Κόνιτσα

29 Δεκ 2008

Η μικρή μας πόλη

Με την αίσθηση της οικονομικής κρίσης, της ακρίβειας, της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των περισσότερων, με τη μειωμένη κίνηση στις αγορές, με τη διαμάχη για το αν έπρεπε ή όχι να ανοίξουν τα καταστήματα την τελευταία Κυριακή του έτους, με την επίθεση των ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, τούτα τα Χριστούγεννα τα περάσαμε κάπως μουδιασμένα.
Η αγορά της μικρής μας πόλης, παρόλο που είχε αρκετούς επισκέπτες, έτσι τουλάχιστον δήλωσαν οι ξενοδόχοι, κινήθηκε πιο περιορισμένα σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Έγιναν προσπάθειες να τονωθεί η κίνηση, να νιώσουμε τη γιορτινή ατμόσφαιρα, να επικοινωνήσουμε. Προσωπικά πιο επιτυχημένη νομίζω ότι ήταν η προσπάθεια του Εμπορικού Συλλόγου Κόνιτσας, τους συγχαίρω κι εγώ με τη σειρά μου. Δε θα γράψω περισσότερα μιας και το θέμα έχει τεθεί επιτυχημένα σε διάλογο από τα άλλα blog. Θα ήθελα όμως να τονίσω πως σε τέτοιες πρωτοβουλίες πολιτών ο Δήμος πρέπει να είναι αρωγός και συνδιοργανωτής, όχι απλά τσιγκούνης χορηγός.
Επειδή ζούμε σ΄αυτή την περιοχή και τη γνωρίζουμε καλά, γνωρίζουμε και τις ανάγκες των ανθρώπων της. Πολλοί είναι εκείνοι που πέρασαν δύσκολα Χριστούγεννα και θα περάσουν επίσης δύσκολη Πρωτοχρονιά. Ανεξάρτητα από το τί έκανε ο καθένας μας για να βοηθήσει το συνάνθρωπο, πιστεύω πως πρέπει οι τοπικοί μας άρχοντες να θέσουν σε λειτουργία το Κοινωνικό Ταμείο Αλληλεγγύης, που τόσες φορές προτάθηκε από την Αντιπολίτευση.
Και κάτι άλλο που θα ήθελα να το κουβεντιάσω μαζί σας. Τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων, στη λειτουργία που έγινε στον Άγιο Κοσμά, ζήτησε ο Μητροπολίτης, να προσφέρουν οι εκκλησιαζόμενοι τον οβολό τους υπέρ των τρίτεκνων χριστιανικών οικογενειών της Θράκης. Λέχθηκαν μάλιστα τα εξής: " των χριστιανικών και όχι και των μουσουλμανικών οικογενειών, όπως κάποιοι δήθεν προοδευτικοί θέλουν, γιατί οι μουσουλμάνοι έχουν τους δικούς τους άρχοντες που τους ενισχύουν πλουσιοπάροχα και αυτοί είναι οι Τούρκοι" .
Έμεινα εμβρόντητος. Δηλαδή χαρίζουμε όλους τους μουσουλμάνους Έλληνες υπηκόους στους Τούρκους;

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ για αυτό για το οποίο απορώ με τους παπάδες, όσα γαλόνια κι αν έχουν στο... στήθος τους, είναι σε πιό κεφάλαιο απο την διδασκαλία του Χριστού τα βρίσκουν αυτά και τα κηρρύτουν! Άσε που εμπίπτουν στην εξωτερική πολιτική της πολιτείας και δεν θάπρεπε να μιλάνε. Γιατί το να αποκαλείς Τούρκους τους μουσουλμάνους, είσαι εθνικά επικίνδυνος. Για να μη πω τίποτε παραπάνω και μου κάνει πάλι αυτεπάγγελτη δίωξη ο εισαγγελέας για περιύβριση αρχής!

Ανώνυμος είπε...

Τα μαθα κιεγω αυτά που είπε ο Δεσπότης,για τους μουσουλμανους της θράκης. δυστυχως δε βγηκε να διαμαρτυρηθει κανείς. Οντως Νικο συν τοις αλλοις ειναι και εθνικα επικινδυνα.

kuluvahata είπε...

Ισραηλινό σκάφος εμβόλισε πλοίο, το οποίο ξεκίνησε από την Κύπρο, με ανθρωπιστική βοήθεια προς το δοκιμαζόμενο Παλαιστινιακό λαό. Μέσα στους επιβαίνοντες του πλοίου με την ανθρωπιστική βοήθεια είναι η γιατρός Ελένη Θεοχάρους,χειρούργος, η οποία συνδράμει τους λαούς που δέχονται πολεμικές επιθέσεις. Βρέθηκε στο πλευρό του λαού του Αζερμπαϊτζαν, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, των Παλαιστινίων κ.α. χειρουργώντας και σώζοντας ζωές. Είχαμε την τιμή οι Κονιτσιώτες να τη γνωρίσουμε και να την αγαπήσουμε, όταν υπηρετούσε ως αγροτική γιατρός στη Δροσοπηγή και στη συνέχεια ως γιατρός του ΙΚΑ στην Κόνιτσα. Έφυγε από την περιοχή μας για να συνεχίσει τις σπουδές της και να βοηθήσει τους απανταχού αναξιοπαθούντες το 1985.Ελπίζουμε να μη της συνέβη κάτι κακό, όπως ελπίζουμε να επικρατήσει σύνεση και να σταματήσουν οι ανελέητοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί εναντίων των Παλαιστινίων.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνω με τα σχολια σας για τους παπαδες.Εχετε δικαιο και πιστευω πως ειναι "επικινδυνα" μυαλα και επιρεαζουν αρνητικα συνανθρωπους μας και κυριως μια μεριδα της νεολαιας!
Συγχαρητηρια στον εμπορικο συλλογο για την κινηση αυτη.Εξυπνη κινηση παρολο την αρνητικη σταση των πολιτων μας και τον αρνητικο σχολιασμο μερικων εκ'των Κυριων της δημοτικης αρχης.
Που ειναι ομως ολα αυτα που παρουσιαστηκαν στην εκδηλωση του δημου για το καναλι ΕΤ3;;;; Τοτε παρουσιαστηκε μια Κονιτσα που ειχε τα "παντα"!!ολες οι "κυριες" παρουσιασαν και κατι,για χαρη της τηλεορασης (και του δημαρχου).
Πιστευω πως θα μπορουσε να ενισχυθει η κινηση του εμπορικου συλλογου, οχι μονο οικονομικα αλλα και με ενα απλο κερασμα για τον επισκεπτη!
Κυριε δημαρχε, παροτρυνατε τους Κονιτσιωτες για μια εκδηλωση της TV και τωρα που οι τουριστες ειναι στον τοπο μας(στην πλατεια) τσιγκουνευεσται οικονομικα και οχι μονο! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Μέσα από αυτά που έγραψες kuluvahata φάνηκαν αναδείχθηκαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα παραδείγματα. Από τη μία η Ελένη Θεοχάρους και όλοι οι "γιατροί χωρίς σύνορα" ή οι "γιατροί του κόσμου" που με αυταπάρνηση βοηθούν ανθρώπους ανά τον κόσμο χωρίς να τους ενδιαφέρει ούτε στο ελάχιστο η θρησκεία τους, το χρώμα τους, η φυλή τους, και από την άλλη η Εκκλησία που παροτρύνει τον κόσμο να βοηθήσει επιλεκτικά, κάνοντας διάκριση σε έλληνες χριστιανούς και μουσουλμάνους. Προφανώς από καιρό έχει καταχωνιάσει το βιβλίο με το λόγο του Χριστού και το έχει αντικαταστήσει με καταστατικό που περιγράφει περίεργους σκοπούς, με ρήτρες, όρους και προϋποθέσεις..

kuluvahata είπε...

Πολύ καλός ο παραλληλισμός που έκανες φίλε,kathikι. Κάποια πράγματα τα προσπερνάμε και δεν τους δίνουμε τη σημασία που πρέπε.Ο Χριστός είπε "αγαπάτε αλλήλους" και οι ιερωμένοι του χωρίζουν τα ερίφια από τα πρόβατα. Τους μουσουλμάνους από τους χριστιανούς.
Στο μεταξύ όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας, με την επίθεση των Ισραηλινών εναντίον των Παλαιστινίων είναι πραγματική γενοκτονία. Πολύ πιθανόν κάποια από τα παιδιά από την Παλαιστίνη, που φιλοξενήθηκαν στην Κόνιτσα πριν από λίγα χρόνια, μπορεί να μην υπάρχουν πια, όπως και αρκετές εκατοντάδες συμπατριωτών τους, που προστίθενται στις χιλιάδες των νεκρών Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς, από το 1947 ως σημερα.