Κόνιτσα

26 Απρ 2009

Η έκθεση για το κιτς και μεις


Tο κιτς, η κακογουστιά, έγινε αντικείμενο έκθεσης με τίτλο «Greatest Kitsch 2009", σε χώρο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Θα διαρκέσει ως τις 10 Μαΐου 2009 και τη διοργανώνει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το δωρεάν διανεμόμενο περιοδικό «Παράλλαξη».
Η έκθεση, είναι το αποτέλεσμα έρευνας πάνω στην κακογουστιά, που προέκυψε έπειτα από ένα φωτογραφικό διαγωνισμό του περιοδικού «Παράλλαξη», που καλούσε τους αναγνώστες του να φωτογραφίσουν ό,τι πληγώνει την αισθητική τους.
Περισσότεροι από 250 «ερασιτέχνες» φωτογράφοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση. Εκτίθενται οι 110 καλύτερες εικόνες μαζί με 100 και πλέον αντικείμενα από τις συλλογές κιτς των Χρήστου Καλού και Κλειούς Τανταλίδου.
Τα έργα αυτά αποτελούν έναν "εξωφρενικό και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικό καθρέφτη της ελληνικής πραγματικότητας".
Τα έργα φέρουν αριθμούς, ώστε το κοινό να ψηφίσει τις πέντε πιο εξωφρενικές εικόνες.
Μπορεί να θυμούνται κάποιοι ότι τη δεκαετία του ΄80 είχε κυκλοφορήσει ένας ογκώδης τόμος με τίτλο "Κάτι το ωραίον", με φωτογραφικό υλικό της νεοελληνικής κακογουστιάς.

Ας επανέλθουμε όμως στην έκθεση. Σ΄ αυτήν έχει την τιμητική της και η Κόνιτσα. Παρουσιάζεται φωτογραφία του μπαλκονιού του μπαρ "Τσουνάμι", με το γνωστό πανώ.
Πώς καταφέρνουμε και την εκθέτουμε έτσι την Κόνιτσα! (Δυστυχώς δεν είναι το μόνο κακόγουστο σημείο).

Τελικά σκέφτομαι μήπως θα ήταν καλό να φωτογραφίσουμε και να καταγράψουμε ό,τι κακόγουστο υπάρχει στον τόπο μας με στόχο να το διορθώσουμε;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

σε οποια κατευθυνση στρεψεις μια φωτογραφικη μηχανη στο κεντρο της Κονιτσας κατι κιτς θα τραβηξεις.οι μελισσουλες του περιπτερα-το στεγαστρο στη θεαση-οι φωτεινες επιγραφες στην παλια αγορα- η στεγη του κτιριου που ειναι τα γραφεια της ΝΔ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ

ΤΡΙΤΩΝΑΣ είπε...

Καλο θα ειναι ομως να
προβαλουμε πιο πολυ τα θετικα της περιοχης μας παρα αυτα που υποκειμενικα αναφερονται κιτς. Πιατευω οτι τα θετικα ειναι πιο πολλα ,δεν ειναι τυχαιο οτι οι επισκεπτες οχι απλα πολαπλασιαζονται, αλλα ερχονται ξανα και ξανα .

kuluvahata είπε...

Δίκιο έχεις, Τρίτωνα, ως προς τα θετικά της περιοχής μας. Αυτά σχετίζονται με το φυσικό της περιβάλλον.
Αλλά ο στόχος μας είναι η βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και αυτό έχει να κάνει με τις επιλογές μας και το πώς διαχειριζόμαστε το χώρος μας. Αν τον σεβόμαστε και αν σεβόμαστε και τους άλλους.
Όσον αφορά στο τι είναι κιτς και τι όχι, αυτό δεν είναι καθόλου υποκειμενική υπόθεση.

ΗΛΙΑΣ είπε...

ΕΓΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΟΠΟΥ ΝΑ ΝΑΙ. ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, ΣΕ ΛΙΓΟ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΜΕ ΠΕΖΟΙ.
ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΞΕΚΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΥΣΗ ΘΑ ΔΕΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ,ΣΚΑΛΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, ΧΩΡΑΕΙ ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΠΕΖΟΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ, ΠΑΡΑΠΕΡΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΚΟΡΜΟΥΣ, ΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ, ΚΑΙ ΣΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΝΑΒΙΚΟΥ, ΜΟΝΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. ΕΚΤΟΣ ΟΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΚΙΟΛΑΣ ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Η ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΝΑ ΣΕ ΠΑΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ "ΓΚΕΛΗ" ΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ? ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΘΑ ΤΑΡΑΞΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΤΙΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΑ?

re είπε...

Ηλία, σωστό σε βρίσκω