Κόνιτσα

22 Ιουν 2009

Πόρισμα για τη ρύπανση στο Βοϊδομάτη

Η κ. Λαζαρίδου Μαρία, καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσσαλονίκη, στο σεμινάριο «Ποτάμιο Οικοσύστημα-Βιοποικιλότητα- Αξιοποίηση των Βιολογικών Δεικτών για τον έλεγχο των νερών των ποταμών», ανακοίνωσε πως η ρύπανση του Βοϊδομάτη κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο 2009, οφειλόταν σε βοθρολύματα.
Η κ. Λαζαρίδου επισκέφθηκε το Βοϊδομάτη κατά τις ημέρες του Πάσχα και έκανε δειγματοληψίες υλικού από την κοίτη του ποταμού. Δηλαδή όχι μόνο νερό αλλά και υπόστρωμα, στο οποίο όπως είναι γνωστό ζουν φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί. Κάποιοι από αυτούς είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στη ρύπανση, γι αυτό και θεωρούνται δείκτες της ποιότητας των νερών.
Η έννοια του βιολογικού δείκτη στηρίζεται στον προσδιορισμό της καθαρότητας του νερού, δηλαδή του επιπέδου ευτροφισμού ή του βαθμού ρύπανσης, με βάση τους οργανισμούς που ζουν σ΄ αυτό.
Τέτοιοι οργανισμοί είναι οι υδρόβιες προνύμφες εντόμων, που ζουν πάνω στα χαλίκια και τις πέτρες του βυθού.

Το σεμινάριο οργανώθηκε από τα ΚΠΕ Κόνιτσας, Αράχθου, Πραμάντων και Καστοριάς στον Καταρράκτη Άρτας, από 16-18 Ιουνίου.
Την άποψη της κ. Λαζαρίδου ενίσχυσε και ο κ. Ζαλίδης, καθηγητής του Γεωπονικού Τμήματος του Παν/μίου Θεσσαλονίκης.

Αυτά λοιπόν από τους επιστήμονες, γιατί πολλά ανεύθυνα ακούστηκαν, πως δήθεν η ρύπανση στο Βοϊδομάτη ήταν . . . φυσικό φαινόμενο.

Η φύση δε ρυπαίνει τη φύση

10 Ιουν 2009

Ημερίδα για την προστασία των δασών


Τη Δευτέρα,15 Ιουνίου 2009, στις 6 το απόγευμα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κόνιτσας,σε συνεργασία με το Δήμο Κόνιτσας,την Κοινότητα Διστράτου,την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Δασαρχείο Κόνιτσας, οργανώνει ημερίδα με θέμα " Προστασία των Δασών". Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Δημαρχείο Κόνιτσας. Βασικοί ομιλητές θα είναι η κ. Βασιλική Κατή του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Παν/μίου Ιωαννίνων, ο κ. Τσιώμπος Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο κ. Ζάρρας από το Δασαρχείο Κόνιτσας. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Η ημερίδα είναι ανοιχτή για όλους.

8 Ιουν 2009

Τα αποτελέσματα των ευροεκλογών στο Δήμο Κόνιτσας

Τα αποτελέσματα του Δήμου Κόνιτσας, όπως δόθηκαν το βράδυ των εκλογών από τους εκλογικούς αντιπροσώπους, είναι:
ΠΑΣΟΚ 1413
ΝΔ 1494
ΚΚΕ 224
ΣΥΡΙΖΑ 170
ΛΑΟΣ 209
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 73

ΛΟΙΠΑ 206
ΛΕΥΚΑ 43
Ακυρα 34

7 Ιουν 2009

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας του χωριού Πηγή Κόνιτσας

Χωρίς να σχολιάσω παραθέτω τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών του Δημοτικού Διαμερίσματος Πηγής του Δήμου Κόνιτσας, όχι επειδή είναι το χωριό καταγωγής του Δημάρχου, αλλά για την ποικιλία των ψήφων.Τη βρίσκω ενδιαφέρουσα.
Έλαβαν λοιπόν:
ΠΑΣΟΚ 84
ΝΔ 30
ΚΚΕ 8
ΣΥΡΙΖΑ 11
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ 7
ΛΑΟΣ 6
ΚΥΝΗΓΟΙ 3
ΔΡΑΣΗ 1
ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ 1
ΒΕΡΓΗΣ 1
Μ-Λ ΚΚΕ 1
ΛΕΒΕΝΤΗΣ 1

5 Ιουν 2009

Λίγα λόγια για το χαμό του Σπύρου Θεοδώρου

Τι μπορεί να πει κανείς για τo παιδί της Κόνιτσας, το Σπύρο θεοδώρου, που χάθηκε σήμερα, 5 Ιουνίου 2009.
Για όλους τους άλλους είναι ο 30χρονος αστυνομικός που είχε δεχθεί πυροβολισμούς από αγνώστους στην οδό Σκιάθου, στην Κυψέλη, στις 3 Απριλίου.
Στην Καθημερινή διαβάζουμε: «Την τελευταία του πνοή άφησε πριν λίγη ώρα ο 30χρονος αστυνομικός Σπύρος Θεοδώρου, έπειτα από τη ραγδαία επιδείνωση που παρουσίασε η υγεία του τα τελευταία 24ώρα.
Ο άτυχος αστυνομικός είχε τραυματιστεί σοβαρά από πυρά αγνώστων στην οδό Σκιάθου στην Κυψέλη πριν από δύο μήνες κατά τη διάρκεια ελέγχου και έκτοτε νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Για όλους είναι μια είδηση. Για μας όμως είναι ο γιος μας, ο αδελφός μας, ο φίλος μας, ο συμμαθητής μας, ο μαθητής μας, ένα κομμάτι από μας.
« Γλυκέ μου, εσύ δε χάθηκες, μέσα στις φλέβες μου είσαι.
Γιε μου, στις φλέβες ολουνών, έμπα βαθιά και ζήσε»
Από τον Επιτάφιο του Γ. Ρίτσου