμμετοχη των δικων μας εκπαιδευτικων οπως παρατηρησα ηταν μικρη..
Ενα απο τα σημαντικα θεματα που συζητηθηκαν ηταν κ αυτο των κοινωνικοικονομικων δραστηριοτητων που δεν κατανεμονται ισοτιμα για ολους τους "κοσμους" της γης οπως φαινονται κ με ποσοστα.
Εγιναν επισης αναφορες στην ελληνικη παραδοσιακη αρχιτεκτονικη οπου η παραδοσιακη κατοικια αποτελουσε απο μονη της ενα μη ενεργοβορο κτιριο και θεωρειται σημερα υποδειγμα στην κατασκευη συγχρονων κτισματων..
Συζητηθηκε για το τι δυνατοτητες εχουμε σημερα να προστατεψουμε το ιστορικο ανθρωπογενες περιβαλλον μεσα απο διεθνης οδηγιες και συμβασεις που δημιουργηθηκαν εδω κ λιγες μολις δεκαετιες στην χωρα μας..
Εγινε λογος κ για τον τουρισμο που αναπτυσσεται στην ελληνικη υπαιθρο κ κατα ποσο αυτος ειναι "ποιοτικος αγροτουρισμος" ή "εικονικος αγροτουρισμος" και κατα ποσο επισης ταιριαζει στην ιδιαιτεροτητα καθε τοπου κ αναδεικνυει/υποστηριζει τα τοπικα προιόντα..
Εγινε λογος για την υφισταμενη κατασταση του Αωου κ μια αξιολογηση των επιπτωσεων απο ανθρωπινες δραστηριοτητες...

αυτα τα λιγα σας αναφερω απο πρωτο χερι κ οχι απο τριτους

Ανώνυμος είπε...

Το ΚΠΕ όντως δεν έκανε ανακοίνωση μέσα από τα bloggs, ενώ θα έπρεπε, αλλά έστειλε προσκλήσεις σε όλους τους φορείς, τα σχολεία, έβγαλε ανακοινώσεις στην πλατεία και αλλού και Δελτία τύπου στα ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ειναι ευθυνη του ΚΠΕ να βγαλει και ανακοινωση στα δικα σας blogs αλλα και εσυ σαν ενημερος επρεπε να το αναφερεις πιστευω

Ανώνυμος είπε...

Από την εισήγηση της κ. Μαρίας Παπαπέτρου,Δρ. αρχιτέκτονος μηχανικού και Υπεύθυνης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ένα απόσπασμα:
"Οι παραδοσιακοί οικισμοί σε όλο τον κόσμο, υπήρξαν προϊόν της τοπικής κουλτούρας και των τοπικών μέσων κατασκευής. Στις αχυρένιες καλύβες της Αφρικής, στους πλωτούς οικισμούς της Ασίας, στις παγοκαλύβες του Βόρειου Πόλου αλλά και στους πέτρινους πύργους της Πελοποννήσου αναγνωρίζονται εύκολα τα εξής κοινά χαρακτηριστικά που καθορίζουν τη
μεταξύ τους διαφορετικότητα:
-Η αξιοποίηση των ντόπιων και μόνον διαθέσιμων μέσων κατασκευής ( άχυρο –κλαδιά, πάγος, πέτρα)

-Η απόλυτη προσαρμογή τους στις γεωμορφολογικές και κλιματικές ιδιαιτερότητες του τόπου τους ώστε αρχιτεκτονικά να προκύπτει η απόλυτα αρμονική ένταξή τους στο ευρύτερο τοπίο

-Η πλήρης ανταπόκρισή τους στις θερμοκρασιακές ανάγκες του τόπου.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά είναι τα ίδια με εκείνα της αειφορικής διαχείρισης του περιβάλλοντος".

Ανώνυμος είπε...

Επίσης για το ποτάμιο οικοσύστημα του Αώου η κ. Μάλιακα, που είναι Κονιτσιώτισσα, απόφοιτος του Τμήματος Διαχειρ. Περιβάλλοντος & Φυσικών πόρων, έκανε μια πολύ ωραία ειγήγηση. Μπορεί ο Δήμος, οι φορείς της Κόνιτσας ή το Τοπικό Συμβούλιο Νέων να την καλέσουμε σε μια εκδήλωση για να μάθουμε για τους θησαυρούς του τόπου μας.

Αξιοποιήσαμε ποτέ ως Κόνιτσα το ανθρώπινο δυναμικό του χώρου μας;

Ανώνυμος είπε...

ενδιαφέρεσαι kuluvahata να σε προτείνουμε για δήμαρχο;

Ανώνυμος είπε...

Όχι. Αλλά αυτό τώρα πού κολλάει;

Ανώνυμος είπε...

Εγώ λέω να προτείνουμε τον Χωρικό για Δήμαρχο. Ε ρε κακομοίρη μου και να εκλεγόσουν βρισίδι που θα έτρωγες. Φταίς δε φταίς!

Ανώνυμος είπε...

MIA KAI ΑΝΑΦΕΡΕΣΘΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ,ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ,ΚΥΝΗΓ/Ο ΣΥΛΛΟΓΟ,ΚΑΙ ΟΣΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΔΥΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ
ΠΟΥ ΝΑ ΓΡΑΦΟΥΝ:"ΕΔΩ ΠΟΛΕΙΤΑΙ ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ".ΝΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΙ ΜΑΓΓΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΓΡΙΟΓΙΔΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΑΝΕ.ΦΑΝΤΑΣΘΕΙΤΕ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕ!
ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ;ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΨΙΔΙ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ
ΜΑΤΙΑ; TOYΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΜΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

Νά καλοσωρίσω καί τήν Βάλια στά blogs καί τής εύχομαι ενεργή συμμετοχή όχι μόνο εδώ αλλά καί στά κοινά τής Κόνιτσας γιατί η Κόνιτσα έχει ανάγκη τά παιδιά της
καί ειδικά τά νέα παιδιά της.

Ανώνυμος είπε...

Εκτενές άρθρο για τον αφανισμό των αγριόγιδων, δημοσιεύεται σήμερα,13 Μαρτίου, στην εφημερίδα "Νεοι Αγώνες" των Ιωαννίνων.
"Στο έλεος των λαθροκυνηγών εξακολουθούν να βρίσκονται τα εναπομείναντα αγριόγιδα, είδος που προστατεύεται στη Β. Πίνδο, και ιδιαίτερα το φετινό χειμώνα που έχουν κατεβεί χαμηλότερα λόγω των πολλών χιονοπτώσεων..."

Οι λαθροκυνηγοί είναι γνωστό ότι έχουν αποθρασυνθεί, δε φοβούνται τίποτε και κανένα. Δεν υπάρχει φύλαξη, όλοι από το Δασαρχείο ως την Αγροφυλακή δηλώνουν αναρμόδιοι και ο εισαγγελέας για να επέμβει χρειάζεται επώνυμες καταγγελίες. Νόμοι δυσκίνητοι, δημόσιοι λειτουργοί χωρίς πυγμή.
Μια συνωμοσία ενοχής και ανοχής εναντίον της ίδιας της ζωής. Και εναντίον του τόπου μας, που αποκτά συν τοι άλλοις και κακή φήμη, εξ αιτίας λίγων ανεγκέφαλων

Ανώνυμος είπε...

Πολυ ενδιαφεροντα οπως παντα τα οσα λεγονται και παρουσιαζονται στα εν λογω σεμιναρια...Και οντως θα ειναι καλο να ανακοινωνονται απο καθε μεσο και απο τα blogs, για να δινεται ευκαιρια ολο και σε πιο πολλους να συμμετεχουν...Ειδαμε τελευταια που οδηγηθηκαμε με την ανεξελεγκτη χρηση του δανεισμου και των επενδυσεων...Επρεπε να οδηγηθουμε στο αμην για να καταλαβουμε τι θα συμβει?...Και στην παρουσα φαση που βλεπουμε αυτοκτονιες, ραγδαια αυξηση της εγκληματικοτητας, φτωχεια και απελπισια ισως ο καθενας να αναρωτιεται γιατι επρεπε να δανειστει για να εχει ενα πιο lux σπιτι και ενα πιο lux αυτοκινητο και γιατι να επενδυσει τα χρηματα του στο χρηματιστηριο και πολλα αλλα....Περιμενουμε τωρα την ΕΚΤ και την αμερικη, την αυστραλια,τους κινεζους η οποιους αλλους να επαναφερουν την ισσοροπια...Την ιδια ακριβως συμπεριφορα εχουμε απεναντι και στην φυση...Η ακομα χειροτερη μιας και ξερουμε οτι αυτη δεν μας ζηταει τιποτα πισω...Αν συνεχισουμε ομως την ανεξελεγκτη και χωρις προγραμμα καταχρηση των πορων της τοτε σιγουρα η γη θα χρεωκοπησει.... Και τοτε ποιος θα μας δανεισει? Τοτε θα ναι πραγματικα αργα.....Αυτα τα ολιγα για οσους πιστευουν οτι η υποθεση του περιβαλλοντος ειναι υποθεση των αλλων η του διπλανου και οχι δικια μας....

piri-kai-to-xan

Ανώνυμος είπε...

Ρε piri kai to xan πού ήσουν τοσον καιρο;
Περιττο να σου πω πως συμφωνω μαζί σου.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αξιοθαύμαστη η οικονομία των παραδοσιακών τεχνικών τόσο στην διαχείριση των περιβαλλοντικών πόρων όσο και στην οικονομική διαχείριση του χώρου και της κατοικίας και είναι φυσικό γιατί όλα αυτά είναι σωρευμένη σοφία από παρατηρήσεις και μετρήσεις αιώνων. Στην ίδια θέση μπορούμε να κατατάξουμε και τους κυνηγούς του τρίτου κόσμου που τους παρακολουθούμε στα ντοκιμαντέρ να κυνηγούν με τα ακόντια και τα τόξα υπακούοντας σε βασικές βιοποριστικές ανάγκες υπακούοντας όμως και σε άλλους θεμελιώδεις άγραφους νόμους της ίδιας ανάγκης να μην εκλείψουν τα είδη που κυνηγούν γιατί θα τελειώσει η τροφή τους. Ο Νεοέλληνας απομακρυσμένος σήμερα από την παράδοση κλεισμένος μέσα στο καβούκι της μεγαλειότητάς και του εγωισμού του μακριά από κάθε μέτρο παίρνει το ντουφέκι , τα κιάλια υπερύθρων τα GPS και τους ασυρμάτους και οργανώνει εκστρατείες και σκοτώνει όχι για το φαγητό των παιδιών του αλλά για σπόρ (σπόρ το αίμα) και επειδή δεν υπάρχει το μέτρο ότι κινείται ή είναι ακίνητο δεν γλυτώνει από τα σκάγια Υπάρχουν και οι ιστορίες δόξας ποσό γενναίος ήταν ο λαθροκυνηγός όταν σήκωσε το όπλο και σημάδεψε τον θηροφύλακα που του έκανε παρατήρηση και ποσό γενναίοι είναι στο καφενείο όταν σχεδιάζουν πως θα κάνουν τι άμα παρουσιαστεί κανένας να τους κάνει παρατήρηση για το έγκλημά τους. ΩΣ ΠΟΤΕ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΜΑΣ (τέλος πάντων αυτός που έχει 6000 χρόνια εξέλιξης) ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ

Ανώνυμος είπε...

Η περιοχή μας, Σπουργογέρακα, έχει κάποια τέτοια "καμάρια", "λεβέντες" σαν κι αυτούς που περιγράφεις. Ευτυχώς όμως που υπάρχουν και πολλές φωνές αντίδρασης.