Κόνιτσα

26 Μαρ 2010

Ώρα της Γης 2010

Tο Σάββατο, 27 Μαρτίου, στις 20:30 μ.μ. χιλιάδες πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα θα σβήσουν τα φώτα τους για την Ώρα της Γης 2010, στέλνοντας μήνυμα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.
Η κίνηση, που γίνεται με πρωτοβουλία του WWF Ελλάς, υποστηρίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια και από πλήθος πολιτών, επιχειρήσεων, σχολείων και την τοπική αυτοδιοίκηση.
248 δήμοι, κοινότητες και νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, 282 εκπαιδευτικοί οργανισμοί και 1016 φορείς και επιχειρήσεις στέλνουν το δυνατό ελληνικό μήνυμα για το ΚΛΙΜΑ.

Κατά την Ώρα της Γης 2010 παγκοσμίως αναγνωρίσιμα μνημεία, όπως η Ακρόπολη, ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Λευκός Πύργος και η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου θα παραμείνουν στο σκοτάδι.
Ας σβήσουμε λοιπόν και μεις το φως αύριο, ως άνθρωποι που έχουμε συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, που απειλεί άμεσα τη χώρα μας.

14 Μαρ 2010

Η κρίση γιορτάζει

Να πληρώσουν αυτοί που φταίνε λέει ο λαός. Απεργίες, πορείες, διαμαρτυρίες των εργαζομένων κατά των σκληρών μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

Έξω πάμε καλά αλλά μέσα χάλια. Περικοπή 14ου μισθού. Αύξηση των καυσίμων. Αύξηση του ΦΠΑ. Ασφυξία φέρνει η οικονομική ύφεση. Στην κατάψυξη η αγορά, πάνω ο πληθωρισμός. Βουτιά στα έσοδα και πτώση 19% σε επενδύσεις.

Άδικα τα μέτρα, αλλά με αυτά η Ελλάδα θα βγει από την κρίση είναι το συμπέρασμα της δημοσκόπησης που διεξήγαγε η εταιρεία Marc για το Έθνος.

Μέσα σ΄αυτό το αλλαλούμ που ζουμε, ας ξαναθυμηθούμε πώς ξεκίνησε η κρίση ένα χρόνο πριν από τώρα, έτσι για να μη ξεχνάμε. Ο Γιώργος Γιαννουλόπουλος στην Ελευθεροτυπία του Σαββάτου γράφει: « Ως γνωστό η οικονομική κρίση προκλήθηκε από την απληστία των τραπεζών, οι οποίες επινόησαν ένα δαιδαλώδες σύστημα, όπου χαρτιά με αυξανόμενη τιμή και μειούμενο αντίκρισμα άλλαζαν συνεχώς χέρια προς όφελος των golden boys, που έτσι τσέπωσαν μυθικά ποσά.

Ώσπου μια μέρα οι φούσκες έσκασαν και τα σκάγια μάς πήραν όλους. Όταν δε οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να διασώσουν τις τράπεζες με τα λεφτά των φορολογουμένων, οι τραπεζίτες, οι οποίοι επέζησαν χάρη στο δημόσιο χρήμα, άρχισαν ξανά να εισπράττουν τα μπόνους και να ανθίστανται στις μάλλον χλιαρές προσπάθειες να επιβληθούν κανόνες στην ασύδοτη αγορά. Και όχι μόνο. Επειδή η διάσωσή τους έγινε με δανεικά, οι κυβερνήσεις προσπαθούν τώρα να μαζέψουν τα ελλείμματα, με αποτέλεσμα επιπλέον απολύσεις. Κατόπιν τούτου, γιατί εκείνοι που μόνο έχασαν να μην κραυγάζουν στους δρόμους «να πληρώσουν για την κρίση αυτοί που την προκάλεσαν;».

9 Μαρ 2010

Η Ημέρα της Γυναίκας

Παγκόσμια μέρα της Γυναίκας χτες, 8 Μαρτίου. Η μέρα καθιερώθηκε σε ανάμνηση της απεργίας των γυναικών, στις 8 Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη, με αίτημα την ίση αμοιβή με τους άνδρες. Η συγκέντρωση πνίγηκε στο αίμα, αλλά άνοιξε ο δρόμος για ίσα δικαιώματα των δύο φύλων στο δυτικό κόσμο τουλάχιστον, γιατί στον υπόλοιπο κόσμο η θέση της γυναίκας εξακολουθεί να είναι κατά πολύ υποδεέστερη των ανδρών. Για παράδειγμα αναφέρουμε τα όσα συνέβησαν χτες στην Τουρκία. Οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας διέλυσαν βίαια μια συγκέντρωση που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Συνέλαβαν 59 άτομα, εκ των οποίων 29 γυναίκες, γιατί τόλμησαν να διαδηλώσουν με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας της γυναίκας.

Στη χώρα μας η γυναίκα βγήκε στην παραγωγή, διεκδίκησε και πέτυχε νομικά την ισοτιμία. Συνδυάζει εργασία και οικογένεια με πολύ προσωπικό μόχθο.
Παρόλο όμως που απέκτησε υψηλά στάνταρ στο επίπεδο της μόρφωσης ( τα πανεπιστήμια κατακλύζονται από γυναίκες), παρόλο που δείχνει επιμέλεια και εργατικότητα, εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τους άνδρες στις διευθυντικές θέσεις, στα βουλευτικά έδρανα, στα έδρανα της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, της Τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι μόνο.

Γιατί άραγε;

1 Μαρ 2010

Ο Αώος ανέλαβε να καθαρίσει

Καθώς πηγαίνουμε προς το Μπουραζάνι και τη Μονή Μολυβδοσκέπαστης έχουμε την ευκαιρία να «θαυμάσουμε» εικόνες απείρου κάλλους με κρεμασμένα έργα τέχνης: πλαστικές σακούλες διαφόρων χρωμάτων, ντενεκέδες, πλαστικά μπουκάλια, παλιά ρούχα, παπούτσια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Για το γεγονός υπεύθυνος είναι ο Αώος που με τις μεγάλες κατεβασιές του φέτος αποφάσισε να μας «βοηθήσει» να απαλλαγούμε από τα σκουπίδια. Τα ορμητικά νερά του παρέσυραν μεγάλο μέρος της χωματερής. Την πήρε και τη σήκωσε και την έστειλε στην Αλβανία. Αν οι Αλβανοί ήταν περισσότερο ενημερωμένοι σε περιβαλλοντικά θέματα, θα μας είχαν ήδη στείλει στα διεθνή δικαστήρια για την εγκληματική μας αμέλεια.

Το εξωφρενικό είναι πως κάποιοι ανακουφίστηκαν που ο Αώος ανέλαβε να καθαρίσει. Τι να πει κανείς!
Το φαινόμενο πάντως αποτελεί πλήγμα στον πολιτισμό μας, την ευαισθησία μας, την αισθητική μας. Επιπλέον πληγώνει και την τοπική οικονομία, η οποία πολλά προσδοκά από τον τουρισμό.

Τη στιγμή που άλλοι λαοί έχουν υιοθετήσει πρακτικές μείωσης του σχηματισμού των απορριμμάτων: μείωση της σπατάλης, επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση χρήσιμων υλικών, ανακύκλωση, ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, εμείς τα διαχειριζόμαστε με μεθόδους που ούτε ο τρίτος κόσμος δε χρησιμοποιεί.