Κόνιτσα

22 Ιουν 2009

Πόρισμα για τη ρύπανση στο Βοϊδομάτη

Η κ. Λαζαρίδου Μαρία, καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκη, στο σεμινάριο «Ποτάμιο Οικοσύστημα-Βιοποικιλότητα- Αξιοποίηση των Βιολογικών Δεικτών για τον έλεγχο των νερών των ποταμών», ανακοίνωσε πως η ρύπανση του Βοϊδομάτη κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο 2009, οφειλόταν σε βοθρολύματα.
Η κ. Λαζαρίδου επισκέφθηκε το Βοϊδομάτη κατά τις ημέρες του Πάσχα και έκανε δειγματοληψίες υλικού από την κοίτη του ποταμού. Δηλαδή όχι μόνο νερό αλλά και υπόστρωμα, στο οποίο όπως είναι γνωστό ζουν φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί. Κάποιοι από αυτούς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη ρύπανση, γι αυτό και θεωρούνται δείκτες της ποιότητας των νερών.
Η έννοια του βιολογικού δείκτη στηρίζεται στον προσδιορισμό της καθαρότητας του νερού, δηλαδή του επιπέδου ευτροφισμού ή του βαθμού ρύπανσης, με βάση τους οργανισμούς που ζουν σ΄ αυτό.
Τέτοιοι οργανισμοί είναι οι υδρόβιες προνύμφες εντόμων, που ζουν πάνω στα χαλίκια και τις πέτρες του βυθού.

Το σεμινάριο οργανώθηκε από τα ΚΠΕ Κόνιτσας, Αράχθου, Πραμάντων και Καστοριάς στον Καταρράκτη Άρτας, από 16-18 Ιουνίου.
Την άποψη της κ. Λαζαρίδου ενίσχυσε και ο κ. Ζαλίδης, καθηγητής του Γεωπονικού Τμήματος του Παν/μίου Θεσσαλονίκης.

Αυτά λοιπόν από τους επιστήμονες, γιατί πολλά ανεύθυνα ακούστηκαν, πως δήθεν η ρύπανση στο Βοϊδομάτη ήταν . . . φυσικό φαινόμενο.

Η φύση δε ρυπαίνει τη φύση

18 σχόλια:

Νίκος είπε...

Άμα είναι έτσι, ο Νομάρχης πρέπει να βάλει χέρι στα βοθρατζίδικα. Αλλά και στα ξενοδοχεία των περιξ του Βοϊδομάτη τουριστικών χωριών. Και δεν μπορεί βάλει κάποιον να φυλάει τσίλιες νυχθημερόν, αλλά αν θέλει έχει τον τρόπο του.
Μου αρέσει που κάποτε ο πρόεδρος του Παπίγκου τα έβαζε με μας που κάνουμε ραφτινγκ!
Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γενάν οι κότες Λεονίδαα...

kuluvahata είπε...

Η Περιφέρεια Ήπείρου δυστυχώς δεν έχει επαρκώς στελεχωμένη τη Δ/νση Υδάτων. Διαθέτει μόνο 1 άτομο και μισό (γιατί το δεύτερο άτομο απασχολείται και αλλού).
Η Δν/ση Υδάτων είναι στο εξής η μόνη καθ’ ύλην αρμόδια μονάδα σε περιφερειακό επίπεδο για οποιοδήποτε θέμα έχει σχέση με τους υδατικούς πόρους. Συνοπτικά το κύριο αντικείμενό της είναι:
- Παρακολούθηση και έλεγχος της ποσότητας και ποιότητας των υδάτων
- Αναβάθμιση και προστασία των υδατικών συστημάτων – λήψη αναγκαίων μέτρων
- Κατάρτιση και εφαρμογή των Σχεδίων Διαχείρισης και των Προγραμμάτων Μέτρων
- Συντονισμός όλων των φορέων για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση και τη προστασία των υδάτων
- Προώθηση της βιώσιμης χρήσης του νερού βάσει μακροχρόνιας προστασίας των διαθέσιμων υδατικών πόρων
- Κατάρτιση μητρώου προστατευόμενων περιοχών
- Αδειοδότηση των χρήσεων νερού ή της εκτέλεσης των έργων αξιοποίησης υδατικών πόρων ή ενιαίας άδειας χρήσης νερού και εκτέλεσης έργου αξιοποίησης υδατικών πόρων, κ.α.!!!



Πιστεύτε εσείς πως μπορεί να προστατεύσει τους υδάτινους πόρους όλης της Ηπείρου μια τόσο αποδυναμωμένη στελεχειακά Υπηρεσία;

Όσον αφορά στις υπηρεσίες υδάτων της Νομαρχίας Ιωαννίνων, δηλώνουν αναρμόδιες.

re είπε...

Ρε kuluvahata, και οι αλλοι, παρακολουθηστε και κανα Δημ. Συμβούλιο. Θα τριβετε τα μάτια σας που λέει κι οι Δήμαρχος.Έχει, λεει νοικοκυρεψει το Δήμο, θα κάνει μεγάλα εργα, θα κανει την Κονιτσα Ελβετια. Οι ΚΟνιτσιωτες ομως τριβουν τα μάτια τους και βλέπουν τους υπαλληλους μήνες απληρωτους και από έργα κάποιες μικροπαρεμβασεις στα Καβασιλα και τα υπολοιπα του προγραμματος "Θησεας"

δεκαοκτούρα είπε...

Βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη από τη Δημοτ. αρχή Κόνιτσας:
1.καίει το φως στην εισοδο της πόλης ως τις 11 το πρωί και από τις 5 το απόγευμα
2.Κόπηκαν τα τηλέφωνα στα δημοτικά διαμερίσματα
3.Θα καθιερωθεί γιορτη μακαροναδας αντι πολιτιστικών εκδηλώσεων
4.οι δημ. υπάλληλοι θα πληρωθουν το 2010
5. Τα αδέσποτα έχουν καταλάβει το χώρο της κεντρικής πλατειας και της πλατείας Γκέλη
6. Η δημοτική αγορά παραμενει βρώμικη, αφυλακτη και σκοτεινη για να εξοικονομηθουν χρηματα για τα μεγαλα εργα...
7. Για τη νεολαία υπαρχουν μπαρακια και καφετεριες,τι αλλο θελουν;
8.για τους ηλικιωμενους ας ειναι καλα η Μητροπολη που εχει γηροκομειο

Χαρα είπε...

Ανακοίνωση συμπερασμάτων χωρίς αναφορά των δεδομένων των μετρήσεων δεν έχει σχέση με επιστημονική εργασία.
Αλήθεια, στη σελίδα του ΚΠΕ Κόνιτσας γιατί δεν υπάρχει αναλυτική τοποθέτηση της κ. Λαζαρίδου;

Ανώνυμος είπε...

Η λυση ειναι μια ,τριτος πολος στον Δημο για να ταρακουνηθουν οχι μονο οι εναλλασοντες στην εξουσια αλλα και εμεις οι πολιτες,δε μπορει καποιος θα λεει κατι πιο σοβαρο σε αυτη την αιθουσα που εξουσιαζοντες κια αντιπολιτευση μας δουλευουν ψιλο γαζι.Αλλωστε μετα απο καθε συνεδριαση τσιπουρα πινουν ολοι παρειτσα και γελουν εις βαρος μας,στα ,ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑπατριωτες στα ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ

Λολα είπε...

Και ο τρίτος πόλος τσίπουρα θα πίνει κ αυτός μαζί τους γιατί κανένας δεν λέει όχι στην πίτα.

Ανώνυμος είπε...

δεν μας λες και ποιον προτεινεις για αρχηγο του τριτου πολου, για να καταλαβουμε και που το πας;

Ανώνυμος είπε...

τελικά από που θα μάθουμε την αλήθεια για τον Βοϊδομάτη;

Ανώνυμος είπε...

Ε ΩΡΕ ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ ΒΑΛΕ ΤΙΠΟΤΑ ΣΩΣΤΟ ΟΛΟ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ,ΚΑΙ ΜΠΑΡΟΥΦΟΛΟΓΙΕΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ............ΣΕ ΒΑΡΕΘΗΚΑΜΕ........

Ανώνυμος είπε...

Ιούνιος 25, 2009 12:01 πμ
Ανώνυμος Ο/Η Χαρα είπε...

Ανακοίνωση συμπερασμάτων χωρίς αναφορά των δεδομένων των μετρήσεων δεν έχει σχέση με επιστημονική εργασία.
Αλήθεια, στη σελίδα του ΚΠΕ Κόνιτσας γιατί δεν υπάρχει αναλυτική τοποθέτηση της κ. Λαζαρίδου;



Μηπως θα ηθελες να κανει κ περιγραφη της μεθοδολογιας δειγματοληψίας, αναλυσης, καταμετρησης και αξιολογησης αποτελεσματων για να πειστεις οτι υπαρχει προβλημα στα νερα του Βοιδοματη??
Πιο ευκολα επεισαν οι πολιτικες θεσεις του Νομαρχη πως το προβλημα ειχε φυσικα αιτια παρα μιας ομαδας επιστημονων που γνωριζουν κ ασχοληθηκαν με το αντικειμενο?
Δεν ειναι υποχρεωμενος ο καθε επιστημονας να αναλυει τη δουλεια του σε οποιονδηποτε, γι'αυτο γινονται ημεριδες κ σεμιναρια - οχι μονο αυτα που διοργανωνει το ΚΠΕ - για να παρουσιαζονται καποια αποτελεσματα πιο απλοποιημενα κ κατανοητα σε ατομα που δεν εχουν απαραιτητα επιστημονικη καταρτιση.Και η συμμετοχη σ αυτα ειναι παντα μικρη στην Κονιτσα.
Μπορει να ειναι πιο ευκολη η προσβαση σε τετοιου ειδους πληροφοριες μεσω διαδικτυου αλλα η συμμετοχη σε τετοιες συζητησεις στα σεμιναρια ειναι πιο ουσιωδεις οταν δινεται η ευκαιρια.

Χαρα είπε...

O επιστήμονας όταν κάνει σωστή δουλειά κάνει πλήρη επίσημη ανακοίνωση με όλα τα στοιχεία σε επίσημο επιστημονικό συνέδριο. Η δουλειά του κρίνετε από επιστημονική επιτροπή κ μετά είναι διαθέσιμη σε όλους.
Παρουσιάζω αποτελέσματα επιστημονικής δουλειάς πιο απλοποιημένα κ κατανοητά δεν σημαίνει κρύβω τα δεδομένα και τις μετρήσεις.

Λολα είπε...

Να γιατί δεν έχουν προσέλευση οι εκδηλώσεις του ΚΠΕ. Κατεβάζουν το επίπεδο θεωρώντας μας "ατομα που δεν εχουν απαραιτητα επιστημονικη καταρτιση".
Άχ βρε ξύλο που θέλουν...

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή τις ιστοσελίδες οι φορείς, σαν το ΚΠΕ, τις χρησιμοποιούν μόνο για την αυτοδιαφήμιση των εργαζομένων τους;
Ποιος θα δουλέψει επιτέλους και για την ενημέρωση των πολιτών; Ο κουλουβαχατα;

ανενημερωτος είπε...

σιγα παιδια μη πάθετε τίποτα απο την μεγάλη αγωνια σας για ενημερωση! Δηλαδη πριν σας ενημερωσει ο κουλουβάχατα για το θεμα, τρεχατε εναγωνιως δεξια και αριστερα να μαθετε τι εγινε με τον βοϊδοματη.
Και καποιοι που μαθατε ποιος ειναι ο κουλουβαχατα, αρχιζετε τωρα να βγαζετε προσωπικες αντιπαθειες.
Πολυ κακομοιρια υπαρχει αδερφια

Ανώνυμος είπε...

Τελικα σημασια εχει ποιος ειναι ο Κουλουβαχατα η τι γραφει;Αυτοι που του γραφουν αυτα που του γραφουν ,αλλο λογο εχουν και οχι οτι θελουν για να πουν κατι.Το χειροτερο ειναι, οπως καιο Νικος να σταματησει να γραφει και αυτος.

Σπουργογέρακας είπε...

Εμένα αδελφοί με ενδιαφέρει ότι μία επιστήμονας καταθέτει ότι υπάρχει ρύπανση στο ποτάμι και αυτό νομίζω ότι είναι αρκετό για να αναζητηθούν ευθύνες και να νοιαστούμε περισσότερο. Φανατικά ψηφίζω για τρίτο πόλο. Όσο για αυτούς που έχουν την επιστημονική κατάρτιση με μία πολύ σύντομη έρευνα θα καταλάβουν τι κάνει το ΚΠΕ και οι ιστοσελίδες του και πια είναι η αξία του για την περιοχή αλλά στον τόπο του ποιος έγινε προφήτης

kuluvahat είπε...

Καλά, έλειψα μερικές μέρες και το ρίξανε κάποιοι στις βρισιές; Δεν πειράζει. Με πειράζει μόνο που δεν έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν.
Όσο για την κ. Λαζαρίδου αν ενδιαφέρεστε γράψτε μου να σας δώσω το προσωπικό της email να σας απαντήσει εκείνη για τη ρύπανση στο Βοϊδομάτη.