Κόνιτσα

31 Μαΐ 2009

Θεριακλήδες του καπνού ντουμανιάστε


Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας κατά του καπνίσματος, 31 Μαΐου,
θεριακλήδες του καπνού ντουμανιάστε, γιατί από 1ης Ιουλίου τίθεται σε ισχύ η υγειονομική διάταξη για την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, υπηρεσίες, μεταφορικά μέσα και μονάδες παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
Ο νόμος βέβαια που επιβάλει το μέτρο έχει παράθυρο. Παραθυράρα θα έλεγα, αφού σε μπαράκια, εστιατόρια, καφενεία κ.α. κάτω των 70 m2 το τσιγάρο επιτρέπεται. Αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Τι κάνει, βρε παιδί μου, ο Έλληνας νομοθέτης για να τους βολέψει όλους και να μη χάσει η κυβέρνηση ψήφους ενόψει μάλιστα εκλογών.
Έτσι σε μαγαζιά ως 70 m2 θα καπνίζουμε. Σε μαγαζιά όμως 80 m2 δε θα καπνίζουμε. Όσοι διαθέτουν, ας πούμε, 140 m2 θα προσπαθήσουν να φτιάξουν 2 μαγαζιά. Όλα αυτά και πολλά άλλα, που μάλλον θα προκύψουν, δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό.

Επί πλέον, επειδή εμείς οι Έλληνες δεν κόβουμε εύκολα τις κακές συνήθειες, οι αυλές, τα μπαλκόνια, τα πεζοδρόμια θα είναι τα μεγάλα υπαίθρια τασάκια.
Πού είσαι Πατακέ να μαζεύεις γόπες!
Για να παρηγοριέστε, όσοι επιμένετε στο κάπνισμα στους κλειστούς χώρους, υπάρχουν κάποια ηλεκτρονικά τσιγάρα που τα ρουφάς και ευχαριστιέσαι!
Τι καπνός τι υδρατμός!

Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκιο, έστω και προβληματική, η εφαρμογή του μέτρου είναι ευεργετική. Συμβάλλει στην υγεία καπνιζόντων και μη, γιατί προβλέπεται να μειωθεί η πώληση των τσιγάρων, όπως συνέβη και στις άλλες χώρες.

20 Μαΐ 2009

Ένα επεισοδιακό Δημοτικό Συμβούλιο

Ένα επεισοδιακό Δημοτικό Συμβούλιο ήταν αυτό της Δευτέρας,18-5-2009. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης τα υπέβαλε η αντιπολίτευση, η οποία είχε και σχετικές εισηγήσεις:
1ο θέμα: Ανάκληση παλιότερης ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. με την οποία παραχωρήθηκε μέρος του οικοπέδου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να χτιστεί το Μέγαρό της.
Η απόφαση αυτή αποδείχτηκε πως είχε παρθεί ερήμην της Πυροσβεστικής, η οποία περιορίζεται αρκετά, με κίνδυνο μελλοντικά να υποβιβαστεί.
(Για το θέμα αυτό είχαμε γράψει στο κείμενο της 29ης Μαρτίου «Ας προσέξουμε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κόνιτσας».)
Η πρόταση της αντιπολίτευσης ήταν η εξεύρεση νέου οικοπέδου, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά και ανενόχλητα και οι δύο υπηρεσίες.
Ως απάντηση εισέπραξε από πρώην αντιδήμαρχο το εξής: «εσείς δε θέλετε την Αστυνομία. Θέλετε να χαθούν 1700000 ευρώ»!!!
Αν αυτό δεν είναι στρεψοδικία, παραπλάνηση και υπεραπλούστευση τι είναι;
Ο δε Δήμαρχος δήλωσε : «Εγώ και λάθος να κάνω δεν παίρνω πίσω την υπογραφή μου».
Το πόσο επικίνδυνη είναι μια τέτοια τακτική το αφήνω στην κρίση σας.
Τελικά αποδείχτηκε πως τσάμπα έγινε η συζήτηση, γιατί η πλειοψηφία είχε ήδη προαποφασίσει να μη δεχτεί την ανάκληση.

Το 2ο θέμα, το οποίο αφορούσε στη χρηματοδότηση της «Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κόνιτσας» (πρώην Πνευματικό Κέντρο και ΑΔΕΚ) από τα τακτικά έσοδα του Δήμου και η τύχη του πλεονάζοντος προσωπικού, αναβλήθηκε, καθώς πέρασε η πρόταση της πλειοψηφίας για αναβολή.
Στο μεταξύ παραμένουν απλήρωτοι οι υπάλληλοι των επιχειρήσεων αυτών. Σημειωτέον ότι κάποιοι έχουν χρόνια να πληρωθούν και οφείλεταιστον καθένα ποσό έως 35000 ευρώ. Εδώ έχει τις ευθύνες της και η προηγούμενη Δημ. Αρχή.

Κατά τη συζήτηση των δύο θεμάτων τα αίματα άναψαν και ακούστηκαν πολλα. Μη περιμένετε να σας τα μεταφέρω όλα, παρακολουθήστε και σεις κανένα Δ.Σ.

12 Μαΐ 2009

Διαφθορά στα Ελληνικά Πανεπιστήμια


Με αφετηρία την έρευνα που πραγματοποιεί η Εισαγγελία Ιωαννίνων, μετά από αίτημα του Αρείου Πάγου, για υπόθεση παράνομης χρηματοδότησης των φοιτητικών συλλόγων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η εκπομπή του Παύλου Τσίμα «Έρευνα» θέτει το θέμα της σχέσης των φοιτητικών παρατάξεων με τα κόμματα και τη διαπλοκή.

Η εκπομπή προβάλλεται την Τρίτη, 12 Μαΐου 2009, στις 11.30 μ.μ. στο Mega και ανοίγει το φάκελο «Ελληνικά Πανεπιστήμια».
Στο σχετικό blog διαβάζουμε: «Η εκπομπή βάζει το δάχτυλο «επί τον τύπον των ήλων» της ακαδημαϊκής ζωής και αφήνει τους ίδιους τους φοιτητές να μιλήσουν για τη ζωή τους: Τα κόμματα, τις φοιτητικές παρατάξεις και την κομματικοποίηση της πανεπιστημιακής ζωής, τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής στις πρυτανικές εκλογές, τις καταλήψεις, τη βία και το άσυλο, την ποιότητα των σπουδών και την αξιοκρατία».

Χρηματισμοί φοιτητών έρχονται στην επιφάνεια με αντάλλαγμα την υποστήριξη στην εκλογή πρυτάνεων. Μετά την κατάργηση της ΕΦΕΕ κατά τη δεκαετία του ΄90, γιατί δεν έπαιζε το κομματικό παιχνίδι, οι φοιτητικές οργανώσεις έχουν περιέλθει στον πλήρη έλεγχο των κομμάτων. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι μέσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια αναπαράγεται το σύνηθες κομματικό ήθος: αναξιοκρατία, αναξιοπιστία, χρηματισμός, διαπλοκή, διαφθορά με αντάλλαγμα πτυχία, μεταπτυχιακά κ.α.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτοί ως κομματικά στελέχη, θα διεκδικήσουν και πιθανόν να πάρουν την ψήφο μας για να μας εκπροσωπήσουν στην Ελληνική βουλή και όχι μόνο, φανταζόμαστε το μέλλον της Ελλάδας!
Τόση διάβρωση πια, τι να περιμένει κανείς;

Το παρήγορο είναι πως υπάρχουν και οι έντιμοι. Ας τους αναζητήσουν οι φοιτητές εν όψει των φοιτητικών εκλογών.

5 Μαΐ 2009

Ο Μεγάλος Έλληνας

Τα σκάνδαλα, οι μίζες, η διαπλοκή, η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, ακόμη και των αποθεματικών των ταμείων, οι εκβιασμοί, η κατάχρηση εξουσίας έχουν γίνει εθνικό σπόρ.
Αυτός ο περίφημος νόμος περί μη ευθύνης υπουργών, η βουλευτική ασυλία, η ατιμωρησία των ισχυρών έχει αποθρασύνει τους κρατούντες.
Τη γλίτωσε λοιπόν και ο Παυλίδης. Με τη μη παραπομπή πήρε την απαλλακτική του και θα συνεχίσει να εκπροσωπεί τον Ελληνικό λαό, θα απολαμβάνει ασυλίας, θα έχει το θράσος να ξαναδιεκδικήσει, την ψήφο του Ελληνικού λαού και πολύ πιθανό να ξαναεκλεγεί. Με τη νοοτροπία του Έλληνα να βλέπει τον εαυτό του ως εκλογικό πελάτη του κάθε επαγγελματία πολιτικού, ακόμη και αν αυτός είναι άρπαγας και λοβιτούρας, την έχει σίγουρα την επανεκλογή ο Παυλίδης και οι άλλοι του ιδίου φυράματος.
Και επειδή ως λαός ξεχνάμε εύκολα, κάποιοι ευνοηθέντες θα φροντίσουν να του στήσουν και ένα άγαλμα για να θυμούνται οι μετέπειτα γενεές τι σπουδαίους άνδρες βγάζει αυτός ο τόπος.

2 Μαΐ 2009

Τι γνώμη έχετε για την έκδοση εφημερίδας από το Δήμο;

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ.Κόνιτσας, την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009 ο Πρόεδρος Β. Τσιαλιαμάνης εισηγήθηκε την έκδοση εφημερίδας του Δήμου Κόνιτσας με στόχο, όπως είπε, την επικοινωνία και την ενημέρωση του πολίτη για τα έργα του Δήμου.Θα κυκλοφορεί κάθε τρίμηνο.Θα παραχωρεί, λέει, και μια στήλη στην αντιπολίτευση.
Η συντακτική επιτροπή θα αποτελείται από τον κ. Τσιαλιαμάνη, ως υπεύθυνο της έκδοσης, τους αντιδημάρχους και ένα μέλος από την αντιπολίτευση.
Η αντιπολίτευση θεωρεί θετικό την έκδοση μιας εφημερίδας.Όμως το γεγονός ότι της παραχωρείται μια στήλη, καταργεί το διακομματικό χαρακτήρα της συντακτικής επιτροπής και καταδείχνει πως η εφημερίδα θα εξυπηρετεί λόγους προπαγάνδας της άρχουσας παράταξης, που θα έχει ουσιαστικά το χώρο δικό της. Δεν είναι τυχαίο πως βρισκόμαστε ενάμιση χρόνο προ των δημοτ. εκλογών. Η εφημερίδα δεν θα είναι αντικειμενική. Η ανιπολίτευση πιστεύει πως πρέπει να στηριχθεί το ραδιόφωνο, το οποίο είναι πιο άμεσο, και ενημερώνει καθημερινά τον πολίτη. Τα δύο τελευταία χρόνια το δημοτικό ραδιόφωνο σπάνια μεταδίδει τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Όλα αυτά καθιστούν την αντιπολίτευση δίσπιστη.

Από τη συνεδρίαση συτή αποχώρησε η μειοψηφία και στο δελτίο τύπου που εξέδωσε διαβάζουμε:"Οιλόγοι που μας οδήγησαν στην ενέργεια αυτή είναι η άρνηση της πλειοψηφίας να συζητήσει την πρότασή μας και να πάρουμε απόφαση:
-για την τύχη του προσωπικού των δημοτικών επιχειρήσεων ως προς την εργασιακή τους προοπτική.
-για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων τους(κάποιοι παραμένουν απλήρωτοι πάνω από δυόμιση χρόνια).
-Την πορεία και τη χρηματοδότηση της νέας κοινωφελούς επιχείρησης..." κ.α.