Κόνιτσα

22 Ιαν 2009

Είναι ή δεν είναι ο Δήμος μαγαζί;

Ψηφίστηκε χτες κατά πλειοψηφία, στη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου ο προϋπολογισμός του 2009. Πολλά ακούστηκαν. Ερωτήσεις, απαντήσεις, τοποθετήσεις, κόντρες, διαφωνίες, ως συνήθως.
Τελικά μείναμε με την απορία: Είναι ο Δήμος μαγαζί; Θυμάστε παλιά είχε πει ο Δήμαρχος: «Πάει καλά το μαγαζί»!!!. Χτες ο Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών δήλωσε: «Δεν βλέπουμε το Δήμο σαν μαγαζί»!!!. Τι συμβαίνει; Εντοπίζω ένα ρήγμα εδώ!
Υπήρχε και άλλη διαφοροποίηση. Ο Αντιδήμαρχος επί των έργων βλέπει το Δήμο σαν ατμομηχανή έτοιμη να χυμήξει!!!. Αυτό έδωσε την ευκαιρία στον Αρχηγό της αντιπολίτευσης να πει: «ακόμη στην εποχή του ατμού είστε;»

Οι αγαπημένες λέξεις του Δημάρχου είναι το «νοικοκυριό», « νοικοκύρηδες»,
« νοικοκυρέψαμε » και τέτοια. Πολλή λάντζα έπεσε. Να επισπεύσουμε το αποχετευτικό για τα λύματα.
Ξέρετε ότι το Μάρτη του 2007 ήταν «Δήμαρχος, βρέφος τριών μηνών;!!!» έτσι είπε.
Α! και το άλλο. Τη λέξη κινηματογράφος ξεχάστε τη. Από δω και πέρα να τη λέτε κινηματόγραφο!!!, έτσι την καθιέρωσε ο αντιδήμαρχος των οικονομικών.

Τέλος πάντων. Μεταξύ 1ης και 2ης συνεδρίασης ήρθε ο Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου. Θετικό το είδα εγώ αυτό, αρκεί να εννοεί ό,τι είπε. Προέτρεψε το Δήμο να καταθέσει μελέτες για να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Υποσχέθηκε επέκταση της Ιόνιας οδού Καλπάκι- Κόνιτσα κ.α. Ελπίζω να μην ήταν προεκλογική η εμφάνιση.

19 Ιαν 2009

Διπλή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη, 21-1-2009

Ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κόνιτσας, με τη συγκατάθεση βέβαια του Δημάρχου, για μια ακόμη φορά, υιοθετώντας την τακτική Γκόντα, προσκαλούν το Δ.Σ. σε διπλή συνεδρίαση την ίδια μέρα.
Η πρώτη συνεδρίαση, στις 6 το απόγευμα, με θέμα: «Έγκριση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2009».
Η κατάθεση του προϋπολογισμού προς ψήφιση, είναι μια σημαντική πράξη, γιατί εμπεριέχει την πολιτική, τις αρχές, τις θέσεις, τις προτεραιότητες των κυβερνώντων το Δήμο. Μπορεί ο πολίτης να αντιληφθεί τι πρόκειται να συμβεί κατά το τρέχον έτος και τι να περιμένει.
Για το λόγο αυτό ο κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων ορίζει ο προϋπολογισμός να είναι το μοναδικό θέμα σε μια συνεδρίαση. Έτσι μπορεί να αναπτύσσεται ο διάλογος χωρίς την πίεση του χρόνου και να αναζητάται το καλύτερο για τις τοπικές κοινωνίες.
Οι δικοί μας όμως τοπικοί άρχοντες θέτουν τον χρονικό περιορισμό των δύομιση ωρών και αμέσως μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, έχουν και δεύτερη συνεδρίαση, στις 8.30. Η δεύτερη συνεδρίαση έχει αρκετά σημαντικά θέματα, όπως η απένταξη έργων από το 45% του «Θησέα» και η ένταξη άλλων.
Εμείς ως πολίτες υποχρεούμαστε να παρευρισκόμαστε σε μια τόσο σημαντική συνεδρίαση του Δ.Σ. Τα περισσότερα μετά…

12 Ιαν 2009

Γέφυρα υπό κατάρρευση-Επιστολή στον κ. Νομάρχη


Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας απέστειλε στον κ. Νομάρχη την πιο κάτω επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στο Δήμο Κόνιτσας, τις σχετικές Υπηρεσίες και τα ΜΜΕ:
Κύριε Νομάρχη,
Σας στέλνουμε οπτικό υλικό, όπου φαίνεται καθαρά η κατάσταση πέτρινου γεφυριού, μέρους της παλιάς οδού που συνέδεε τα Ιωάννινα μέσω Μπουραζανίου με την Κόνιτσα. Συνέδεε ακόμη τα Ιωάννινα, μέσω Μέρτζιανης, με Κορυτσά και Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται στη θέση Δέμα, του Τοπικού Διαμερίσματος Αηδονοχωρίου Δήμου Κόνιτσας.
Πέρα από την ιστορικότητά του το γεφύρι, είναι και ένα μνημείο αρχιτεκτονικής και οδοποιΐας και κάνουμε έκκληση στη δική σας ευαισθησία για τη στήριξή του, δεδομένου ότι από πάνω διέρχεται η νέα οδός που συνδέει τη Μέρτζιανη με τα Ιωάννινα, μέσω Δέματος και κινδυνεύει να καταρρεύσει.
Σημειώνουμε ότι τα υπόλοιπα γεφυράκια, τεχνικά έργα, της ίδιας οδού έχουν ολοσχερώς καταστραφεί και τα σκαλιστά αγκωνάρια έχουν εξαφανιστεί.
Για να μην έχει και αυτό το γεφύρι την ίδια τύχη παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.
Το φωτογραφικό υλικό λήφθηκε στις 11-1-2009.

10 Ιαν 2009

Απώλεια Παλαιστινιακών Εδαφών από το 1946 ως το 2005



Η συρρίκνωση των εδαφών της Παλαιστίνης και η επεκτατική πολιτική του Ισραήλ γίνεται περισσότερο κατανοητή, αν παρατηρήσει κανείς το χάρτη. Ατέλειωτο το δράμα του λαού της Παλαιστίνης από το 1946 ως σήμερα.

Για τρίτη εβδομάδα συνεχίζεται η θηριωδία του Ισραήλ σε βάρος των αμάχων της Λωρίδας της Γάζας, που βρίσκονται αποκλεισμένοι σε μια στενή λωρίδα γης, χωρίς να έχουν καμία οδό διαφυγής. Οι Ισραηλινοί επιτίθενται ακόμη και σε σχολεία και σε οχήματα που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.Πάνω από 820 νεκροί Παλαιστίνιοι και χιλιάδες τραυματίες χωρίς περίθαλψη, εφόσον το Ισραήλ δεν επιτρέπει στον Ερυθρό σταυρό και τις ιατρικές ομάδες να φτάσουν εγκαίρως.
Το φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται στα ΜΜΕ όλου του κόσμου και στο ιντερνέτ είναι αδιάψευστος μάρτυρας της αγριότητας και της τραγωδίας.
Ενώ οι λαοί και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν δραματικές εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και σωτηρία των αμάχων,ο ΟΗΕ, για μια ακόμη φορά, αδυνατεί ή δε θέλει να επέμβει για κατάπαυση του πυρός. Οι κυβερνήτες των ισχυρών χωρών αναμένουν, σχεδόν απαθείς, τις εξελίξεις.

5 Ιαν 2009

Η πρώτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας

Τελικά τίποτε νέο δεν προέκυψε από την 1η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Κυριακή 4 Ιανουαρίου. Ούτε καν η τράπουλα δεν ανακατεύτηκε. Παρέμεινε Πρόεδρος του Δημ. Συμβ. ο Βασίλης Τσιαλιαμάνης, η Ελένη Παπαμιχαήλ Αντιπρόεδρος και ο Δημήτρης Ευαγγέλου, Γραμματέας.

Η Δημαρχιακή Επιτροπή παρέμεινε όπως ακριβώς ήταν: Σταύρος Κίτσιος, Κων/νος Λάκκας, Κων/νος Λάππας από την πλειοψηφία και Γιάννης Τσαρούχης από τη μειοψηφία.

Το νέο που προέκυψε είναι ότι η αντιπολίτευση δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην πλειoψηφία, και δεν ψήφισε τον Πρόεδρο, όπως πριν δύο χρόνια, αλλά ψήφισε μόνο τους δικούς της εκπροσώπους.

Ο κ. Γαργάλας αιτιολόγησε τη στάση της αντιπολίτευσης λέγοντας πως η προηγούμενη θητεία του Προέδρου και η συμπεριφορά του Δημάρχου χαρακτηρίστηκαν από αυθαιρεσίες και αυταρχισμό. Τόνισε επίσης ότι η διετής διακυβέρνηση του Δήμου από την παρούσα αρχή, αποδείχτηκε κατά πολύ κατώτερη των περιστάσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία ψήφισε τους εκπροσώπους της μειοψηφίας. Η πράξη αυτή μπορεί να σημαίνει: ή ότι έκαναν μια πράξη καλής θέλησης ή ότι έτσι κι αλλιώς λίγη σημασία δίνουν στη μειοψηφία. Προσωπικά πιστεύω τη δεύτερη.

Όσον αφορά στα αξιώματα των αντιδημάρχων και των προέδρων των Δημοτικών Επιχειρήσεων, που ανέμεναν αρκετοί, αυτά ως γνωστόν ρυθμίζονται από το Δήμαρχο και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης αυτής.

Να ευχηθούμε καλή θητεία και βλέπουμε. Εμείς θα είμαστε εδώ και θα φυλάμε καραούλι.