Κόνιτσα

1 Μαρ 2010

Ο Αώος ανέλαβε να καθαρίσει

Καθώς πηγαίνουμε προς το Μπουραζάνι και τη Μονή Μολυβδοσκέπαστης έχουμε την ευκαιρία να «θαυμάσουμε» εικόνες απείρου κάλλους με κρεμασμένα έργα τέχνης: πλαστικές σακούλες διαφόρων χρωμάτων, ντενεκέδες, πλαστικά μπουκάλια, παλιά ρούχα, παπούτσια και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Για το γεγονός υπεύθυνος είναι ο Αώος που με τις μεγάλες κατεβασιές του φέτος αποφάσισε να μας «βοηθήσει» να απαλλαγούμε από τα σκουπίδια. Τα ορμητικά νερά του παρέσυραν μεγάλο μέρος της χωματερής. Την πήρε και τη σήκωσε και την έστειλε στην Αλβανία. Αν οι Αλβανοί ήταν περισσότερο ενημερωμένοι σε περιβαλλοντικά θέματα, θα μας είχαν ήδη στείλει στα διεθνή δικαστήρια για την εγκληματική μας αμέλεια.

Το εξωφρενικό είναι πως κάποιοι ανακουφίστηκαν που ο Αώος ανέλαβε να καθαρίσει. Τι να πει κανείς!
Το φαινόμενο πάντως αποτελεί πλήγμα στον πολιτισμό μας, την ευαισθησία μας, την αισθητική μας. Επιπλέον πληγώνει και την τοπική οικονομία, η οποία πολλά προσδοκά από τον τουρισμό.

Τη στιγμή που άλλοι λαοί έχουν υιοθετήσει πρακτικές μείωσης του σχηματισμού των απορριμμάτων: μείωση της σπατάλης, επαναχρησιμοποίηση, ανάκτηση χρήσιμων υλικών, ανακύκλωση, ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, εμείς τα διαχειριζόμαστε με μεθόδους που ούτε ο τρίτος κόσμος δε χρησιμοποιεί.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Μονή Μολυβδοσκέπαστης" ;;;; ή
Ιερά Μονή Μολυβδοσκεπάστου;

Είναι κανένας φιλόλογος κοντά; Χρειαζόμαστε βοήθεια.

Νίκος είπε...

Καλά, αφου τη χωματερή στον Αώο, την είχε περιφράξει ο Ρόμπολος.
Πως πέρασε ρε παιδί μου το ποτάμι;

ντουντούμης είπε...

ξέχασε να βάλει την ταμπέλα "απαγορεύεται η είσοδος εις τα ύδατα"

Βαλια είπε...

Ασε τους φιλολογους ανωνυμε...πηξαμε απο δαυτους!Κοιτα την ουσια του κειμενου κ ζητα βοηθεια απο αλλους
(για να μη μεινεις με την απορια, "Μολυβδοσκεπάστου" ειναι)

Σε λιγα χρονια δεν θα θελετε να ψαρευεται απ'τον Αωο μ αυτα που θα δειχνουν οι μετρησεις.......
θα λεμε πλεον οτι "ειχαμε" κ οχι "εχουμε" τα πιο καθαρα ποταμια της Ευρωπης που τα υποβαθμισε μια κωμοπολη κ κατι χωριουδακια τριγυρω κ οχι κανενα μεγαλο αστικο κεντρο.

Πρεπει αμεσα να ξεμπαζωθει η εκταση της χωματερης κ να μεταφερθουν τα οσα σαπιζουν εκει μεσα σε containers (τακτικη τυπου "σταθμου μεταμορφωσης ΣΜΑ").Σιγουρα το κοστος θα ειναι πολυ πιο χαμηλο απο καθε αλλη αποκατασταση που πρεπει να γινει ή ακομα κ προστιμα που θα πρεπει να καταβαλλουμε ως Δημος μελλοντικα.

Αυτη την τακτικη ακολουθουν κ ορισμενα "πολιτισμενα" κρατη της Ευρωπης,που θεωρουμε παραδειγματα προς μιμηση, οταν εντοπιζουν σημειακες εστιες ρυπανσης στις κοιτες ποταμων που στο παρελθον ηταν κατι σαν χωματερες....
μονο που χρειαστηκε να συνειδητοποιησουν ιδιοις ομμασι τις ανοξικες συνθηκες που επικρατουσαν πλεον στις ρεματιες κ τα ποταμια για λαβουν δραση κ να εντοπισουν τις αιτιες, να καταστρωσουν σχεδια αποκαταστασης κ οχι πια προληψης..

Τελοσπαντων,

Ευτυχως ο Αωος ειναι ορμητικο ποταμι κ αυτοκαθαριζεται, καποιοι ρυποι ομως που ειναι βιοδιασπωμενοι δεν εξαφανιζονται δια μαγειας, κ η χωματερη ειχε κ εχει πολλους απο αυτους(να μην αναφερθω σ αυτα που βρηκαν οσοι ασχοληθηκαν εκτενως με την περιπτωση)Κ το νερο μεταφερει πολλα οχι μονο τα εμφανη..το νερο ποτιζει...πινεται...χρησιμοποιειται στα ιχθυοτροφεια κτλ κτλ κτλ

Βεβαια,για να γινουν καποια πραγματα κατανοητα,ή πειστικα, πρεπει να μιλαμε με αριθμους,συσχετισμους κ επιπτωσεις (συγκεντρωσεις ρυπων-ποσοστα θνησιμοτητας απο καρκινο, τοξικες ουσιες-υπογονιμοτητα σε τοπικη κλιμακα,εκτιμηση της ιχθυοπανιδας μιας κ εχουμε πολλα ενδημικα ειδη...)για να μη φτασουμε να μιλαμε ομως μονο για αποτελεσματα ερευνων κ γινομαστε μονο δραματικοι,καλα θα ηταν να προταθουν δρασεις που ειναι εφικτες ωστε να διορθωσουμε εγκαιρα ο,τι κ οπως μπορουμε ως Δημος

Καπου εδω ας βαλω .-


Ελπιζω να λειτουργησει αποδοτικα κ σε ολες τις φασεις της η ανακυκλωση που ξεκιναει πλεον στην Κονιτσα!

Ανώνυμος είπε...

Συνήθως οδηγώ.
αναγκάστηκα όμως να κατέβω Γιάννενα μια μέρα και μετά Αθήνα με το κτελ.
Χάζευα από το παράθυρο και έβλεπα πράγματα που ποτέ δεν πρόσεχα.
Πρόσεξα επίσης για ατελείωτα χλμ μια γραμμή.Στην άκρη του δρόμου τα αθώα σκουπίδια που μερικοί πετάνε: πακέτα τσιγάρων, μπουκαλάκια νερού και άλλα χίλια δυό.
Η γραμμή δεν σταμάτησε πουθενά..

ΑΚΡΙΤΑΣ είπε...

κατα τα αλλα αν δούμε κανένα να ψαρεύει με δίχτυ,κατευθείαν στον εισαγγελέα.Εκτός βέβαια αν μένει στα όμορφα ξενοδοχεία μας.Και στηρίζει την τοπική οικονομία μας.Σαν εμάς τους κονιτσιωτες επαγγελματίες .

τσοπανησ είπε...

Έπειδή η στατιστική υπηρεσία δέν
μετράει πλέον τήν στάθμη τού
Αώου, αυτό γίνεται πλέον άπαξ ετησίως βλέποντας πόσο ψηλά στά δέντρα τών όχθεων κρέμονται σακκούλες καί παπούτσια.
Οί άλλοι τά έκαιγαν ελευθερώνοντας
τοξίνες, ετούτοι τά θάβουν ή τά σκουπίζουν κάτω από τό χαλάκι τής εξώπορτας!!!!
Πολύ χάρηκα πού τά απόδημα παιδιά μας ανησυχούν καί δείχνουν τήν αγάπη τους γιά τόν τόπο.
Εύχομαι η κίνηση γιά τόν τουρισμό νά αποδώσει καρπούς καί νά αποστομώσει τίς όποιες "Κασσάνδρες"
θέλουν νά σπέρνουν τήν απελπισία στούς κατοίκους προετοιμάζοντάς τους νά δεχτούν κάτι χειρότερο από τά σημερινά.