Κόνιτσα

18 Νοε 2009

Τα πέτρινα χτίσματα



Ως Κονιτσιώτες μας πληγώνει η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα χτίσματα του παρελθόντος μας.Το μοναστήρι της Παναγίας των Καβασίλλων γέρνει επικίνδυνα, ενώ οι τοιχογραφίες έχουν φουσκώσει από την υγρασία. Η Παναγία της Ζέρμας, η κεντρική εκκλησία του Παλιοσελλίου κινδυνεύουν με κατάρρευση. Η Παναγία των Πάδων το ίδιο. Τι να πρωτοαπαριθμήσει κανείς!
Μέσα στην Κόνιτσα τα μουσουλμανικά χτίσματα βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.Το τζαμί,το σαράι της Χάμκως, το αρχοντικό του Σίσκου(παλιό Γυμνάσιο),τα πολύγωνα κτίρια(τουρμπέδες) που είναι ό,τι απόμεινε από τα μοναστήρια των Δερβίσηδων κ.α.

Τώρα θα μου πείτε αυτά είναι μουσουλμανικά. Τότε μη μας κακοφαίνετε αν οι Τούρκοι δε φροντίζουν την Αγια Σοφιά, ή τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες.

Μαζί με το φυσικό μας τοπίο, για το οποίο καμαρώνουμε,τα πέτρινα χτίσματα είναι ό,τι απόμεινε στο χώρο και του δίνει ταυτότητα.

3 σχόλια:

kuluvahata είπε...

Χθες πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης για τα 90 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους.Οργανώθηκε από τη Μητρόπολη, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κόνιτσας. Μαζί με τα όλα πολύ μας πόνεσε η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.
Κάτι ανάλογο με το τζαμί της Κόνιτσας.

Νίκος είπε...

Οι κάτοικοι που ζούσαν σ΄ αυτό τον τόπο πριν 200 περίπου χρόνια, όπου ο πλούτος των κοινωνιών δεν ξεπερνούσε το 10% του σημερινού, έφτιαχναν υπέροχα κτίσματα, υψηλής αρχιτεκτονικής αξίας.
Οι άνθρωποι του σήμερα, δεν μπορούμε ούτε να τα συντηρήσουμε.
Τι διάολο εξέλιξη του είδους ειναι αυτή; Στην τεχνική διάσταση του πολιτισμού, αναμφισβήτητη. Στην πνευματική, μπα!

ζιζανιο είπε...

ομως κουλουβαχατα δεν ειδα καποιον μουσουλμανο να διαμαρτηρεται για το τζαμι που ειναι γκρεμισμενο. μονο καποιοι χριστιανοι διαμαρτυρεσται, τι να υποθεσουμε;