Κόνιτσα

3 Νοε 2009

Τα πεταμένα


Πάνω από δύο χρόνια κείται στη θέση που το βλέπετε στην άκρη της πλατείας Φριζή το γλυπτό με το όνομα "Ανάταση". Είναι ένα από τα 15 γλυπτα που φιλοτέχνησαν Ηπειρώτες καλλιτέχνες στην Κόνιτσα, το 1995, κατά τη διάρκεια του Συμποσίου Γλυπτικής. Με πολύ κόπο και έμπνευση ο καλλιτέχνης έδωσε πνοή και σχήμα στην πέτρα προσπαθώντας να εμπνεύσει και να ανυψώσει και μας.
Τώρα το πεταμένο έργο λειτουργεί ως σύμβολο του δικού μας χαμηλού επιπέδου και της έλλειψης ευαισθησίας και πολιτισμού.
Είναι γνωστό πως και άλλα γλυπτά βρίσκονται πεταμένα σε αποθήκες, θύματα της στενοκεφαλιάς και της αδιαφορίας μας:το άγαλμα της Φρειδερίκης, το άγαλμα της Γυναίκας της Πίνδου,το Σφυρί του γλύπτη Παπαγιάννη, καθώς και ένα γλυπτό βορειοηπειρώτη γλύπτη.
Πιθανόν και άλλα που δε γνωρίζω.
Με τα έργα αυτά θα μπορούσε ο Δήμος να δημιουργήσει ένα υπαίθριο πάρκο γλυπτών, ένα σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες της Κόνιτσας και ένα χώρο τέχνης για μας.

8 σχόλια:

Σπουργογέρακας είπε...

Που φαντασία στην εξουσία

Ανώνυμος είπε...

και η φρειδερίκη, και η Φρειδερίκη;

τσοπανησ είπε...

Άμα ήταν στημένο τό Άγαλμα τής Φρειδερίκης,θά ρωτούσαν οι νέοι
ψηφοφόροι ποιά ήταν καί έτσι τό
ποσοστό τών Χουντοβασιλικών-Ρατσιστών δέν θά είχε τήν έκταση πού έχει σήμερα.
Αυτά φίλε ανώνυμε γιά τό πολιτικό
σκέλος τής υπόθεσης αφού τό εικαστικό ως γνωστό δέν αποκλείει έργα τέχνης από τήν Θεματολογία τους.

kuluvahata είπε...

Το πολιτειακό θέμα της χώρας είναι από χρόνια λυμένο.Είναι αστείο να φαντάζεται κανείς παλινόρθωση των βασιλέων. Η Κόνιτσα δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από ένα άγαλμα. Είναι απλώς ένα έργο τέχνης του σπουδαίου γλύπτη, Τόμπρου.

Σπουργογέρακας είπε...

Συμφωνώ με τον προηγούμενο αυτός ο φόβος έδωσε άλλοθι για καταστροφή και λεηλασία περιουσίας του Ελληνικού Λαού. Παρόμοιες περιουσίες σε π-ο-λ-ι-τ-ι-σ-μ-έ-ν-α κράτη φέρνουν εκατομμύρια έσοδα από επισκέψεις τουριστών, αποτελούν τουριστικούς προορισμούς και γενικά δυναμώνουν το τουριστικό ρεύμα που πάντα είναι καλοδεχούμενο

kuluvahata είπε...

Γνωρίζετε σε τι κατάσταση βρίσκονται τα ανακτορα του Τατοϊου;
Αντίθετα τα ανάκτορα των Βασιλιάδων της Βοημίας και των Αψβούργων φέρνουν τεράστια εισοδήματα στην Τσεχία από τους τουρίστες, όπως σωστά επισημαίνεις, σπουργογέρακα

Ανώνυμος είπε...

τελικά το μυαλό σου μόνο στον "μεζέ" τον έχεις kuluvahata...

kuluvahata είπε...

Τόσα ξέρεις τόσα λες ανώνυμε