Κόνιτσα

8 Δεκ 2008

Για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, τον 15χρονο μαθητή

Το μικρό αυτό αφιέρωμα είναι μια εκδήλωση συμμετοχής στο πένθος για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, από ειδικό φρουρό στα Εξάρχεια. Δεν μπορούμε να μη νιώθουμε οργισμένοι από το γεγονός πως ένα μικρό παιδί έγινε στόχος δολοφονίας και μάλιστα από άνθρωπο που ήταν διατεταγμένος για την ασφάλεια των πολιτών (ή μήπως ενστερνίστηκε εκείνη την εξωφρενική φράση του Μητσοτάκη στους αστυνομικούς" το κράτος είστε εσείς").
Δε μπορούμε να μείνουμε ασυγκίνητοι μπροστά στο δράμα της οικογένειας του παιδιού και δε μπορούμε να μη προβληματιστούμε πάνω στο γεγονός ότι οι ένστολοι που οπλοφορούν, πολύ εύκολα σημαδεύουν αόπλους. Αναρωτιόμαστε τι είδους εκπαίδευση παίρνουν, δεδομένου ότι και στην Κόνιτσα έχουμε σχολή που εκπαιδεύει αυτούς τους μήνες ειδικούς φρουρούς.
"Τραύμα στο κράτος δικαίου" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το γεγονός αυτό, που οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, σε γενικό αναβρασμό την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Βόλο, το Ηράκλειο και σχεδόν όλες τις μεγάλες πόλεις. Δεν είναι δυνατόν να μείνει ασυγκίνητη η χωρα και πολύ σωστά έχουν αναγγελθεί απεργιακές κινητοποιήσεις για αύριο 9 Δεκεμβρίου 2008. Μια βαριά μωβ σκιά Δεκεμβρίου έρχεται να προστεθεί στο πολύ γκρίζο πολιτικό τοπίο που ζούμε στις μέρες μας.

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχω μόνο μιά ερώτηση γιά τίς σχολές
ειδικών φρουρών συμπεριλαμβανομένης καί τής εδώ σχολής.
Τί είδους εκπαίδευση μπορεί νά έχει κάποιος μέσα σέ δυό μήνες ,ώστε νά μπορεί νά αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις?
Έχω τήν αίσθηση ότι απλώς μοιράζονται περίστροφα καί χρείζονται σερίφηδες.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι μόνο θέμα χρόνου αλλά και ποιότητας εκπαίδευσης. Το να εκπαιδεύονται στο να προστατεύουν τον πολίτη και το δίκαιο και όχι να παριστάνουν τους μπαμπούλες. Να μαθαίνουν να συλλαμβάνουν τους πραγματικούς εγκληματίες και όχι παιδιά (πόσο μάλλον να τα σκοτώνουν).
Αλλά τι λέμε; Aστυνομία και πολιτική ηγεσία βρίσκονται σε άρνηση. Πρόπερσι έφταιγε η ζαρτινιέρα που έπεσε στο φοιτητή, φέτος το πεζοδρόμιο που εξοστράκισε τη σφαίρα...

Ανώνυμος είπε...

ΒΛΕΠΩ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΟΥΡΛΙΑΞΩ

ΜΠΑΤΣΟΙ,ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ,ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ

Ανώνυμος είπε...

Βλέπουμε στις οθόνες μας μετά την κατάρρευση της οικονομίας, την κατάρρευση της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Ένα παιδί 16 ετών σκοτώθηκε γιατί τα έβαλε με 2 αστυνομικούς με «υπερβάλλοντα ζήλο». Ακολούθησε μία θύελλα από επεισόδια με μολότοφ, φωτιές, πέτρες, ξύλο και δακρυγόνα. Ναι, έχουν δίκιο οι μαγαζάτορες, οι μικροί επιχειρηματίες που βλέπουν μέσα στα οικονομικά τους προβλήματα να προστίθεται και η αποκατάσταση των καταστημάτων τους. Αλλά σε αυτό ποντάρουν και οι κρατούντες και διοικούντες. Στο να στρέψουν την κοινή γνώμη από το οφθαλμοφανές της σκόπιμης παράβασης καθήκοντος, της μη σύλληψης των διάσημων πλέον γνωστών – αγνώστων και της κατάχρησης εξουσίας, στο μέγεθος των υλικών ζημιών και της καταστροφής της περιουσίας. Ένα κράτος που δεν έχει κάνει τίποτε για να διαφυλάξει τη ζωή, την περιουσία και την ηρεμία των πολιτών της βρίσκει άλλοθι σε μία ομάδα ατόμων, στους οποίους και μεταθέτει κάθε ευθύνη και δική του ανικανότητα.
Η επίθεση ακόμη και στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ήταν τυχαία…γιατί ποια δημοκρατία να προεδρεύσει;

kuluvahata είπε...

Είσουν καλός κ΄είσουν γλυκός κ'είχες τις χάρες όλες,
όλα τα χάδια του αγεριού,
του κήπου όλες τις βιόλες.
......................
Δόστε μου, αϊτοί,νύχια φτερά για ναν τους κυνηγήσω
και την καρδιά τους, μυγδαλο ναν τηνε ρουκανίσω

Από τον Επιτάφιο του Γιάννη Ρίτσου.

Ανώνυμος είπε...

Είναι συγκλονιστικό και απαράδεκτο να φεύγει έτσι μια ζωή η θλίψη είναι τεράστια.
Όμως αυτές τις στιγμές νομίζω ότι χρειάζεται να σκεφτούμε και να αξιολογήσουμε και να αυτοαξιολογηθούμε.
Βλέποντας το βράδυ τα κανάλια ένοιωσα μια τεράστια αηδία μια κυβέρνηση στο εδώλιο να την κατηγορούν όλοι ακόμη και οι δημοσιογράφοι της (ξέρετε τι εννοώ) και η αντιπολίτευση με την μάσκα της θλίψης να προσπαθούν να εξαργυρώσουν κάθε σταγόνα αίματος του μικρού παιδιού και πάνω από όλους οι δημοσιογράφοι με στομφώδεις εκφράσεις άρχοντες που δεν κωλώνουν μπροστά σε κανένα και χτυπάν με το σφυράκι του δικαστή και όλοι μαζί να χαδεύουν τα αυτιά των τηλεθεατών.
Βρέθηκε χθες ο αποδιοπομπαίος τράγος ησύχασαν οι συνειδήσεις στο όμως βάθος διακρίνονται σκιές ανθρώπων που έχουν σκυλέψει τον χαμό του Αλέξανδρου και τρίβουν τα χέρια τους μετρώντας λάφυρα.
Αναρωτήθηκε κανένας τι δουλειά είχε ένας δεκαπεντάχρονος να μαλώνει με αστυνομικούς και οι γονείς του τι κάνουν γι αυτό ; (συνήθως τα παιδιά μας τα συμβουλεύουμε να μην μαλώνουν με τους συνομηλίκους τους πόσο μάλλον με μεγαλύτερους ακόμα και αστυνομικούς)(Οικογενειακές ευθύνες)
Αναρωτήθηκε κανείς πώς μέσα σε τόσο κόσμο που κυκλοφορούσε πώς δεν βρέθηκε κάποιος μεγαλύτερος να το πιάσει από το αυτί και να το συμβουλεύσει.(Κοινωνικές ευθύνες)
Αναρωτήθηκε κανείς τι έχει κάνει το σχολείο για την περίπτωση ; και πώς ένα όργανο του κράτους βγάζει όπλο απέναντι σε έναν άοπλο (Ευθύνες του κράτους)
Αναρωτήθηκε κανένας τι συνέπειες έχουν στην ψυχή των παιδιών αυτά που γράφουν οι ποδοσφαιροφυλλάδες για το πώς θα κερδίσουν και τι θα κάνουν τον αντίπαλο την Κυριακή (οι δημοσιογράφοι δεν έχουν ευθύνες)
Αναρωτήθηκε κανείς τι συνέπειες έχουν στην ψυχή των παιδιών η εικόνα πολιτικών να αλληλομισούνται , να μιλάει ο ένας απάνω στον άλλον στα παράθυρα και να κατηγορούνται αδιάκριτα για απατεωνιές (οι πολιτικοί δεν έχουν ευθύνες)
Όλοι μας έχουμε ευθύνη γι αυτό που έγινε γι αυτό και χτυπάμε τόσο δυνατά τον τράγο και αν δεν αξιολογήσουμε το μέγεθος που μας αντιστοιχεί για να δουλέψουμε ανάλογα η ιστορία θα επαναληφθεί.

kuluvahata είπε...

φιλε σπουργογερακα,οσοι διαχειρίζονται τις τυχες του τόπου,όσοι κυβερνούν, όσοι νομοθετούν,όσοι διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα στους ημετέρους τους, όσοι παίρνουν τις αποφάσεις, όσοι δημιουργουν μηχανισμούς καταστολης αντι να μορφώνουν,όσοι εξουσιάζουν αντι να υπηρετούν, όσοι οπλίζουν το παρακρατος,αυτοί εχουν και τις ευθύνες. Εσύ εγω και οι άλλοι έχουμε ευθύνη που επιλέγουμε τους χειρότερους κάθε φορά για να μας κυβερνήσουν σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο.

Ανώνυμος είπε...

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μία κοινωνική διαδικασία είναι και οι εκλογές καλούμε αυτούς που εκλέγονται να διαχειριστούν τις κρατικές δομές και να συντονίσουν τις κοινωνικές λειτουργίες δεν εκλέγουμε εργολάβους που να τους αναθέσουμε τις προσωπικές μας κοινωνικές ευθύνες. Σ αυτά που διαβάζω διακρίνω ίχνη παραίτησης (αφού τους εκλέξαμε και μας βγήκαν ότι μας βγήκαν τι να κάνουμε) Οι κοινωνίες μέσα από τους αγώνες τις ζυμώσεις και τις ανάγκες τους δημιουργούν δυναμικές που κανένας εκλεγμένος δεν μπορεί να αντισταθεί θέλω να πω ότι αφού τους εκλέξαμε τώρα πρέπει να τους καθοδηγήσουμε

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ξέρω ότι όταν τυχαινε να πάρει φωτιά κανένα σπίτι μαζευόταν όλο το χωριό για να το σβήσει και από την άλλη μέρα όλο το χωριό βοηθούσε να ξαναγίνει το σπίτι που κάηκε . Αυτό επέζησε μέσα από χιλιάδες χρόνια πολιτισμού.
Σήμερα βλέπουμε αγωνιστές να πυρπολούν και την στιγμή που καίγεται η περιουσία του άτυχου μπαίνουν και λεηλατούν ότι απέμεινε. Και γι αυτό το φαινόμενο βρίσκουν στα παράθυρα άπειρα ελαφρυντικά και τάχα μου αυθόρμητη λαϊκή οργή.!!!! Και τα SMS ;;;;
Ακούμε ότι το Βατοπεδι είχε κεντρικό σχεδιασμό γιατί όλα έγιναν σε χρόνο ρεκόρ και όπως τα θελαν, λέτε οι άγιοι πατέρες εκτός από την πίεση του ράσου και την ιερή κλάψα να μην έχουν ανακαλύψει το γρηγορόσημο εγώ λέω ότι η κατά περίπτωση εφαρμογή του παραπάνω τρίπτυχου εξασφαλίζει ταχύτητες του φωτός και αν το βατοπέδι είχε σχεδιασμό όλες αυτές οι καταστροφές σε όλη την Ελλάδα ήταν αυθόρμητη Λαϊκή οργή χωρίς συντονισμό και οργάνωση.;;;; μήπως πρέπει να αρχίσουμε να γινόμαστε λίγο πιο πονηροί;;

Ανώνυμος είπε...

ΟΡΓΗ ΟΡΓΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΚΡΟ ΠΑΙΔΙ!ΜΠΑΤΣΟΙ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΗΤΑΝ 2 ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΑΜΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΝ ΗΞΕΡΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ Η ΙΔΕΑ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΕΓΩ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΟΛΟ Κ ΠΙΟ ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.........ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΑΛΕΞΗ

Ανώνυμος είπε...

Ευθύνη έχουμε όλοι για την κοινωνία που διαμορφώσαμε. Κι αν το δει κανείς από όλες τις πλευρές αδυνατείς να βρεις ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο..Τα παιδιά που νιώθουν ότι έγιναν στόχος των μεγάλων, που έχουν την ανάγκη να παλέψουν για τα όνειρά τους ή ακόμη και για να γίνουν για λίγο ήρωες του παιχνιδιου,οι νέοι που έχουν φάει την απόρριψη και θέλουν να ξεσπάσουν, αυτοί που κάνουν πλιάτσικο γιατί έτσι τους κατάντησε η πείνα, ακόμη και οι αστυνομικοί (γιατί δεν μπορώ να φανταστώ ότι όλοι τους είναι καθάρματα) που είναι πιόνια και θύματα ενός κακοστημένου σεναρίου των ανωτέρων τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει κανένα δίκιο σε αυτούς τους "ανωτέρους".

Ανώνυμος είπε...

esy h opgismenh anwnumh. ti douleia 8a eixes erage konta stous koukouloforous, anarwth8hkes ka8olou?

piri-kai-to-xan είπε...

Παντως ειλικρινα ενω βλεπω τις καταστροφες και μεσα μου θυμωνω για την εικονα που παρουσιαζει η πατριδα μου, για τις περιουσιες ανθρωπων που χανονται, ακομα πιο βαθια μεσα μου νιωθω οτι ''ααααχ τουλαχιστον προσωρινα εχασαν τον υπνο τους αυτοι που μας ''κυβερνανε''''η ''ααααχ γινανε ρεζιλι παγκοσμια''η ''μπουρλοτο χρειαζονταν και να''...μεσα μου χαιρομαι που τοση οργη που χτιζοταν τοσο καιρο στις ψυχες μας, ξεσπασε...Οχι μονο επειδη σκοτωθηκε ενας εφηβος,ενας αοπλος πολιτης απο εναν οπλισμενο ενστολο σε μια δημοκρατια απλα επειδη ηταν αντιδραστικος, αλλα γιατι εχουν σκοτωθει τα ονειρα μικρων και μεγαλων εδω και πιο πολυ καιρο απο αυτους τους ''ανωτερους'' οπως λεει και το kathiki...Των μικρων (εφηβων και νεων) λογω της απογνωσης που τους δημιουργει το μελλον και των μεγαλων (γονεων και συνταξιουχων) λογω της απογνωσης που τους δημιουργει το παρον αλλα και το μελλον για τα παιδια τους...Και το κακο ειναι οτι ενω οταν γεννιουνται παιδια βλεπουμε στα ματια τους την ελπιδα για αυτα και για μας, υπαρχουν ανθρωποι που αυτο φροντισαν να το ξεχασουν και να βαλουν μπροστα και πρωτες τις προσωπικες τους αδυναμιες...Γιατι τα παιδια ειτε απο πλουσιες ειτε απο φτωχες οικογενειες ειναι παιδια...το μελλον της χωρας..και τα παιδια λενε την αληθεια πολυ πιο ευκολα απο οτι εμεις οι μεγαλοι που μπορουμε πολυ ευκολα να κρυψουμε τις αδυναμιες μας πισω απο καλοστημενες δικαιολογιες...Και η αληθεια ειναι οτι τα παιδια μπορουν να παρασυρθουν απο λογια και εχουν την ταση να θελουν να ξεχωριζουν απο το συνολο...Ομως μπορουν και να διεκδικουν πολυ πιο ευκολα απο οτι οι μεγαλοι, οι ''βολεμενοι'' οπως λενε..Δεν σκεφτονται τις καταστασεις με πολυπλευρες διαστασεις οπως εμεις αλλα κρατανε τη μια την ουσιαστικη..αυτη που δεν τους αφηνει να ονειρευονται...και αντιδρουν σε αυτο...Σιγουρα πολλοι ειναι αυτοι που ''χρησιμοποιησαν'' το θανατο του Αλεξη για την προβολη τους φιλε σπουργογερακα(δημοσιογραφοι, πολιτικοι, τηλεπερσονες κτλ,) και σιγουρα αλλοι σκεφτηκαν ποσο καλα μεγαλωνουν τα παιδια τους και αν αυτα θα μπορουσαν να καταστρεψουν μια τραπεζα η ενα πολυκαταστημα...Με ενα ακραιο παραδειγμα θα απαντησω..Αν ενας ανθρωπος πραγματικα πεινασει οσο και μορφωμενος να ειναι μπορει να φτασει στο σημειο να φαει εναν ανθρωπο...Ετσι να σκεφτομαστε και την ψυχη!Οταν αυτη αγανακτησει και πληγωθει πολυ, μπορει ακομα και να καταστρεψει για να επουλωθει...κι αυτο μπορει να το παθει ακομα και το δικο μου και το δικο σου το παιδι..Φυσικα και δεν πιστευω στην αναρχια..πιστευω ομως στην αναρχη σκεψη του νεολαιου, στην αταξια του μυαλου του που δυσκολα δεχεται κατι χωρις να το αμφισβητησει.. Αποκει σιγουρα εμεις θα ξυπναμε και θα ακολουθουμε τους καιρους και τις αναγκες τους...Αλλα αναρωτιεμαι, μετα απο τοσες μερες ..αν ολοι μας κλειναμε τις τηλεορασεις ποια εικονα και ποια σκεψη θα μας ερχοταν πρωτη στο καθαρο μας μυαλο το επομενο πρωι;;οι καταστροφες η...ενα σκοτωμενο παιδι, ενα ακομη χαμενο ονειρο, και πολλα μα παρα πολλα γιατι....

Ανώνυμος είπε...

...και όπως είδα πρόσφατα γραμμένο δίπλα σε μία σπασμένη βιτρίνα "ΣΠΑΣΤΕ, ΚΑΨΤΕ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΕΦΡΑΙΜ"

ti-le-fakos είπε...

η αγανάκτηση ομως δεν θα πρεπε να είναι το άλλοθι για καταστροφές. Αυτοί που τις κάνουν έχουν δικές τους προσωπικές "αντζέντες" και η πάλη για ισονομία δεν περιλαμβάνεται σε αυτές.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα είναι tile-fake ότι δεν μπορείς να βάλεις όρια στην οργή και δεν μπορείς να κοντρολάρεις την αντίδραση ενός εξοργισμένου, πεινασμένου, περιθωριοποιημένου ανθρώπου.Οι καταστροφές σίγουρα δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντίδρασης, είναι ένδειξη όμως της κατάστασης του "δεν πάει άλλο". Και ποια η διαφορά μεταξύ μίας τράπεζας που σου καταστρέφει τη ζωή και την περιουσία σου με το γάντι και το κοστούμι, από έναν κουκουλοφόρο που σου τα καταστρέφει με τη μολότωφ; Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, ο τρόπος διαφέρει...

ti-le-fakos είπε...

υπάρχει μια διαφορά: τις ζημιές από τις καταστροφές στις τράπεζες δεν θα τις πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες. Το κράτος θα τις αποζημιώσει και άρα θα τις πληρώσουμε εγώ και εσύ και όλοι μας. Υπάρχουν καλύτεροι τρόποι έκφρασης της αγανάκτησης: συλλαλητήρια, πορείες σε πανελλήνιο επίπεδο, όσο συχνά χρειάζεται και όχι μόνο από μια χούφτα ανθρώπους.

ti-le-fakos είπε...

θα είναι κρίμα τον άδικο χαμό του Αλέξη να τον "συντροφεύουν" μόνο κατάστροφες και λεηλασίες και να μην είναι η απαρχή και το σύμβολο μιας ειρηνικής "επανάστασης".

Ανώνυμος είπε...

Διαβάζοντας όσα γράφονται και με όσα βλέπω τις γιορτινές μέρες που διαβαίνουμε και σε συνάρτηση με την εμπειρία μου θα τολμήσω να καταθέσω την αίσθηση που μου γεννιέται, πιστεύω ότι θα ήθελα να διαβάσω και άλλες γνώμες για το θέμα .
Έχω την αίσθηση ότι όλοι σχεδόν οι νέοι μέχρι τα 18 τους τουλάχιστον είναι ισχυρά προστατευμένοι από εξωτερικούς κραδασμούς, δηλαδή οι γονείς τους δημιουργούν ένα περιβάλλον ασφαλές ώστε να ασχοληθούν τα παιδιά με το σχολείο τους και οι περισσότεροι το καταφέρνουν αυτό με πολύ κούραση αλλά το καταφέρνουν. Σήμερα όταν μιλούμε για νέους που γνώρισαν την απόρριψη για οργισμένους νέους για καταπιεσμένους νέους που γνώρισαν την πείνα που είναι μέχρι και 18 αναρωτιέμαι πού πρόλαβαν και τα γνώρισαν όλα αυτά. Είναι αλήθεια ότι τα πράγματα για τους νέους είναι πολύ δύσκολα όταν έρθει η ώρα να μπουν στην αγορά εργασίας και εκεί χρειάζεται μεγάλος αγώνας αλλά τώρα εγώ το εστιάζω σ΄ αυτές τις ηλικίες.
piri-kai-to-xan τα όνειρα είναι η μαγιά της δημιουργίας είναι ένα με την ζωή και ύψιστη πνευματική λειτουργία νομίζω είναι αδύνατο να πάψει κάποιος να ονειρεύεται πλην αυτών που παραιτούνται .
Το παράδειγμα είναι πραγματικά ακραίο.
Τρελοκαμπερω πέστε μου αν έχω άδικο κανένας απ αυτούς που σπάζουν δεν έχει πληρώσει για τα σπασμένα
ti-le-fakos συμφωνώ