Κόνιτσα

18 Νοε 2009

Τα πέτρινα χτίσματα



Ως Κονιτσιώτες μας πληγώνει η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα χτίσματα του παρελθόντος μας.Το μοναστήρι της Παναγίας των Καβασίλλων γέρνει επικίνδυνα, ενώ οι τοιχογραφίες έχουν φουσκώσει από την υγρασία. Η Παναγία της Ζέρμας, η κεντρική εκκλησία του Παλιοσελλίου κινδυνεύουν με κατάρρευση. Η Παναγία των Πάδων το ίδιο. Τι να πρωτοαπαριθμήσει κανείς!
Μέσα στην Κόνιτσα τα μουσουλμανικά χτίσματα βρίσκονται σε άθλια κατάσταση.Το τζαμί,το σαράι της Χάμκως, το αρχοντικό του Σίσκου(παλιό Γυμνάσιο),τα πολύγωνα κτίρια(τουρμπέδες) που είναι ό,τι απόμεινε από τα μοναστήρια των Δερβίσηδων κ.α.

Τώρα θα μου πείτε αυτά είναι μουσουλμανικά. Τότε μη μας κακοφαίνετε αν οι Τούρκοι δε φροντίζουν την Αγια Σοφιά, ή τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες.

Μαζί με το φυσικό μας τοπίο, για το οποίο καμαρώνουμε,τα πέτρινα χτίσματα είναι ό,τι απόμεινε στο χώρο και του δίνει ταυτότητα.

11 Νοε 2009

Ο δρόμος της απελπισίας

Η απελπισία και η απόγνωση οδήγησαν τους Αφγανούς που φιλοξενούνται στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Κόνιτσας να πάνε με τα πόδια στα Γιάννενα και από εκεί στην Αθήνα. Ως γνωστό, εν μέσω βροχής την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, έφτασαν ως την Κλειδωνιά τουρτουρίζοντας.
Λεωφορείο της Αστυνομίας πήγε να τους περισυλλέξει. Εκείνοι αρνήθηκαν διαμαρτυρώμενοι για το ημερήσιο επίδομα που δικαιούνται και δεν τους αποδίδεται.Γραφειοκρατία και ίσως αμέλεια υπευθύνων κρατάει τα χρήματα αυτά, που προέρχονται από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στην Τράπεζα και όχι στους δικαιούχους που τα έχουν απόλυτη ανάγκη. Με τα χρήματα αυτά, 3 ευρώ την ημέρα, επικοινωνούν με τις οικογένειές τους.

Στην εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγώνας διαβάζουμε:
"Γιατί καθυστέρησαν;
Στα «τεράστια προβλήματα» του κράτους πρόνοιας αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων Γιάννης Παπαδημητρίου, δικηγόρος, που μετέβη στην Κόνιτσα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε επισκεφτεί το Κέντρο Μέριμνας και τον Ιούλιο, είχε επισημάνει τα προβλήματα υποχρηματοδότησης, την απουσία επιστημονικού προσωπικού –όπως ψυχολόγου- και είχε επιμείνει στο σεβασμό των δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων, μεταξύ των οποίων ήταν και η ημερήσια αποζημίωση που προβλέπεται από το νόμο και καλύπτεται από ευρωπαϊκές οικονομικές ενισχύσεις», δήλωσε στον «Η.Α.». Πρόσθεσε, δε, πως αυτό το στοιχειώδες δικαίωμα «αντιπροσωπεύει το μόνο τρόπο να τηλεφωνήσουν στους δικούς τους αυτά τα παιδιά» και διερωτήθηκε «για ποιο λόγο φαλκιδεύτηκε τόσους μήνες και γιατί χρειάστηκε η σημερινή απελπισμένη διαμαρτυρία για να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις».
Τελικά δόθηκε κάποια λύση, λύθηκε δηλαδή ο γόρδιος δεσμός της γραφειοκρατίας με την παρέμβαση του βουλευτή Β. Αργύρη.

Και μεις τι κάνουμε; Αγνοούμε το πρόβλημα; δε μας νοιάζει;
Παρόλο που ακούγονται πολλά παράπονα από τους Κονιτσιώτες για τα άτομα αυτά, νομίζω πως πρέπει ως κοινωνία να τα συνδράμουμε, γιατί βρίσκονται στην έσχατη απελπισία.

8 Νοε 2009

Κίνδυνος εκτροπής του Αώου. Το νου μας...


Πόσοι Κονιτσιώτες γνωρίζουν ότι από τον Ιούλιο και με τη συναίνεση του κ. Καλογιάννη, σχεδιαζόταν εκτροπή του ποταμού Αώου στην περιοχή της Βάλια Κάλντα, εκεί που είναι οι πηγές του;
Ευτυχώς προς το παρόν, μετά τον αγώνα που έκαναν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, φαίνεται να απομακρύνεται ο κίνδυνος. Στον τύπο διαβάσαμε τα εξής:
"Την πλήρη αντίθεσή της στο σχέδιο, που είχε προτείνει η ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. τον περασμένο Ιούλιο, και το οποίο προβλέπει την άντληση υδάτων από τον ποταμό Αώο, για την κατασκευή δυο υδροηλεκτρικών σταθμών, και τη διοχέτευσή τους στη Λίμνη Παμβώτιδα εξέφρασε η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη".

Ο Αώος ποταμός γνώρισε ήδη εκτροπή μέρους των νερών των πηγών του προς τον Άραχθο, με την κατασκευή της τεχνητής λίμνης Αώου στο Μέτσοβο και του φράγματος Πουρναρίου.
Ένα τέτοιο νέο πλήγμα θα σήμαινε καταστροφή στο οικοσύστημα της Β. Πίνδου και στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής. Για την Κόνιτσα δε, που κατά βάση η οικονομία της στηρίζεται στον κάμπο, και τον τουρισμό, ενδεχόμενο εκτροπής του Αώου ούτε να το σκέφτομαι δεν αντέχω.Είναι εφιάλτης.

3 Νοε 2009

Τα πεταμένα


Πάνω από δύο χρόνια κείται στη θέση που το βλέπετε στην άκρη της πλατείας Φριζή το γλυπτό με το όνομα "Ανάταση". Είναι ένα από τα 15 γλυπτα που φιλοτέχνησαν Ηπειρώτες καλλιτέχνες στην Κόνιτσα, το 1995, κατά τη διάρκεια του Συμποσίου Γλυπτικής. Με πολύ κόπο και έμπνευση ο καλλιτέχνης έδωσε πνοή και σχήμα στην πέτρα προσπαθώντας να εμπνεύσει και να ανυψώσει και μας.
Τώρα το πεταμένο έργο λειτουργεί ως σύμβολο του δικού μας χαμηλού επιπέδου και της έλλειψης ευαισθησίας και πολιτισμού.
Είναι γνωστό πως και άλλα γλυπτά βρίσκονται πεταμένα σε αποθήκες, θύματα της στενοκεφαλιάς και της αδιαφορίας μας:το άγαλμα της Φρειδερίκης, το άγαλμα της Γυναίκας της Πίνδου,το Σφυρί του γλύπτη Παπαγιάννη, καθώς και ένα γλυπτό βορειοηπειρώτη γλύπτη.
Πιθανόν και άλλα που δε γνωρίζω.
Με τα έργα αυτά θα μπορούσε ο Δήμος να δημιουργήσει ένα υπαίθριο πάρκο γλυπτών, ένα σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της Κόνιτσας και ένα χώρο τέχνης για μας.

1 Νοε 2009

Μόλις προφταίνετε...

Συνήθως μερικούς μήνες πριν τις εκλογές οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, ακολουθούμενοι από υποψηφίους συμβούλους και φίλους, επισκέπτονται τα καφενεία της πόλης και των χωριών. Κερνούν τσίπουρα, δίνουν το χέρι σε όλους. Χτυπούν φιλικά στην πλάτη τον ψηφοφόρο. Εκφωνούν κάποιο στομφώδη λόγο. Καταφεύγουν στην παλιά και δοκιμασμένη μέθοδο των υποσχέσεων.
Της φωτισμένης ομιλίας συνήθως ακολουθούν κάποιες ερωτήσεις και απαντήσεις. Κουβέντα να γίνεται δηλαδή.
Όλα αυτά έχουν ως στόχο να επιβάλουν την παρουσία των υποψηφίων, να πείσουν τους πολίτες για την καταλληλότητά τους και να αποσπάσουν την ψήφο τους.
Η ίδια παλαιοπολιτική αντίληψη και συμπεριφορά αναπαράγεται χρόνια και πολύ φοβούμαι ότι θα επαναληφθεί και στις επόμενες δημ. εκλογές, παρά το αίτημα των καιρών για πολιτικούς με νέο ήθος και διαφορετικό προφίλ.

Περιμένουμε πολιτικούς που θα επικοινωνήσουν από πολύ νωρίς με τις κοινωνικές ομάδες, όχι για να εκφωνήσουν λόγους, αλλά για να ακούσουν. Να αφήσουν επιτέλους οι πολιτικοί τους πολίτες να μιλήσουν για να εκφράσουν τις αγωνίες τους, τις προσδοκίες τους, να περιγράψουν τα προβλήματά τους, να διατυπώσουν τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι να αξιοποιήσουν και να αποτυπώσουν στα προγράμματά τους τη γνώση που αποκόμισαν από την επαφή με τους πολίτες.
Και βέβαια, όταν με το καλό θα διαχειριστούν την τύχη του τόπου, να αποδείξουν ότι εννοούσαν όσα έλεγαν.
Υποψήφιοι μόλις που προφταίνετε την ουσιαστική επικοινωνία.